Comunitat Valenciana

Investigadors utilitzen big data per a reduir les emissions contaminants en entorns urbans de la Comunitat

  • Aprofitar el potencial que hui brinden les ferramentes Big Data per a reduir les emissions contaminants en els entorns urbans de la Comunitat Valenciana és el principal objectiu del projecte 'TRUST 2030', un projecte en el qual participa la Universitat Politècnica de València (UPV), al costat d'empreses com Emivasa, ETRA i Green Urban Data, i que està finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI).
Mapa de Flux d'emissions de Zones Verdes, València 2017
Mapa de Flux d'emissions de Zones Verdes, València 2017
UPV
Mapa de Flux d'emissions de Zones Verdes, València 2017

"El projecte contribuirà a la lluita activa contra el canvi climàtic i la transició energètica amb l'objectiu d'avançar cap a una economia baixa en carboni, en concordança amb l'eix transversal de sostenibilitat de l'Estratègia d'Especialització Intel·ligent per a la Investigació a la Comunitat Valenciana (RIS3-CV)", segons apunta el professor catedràtic de l'Institut ÍTACA de la Universitat Politècnica de València Javier Urchueguía.

Per a açò, TRUST 2030 se centra en tres sectors claus quant a emissions de gasos efecte hivernacle a la Comunitat: transport, aigua i els espais verds com a embornals d'aquestes emissions. Així, aquest projecte permetrà quantificar les emissions en temps real caracteritzant la interrelació entre transport i mobilitat, gestió integral de l'aigua i infraestructures verdes i les emissions en l'entorn urbà.

"TRUST 2030 cobreix la necessitat d'investigar models analítics i predictius que serveixen de base per als processos de presa de decisió pública, en un curt termini per a l'àmbit urbà i a mitjà termini per a l'entorn rural. I permetrà també comptar amb avançades ferramentes de gestió integral a nivell local i regional, tot açò dins d'un escenari cap a una economia baixa en carboni. En ell, les Administracions Públiques han de jugar un paper fonamental per a dirigir de la forma més eficaç i transparent les seues polítiques", afig Urchueguía.

MODELS PREDICTIUS

En 2018, el projecte TRUST 2030 s'ha centrat en el desenvolupament de models predictius, així com en la integració d'informació procedent d'una àmplia xarxa de sensors i el plantejament de possibles escenaris futurs en l'àrea metropolitana de València. "Tot açò amb un objectiu comú: reduir les emissions contaminants en aquest entorn", incideix Urchueguía.

En aquest sentit, València es troba en l'avantguarda nacional i europea en la gestió de comptadors intel·ligents amb telelectura i en sensorització del trànsit. "Aquest alt nivell de digitalització permet elaborar models d'emissions de gasos d'efecte hivernacle molt precisos que permetrà en el futur a les administracions prendre decisions contra el canvi climàtic des del coneixement científic amb un alt grau de fiabilitat i confiança", destaca l'especialista.

El catedràtic de la Universitat Politècnica de València i investigador de l'Institut ÍTACA presentarà els resultats i pròxims reptes del projecte durant la XI Jornada d'Energies Renovables. Organitzades per la UPV, tindran lloc aquest dijous, 13 de desembre, en la Ciutat Politècnica de la Innovació, sota el lema 'Digitalització de l'Energia'.

El projecte TRUST 2030 'Transició Urbana Sostenible mitjançant mètriques per a la decisió pública basades en ferramentes big data' és un dels quatre projectes altament estratègics en cooperació seleccionats per l'Agència Valenciana de la Innovació per a enguany 2018.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento