La cavalcada de les 'Magues de Gener' recorrerà el centre de València el 13 de gener amb la música com a lema
La cavalcada de les 'Magues de Gener' recorrerà el centre de València el 13 de gener amb la música com a lema EUROPA PRESS

Organitzada per la Societat Coral El Micalet al costat d'un ampli nombre d'entitats i col·lectius col·laboradors, la cavalcada culmina tot un seguit d'activitats culturals que arranquen el mes de desembre per a celebrar la 'Festa de la Infància', el solstici d'hivern i transmetre als més xicotets la importància de la "màgia quotidiana, el que podem fer per a ser millors" per un "futur més just".

Així ho han manifestat aquest dimecres el president de la Societat Coral El Micalet, Tonetxo Pardinyas, i la coordinadora de l'acte i membre d'aquesta entitat, Cristina Escrivà, en roda de premsa al costat de les tres magues de gener d'enguany: Maria Escalona (Llibertat), Beatriu Cardona (Igualtat) i Pilar Soriano (Fraternitat-Sororitat).

La comitiva realitzarà el seu itinerari, ja habitual, des del Parterre, per carrer de la Pau i Sant Vicent fins a arribar a la Plaça de l'Ajuntament, on les 'Magues de Gener' pujaran al balcó del consistori per a enviar el seu missatge. Més de 40 grups les acompanyaran de manera altruista i ompliran els carrers de ball, música i color.

D'aquesta manera, es reivindica "una altra forma de celebrar les festes d'hivern, laica, i els principis de llibertat, igualtat, fraternitat i sororitat", ha explicat Pardinyas, al mateix temps que ha convidat tothom a assistir "amb ànim de festa i passar-ho bé". En aquest punt, preguntat per possibles reaccions de grups d'extrema dreta, el president de la Societat Coral el Micalet ha apuntat que demanaran una reunió amb el subdelegat del Govern per a "evitar la molèstia" de xiuletades davant el balcó, com ja ocorreguera l'any passat.

En tot cas, la festa que "ha vingut per a quedar-se", el diumenge següent del Reis d'Orient, com així ho avala el fet que cada any més organitzacions se sumen a participar de forma altruista. A més, Pardinyas ha volgut deixar clar que a l'Ajuntament no li costa "ni un euro". L'esperit d'aquesta celebració és "auster, de valors, creatiu i rep l'ajuda de la societat civil organitzada, que és la que mou el món", ha remarcat.

UNA FESTA "OBERTA" A TOTS ELS XIQUETS I XIQUETES

La maga 'Llibertat' (María Escalona) repeteix enguany per segona vegada sobre la carrossa. De fet, a partir d'ara sempre hi haurà una maga veterana en la següent edició. Escalona, qui ha recordat que fa 80 anys es va iniciar la Festa de la Infància a València, quan la ciutat era capital de la II República, ha confiat a transmetre als xiquets la llibertat, igualtat, sororitat i fraternitat, "valors immersos en els drets humans -ha apuntat- que volem aconseguir".

Per la seua banda, la maga 'Sororitat-Fraternitat' (la regidora Pilar Soriano) ha celebrat poder formar part d'una cavalcada que sempre ha seguit com a ciutadana i amb la qual se sent "identificada". "És una festa molt bonica que ha vingut per a quedar-se", ha augurat.

La maga 'Igualtat' (Beatriu Cardona) ha posat l'accent que és una "festa per a tots" amb independència de la ideologia o la religió. "Pretenem posar en relleu la importància dels xiquets i xiquetes per al futur del nostre món. Si volem un món més just no hem de preocupar-nos per joguets, marques, (...) sinó centrar-nos més en la igualtat, la fraternitat, la sororidtat i la llibertat i transmetre eixe missatge en una gran festa pels carrers de València", ha assenyalat. En aquest sentit, ha advocat per mostrar "la màgia quotidiana del que podem fer per a ser millors".

"LA NECESSITAT DE CANVIAR EL CANÇONER NADALENC"

A més de la cavalcada, des d'aquest mes es realitzaran diverses activitats culturals dirigides els xiquets. Entre ells, el 18 de desembre tindrà lloc la inauguració d'una exposició en la SC El Micalet, comisariada per Francesc Piera, que repassarà les 'Festes de la Infància' celebrades fins a hui.

També es parlarà de la "necessitat de canviar el cançoner de Nadal" actual i es presentarà un CD amb cançons laiques "per a la infància del segle XXI", ha apuntat Cristina Escrivà. L'acte comptarà amb la participació de dotze poetes que recitaran els seus poemes i es cantaran algunes de les cançons, "temes que parlen de refugiats, solidaritat, d'ajuda al pròxim" per "un futur millor".

Consulta aquí más noticias de València.