Comunitat Valenciana

La Generalitat retorna a 4.000 dependents les ajudes reduïdes pel "copagament encobert"

  • L'import ascendeix a al voltant de 18 milions d'euros.
  • Aquestes retallades van ser anul·lades en 2016 pel Tribunal Superior de Justícia.
Dependencia
Dependencia
CEDIDA
Dependencia

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha retornat a un total de 4.014 dependents les ajudes que es van reduir amb el "copagament encobert que va aplicar l'anterior govern -de la Comunitat Valenciana- en forma de retallades en les prestacions", entre 2012 i 2015. L'import ascendeix a al voltant de 18 milions d'euros.

L'administració ha fet efectiva aquest dimarts la devolució, de la qual es beneficiaran prop de 2.220 dependents a València, 1.300 a Alacant i 490 a Castelló, i ha informat per carta a les persones afectades de la quantia que els correspon. La secretària autonòmica de Servicis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando, ha avançat que aquesta devolució d'ofici es començarà a realitzar a partir d'aquest dimarts, detalla la Generalitat en un comunicat.

Es tracta d'uns diners que "l'antic govern va retallar a les persones amb la dependència reconeguda en les prestacions econòmiques que rebien" des de 2012 fins el 2015, ha assenyalat. Aquestes retallades van ser anul·lades en 2016 pel Tribunal Superior de Justícia.

Ferrando ha posat en valor que "una de les primeres decisions del Govern del Botànic va ser eliminar aquest 'copagament encobert', que va suposar per a algunes persones arribar a percebre 20 euros al mes per una prestació econòmica".

Amb la devolució d'ofici de prop de 18 milions corresponents a les retallades durant eixos anys, "es compleix el compromís adquirit de reparar el dret d'aquestes persones, retornant els diners que no van percebre de manera injusta", ha remarcat.

9.500 persones van passar a cobrar el màxim

El departament que dirigeix Mónica Oltra va iniciar en 2016 la revisió d'expedients de persones en situació de dependència per a elevar al màxim les quanties econòmica a percebre. Aquesta revisió va permetre que un total de 9.469 persones passaren a cobrar el màxim establit per l'Estat al no tindre en compte la capacitat econòmica dels beneficiaris a l'hora de calcular la prestació a rebre.

Amb aquesta revisió d'expedients, "es va aconseguir l'eliminació d'eixe copagament que va generar moltes diferències i dificultats per a moltes famílies, ja que va suposar la rebaixa de prestacions en alguns casos a nivells realment insuficients per a les persones en situació de dependència", ha ressaltat la responsable de Servicis Socials.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento