Comunitat Valenciana

La campanya citrícola valenciana genera 130 milions d'euros de pèrdues

  • La situació "és greu i requereix el suport" de totes les administracions, segons la Unió de Llauradors.
  • Els preus dels cítrics valencians han baixat de mitjana un 23%, respecte a l’any passat.
Naranjas, mandarinas, cítricos
Naranjas, mandarinas, cítricos
EUROPA PRESS - Archivo
Naranjas, mandarinas, cítricos

Un estudi elaborat per la Unió de Llauradors ha revelat les pèrdues de la primera part de la campanya citrícola, que ascendeixen a 130 milions d'euros, motivades en un 65% -85 milions- per una situació de mercat "anòmala" per als productors, originada per la "massiva presència" de fruita de tercers països.

La Conselleria d'Agricultura ha convocat per a aquest dimarts una reunió per a analitzar la situació i la Unió presentarà una sèrie de propostes de futur, no puntuals per a aquesta campanya, per a totes les administracions perquè la situació "és greu i requereix el suport de totes elles", segons han indicat en un comunicat.

La primera part de la campanya citrícola ha acabat amb unes pèrdues de 130 milions d'euros, motivades en un 65% per una situació de mercat "anòmala", originada per la "massiva presència" de fruita de tercers països, com Sud-àfrica, en els lineals dels supermercats europeus fins a meitat de novembre, segons l'estudi.

Així, han apuntat que "milers de tones" de les mandarines, sobretot satsumes i clementines, s'han quedat en els arbres sense arreplegar, en quedar "desplaçades" dels mercats europeus per la saturació de cítrics de països tercers, que gaudeixen de "accés lliure en mandarines i tracte preferencial d'entrada en taronja".

En aquest sentit, han assenyalat que els preus dels cítrics valencians han baixat de mitjana un 23% en relació a les mateixes dates de la campanya anterior.

De l'estudi també es desprèn que, encara que els efectes de les pluges han sigut "evidents i significatius", ja que un 35% de les pèrdues -45 milions- vénen ocasionades per les mateixes, "no són les més importants a tenor dels resultats".

Renegociació amb Sud-àfrica

D'altra banda, quant a les mesures que reclamarà l'entitat en la reunió amb Agricultura, destaca la renegociació de l'Acord amb els països de l'Àfrica Meridional (Sud-àfrica) pel que es refereix a les importacions de cítrics i, "mentre açò no es produïsca, establir la clàusula de salvaguarda".

Així mateix, exigiran la reciprocitat de les normatives europees en matèria fitosanitària i laboral a les produccions agràries procedents de països tercers, així com la implantació del tractament en fred a tots els cítrics procedents de països tercers amb plagues de quarantena.

Per a traslladar totes aquestes demandes a les institucions europees, la Unió sol·licitarà a la Generalitat que contracte personal a Brussel·les perquè, en coordinació reglada amb les organitzacions agràries valencianes més representatives, faça la funció de "lobby permanent" en matèria de comerç internacional.

"Límit als ‘royalties’ abusius”

Altres peticions passen per impulsar una reestructuració del sector citrícola, "establint normativament un límit als 'royalties' abusius", i per no concedir ajudes públiques a empreses que importen o comercialitzen cítrics de països tercers quan hi haja a la Comunitat una producció "suficient" per a aconseguir mercats.

A aquestes mesures se'ls sumen unes altres que reclamen de forma habitual, com és la reducció de mòduls fiscals i de les quotes de la Seguretat Social, exempció de l'IBI o l'obertura d'una línia de crèdit, "aspectes que ja contempla pel que sembla la Generalitat sol·licitar al Govern central".

En la mateixa línia, la Unió demanarà un nou pla de reestructuració citrícola lligat al fet que les varietats plantades, en el cas d'estar protegides, haurien de tenir una limitació del preu dels 'royalties'.

En relació a una possible retirada de cítrics, l'entitat considera que es tracta d'una "bona mesura, però sempre que s'haguera planificat dins del termini i en la forma escaient", encara que creuen que les retirades "no són tant una eina de compensació directa al citricultor com d'ordenació del mercat, i poques vegades arriba alguna cosa als citricultors".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento