Alumnes de la Universitat de València protesten i es tanquen per a denunciar "actituds masclistes" de professors
Alumnes de la Universitat de València protesten i es tanquen per a denunciar "actituds masclistes" de professors @ALUMNATUV

Un grup d'alumnes de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València (UV) ha dut a terme un tancament en les instal·lacions del centre i ha penjat pancartes i cartells contra l'assetjament sexual amb la finalitat de "visualitzar i, amb açò acabar, amb les pràctiques dutes a terme per alguns professors i amb les seues actituds patriarcals i masclistes".

Per la seua banda, des de la universitat valenciana han informat que hui han mantingut una reunió amb les estudiants de la Facultat de Filosofia i Educació per a abordar la "denúncia pública" de les alumnes sobre "un comportament verbal denigrant cap a la dona i sexista d'un professor d'eixe centre que va tindre lloc el curs passat" i que va rebre un advertiment. Així mateix, els responsables de la institució acadèmica han reafirmat la seua "tolerància zero" davant aquests comportaments i han animat els integrants de la comunitat universitària a presentar denúncies formals per a poder activar el protocol contra l'assetjament.

L'acció de les alumnes s'ha fet pública en xarxes socials. En un comunicat distribuït a través del compte de Twitter Alumnat UV (@alumnat), s'explica: "Les alumnes de la Facultat de Ciències de l'Educació i Filosofia, acompanyades de companyes i companys d'altres carreres i altres facultats, hem decidit emprendre una acció reivindicant la necessitat d'actuar davant situacions masclistes, més encara tractant-se d'una universitat pública que està sent finançada pel conjunt de la societat".

Afigen que "es tracta de visualitzar i amb açò acabar amb pràctiques dutes a terme per alguns professors de la Universitat de València i amb les seues actituds patriarcals i masclistes que en gens afavoreixen la imatge de la institució i que denigren per complet la figura de la dona". En aquest punt, critiquen "el silenci i incompetència exercida per la institució i pels seus responsables, entre ells el Rectorat".

"ANIT ANAVES MOLT FRESCA"

A més, reprodueixen algunes frases que asseguren "haver escoltat en primera persona": "Com em posa la teua veu"; "Normal que esternudes, anit anaves molt fresca" o "No fa falta que t'enrotlles en l'examen, ja ens podem enrotllar després" són alguns exemples.

Des de la Universitat de València han asseverat que el tancament que ahir va realitzar un grup d'estudiants en la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació i el rebuig expressat hui respon un comportament verbal denigrant cap a la dona i sexista d'un professor d'aquest centre que va tindre lloc el passat curs, quan cursaven el primer any de grau, arran del qual va presentar una queixa a través de la 'bústia de queixes'" de la pròpia facultat.

"Aquesta queixa -prossegueixen- va ser resolta en la Facultat, atenent la sol·licitud de les estudiants, advertint el professor del seu comportament i de la realització d'un seguiment quan reiniciara les seues activitats docents".

Quan es va tindre coneixement d'aquesta denúncia pública en el dia d'ahir, el Consell de Direcció de la UV va convocar una reunió amb "caràcter d'urgència" que s'ha celebrat en el matí d'aquest dimecres i en la qual han estat presents la vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, la secretària general de la Universitat, la delegada d'Estudiants, el gerent, la directora de la Unitat d'Igualtat i la Síndica de Greuges, la secretària i un vicedegà de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació i membres de la Comissió d'Igualtat de la Facultat.

En el transcurs de la trobada, la UV ha expressat a les alumnes "la fermesa de la Universitat de València per a lluitar contra aquests comportaments, el rebuig de la institució i l'objectiu de continuar lluitant en la defensa dels valors de la igualtat, la diversitat i la qualitat de la docència, així com el respecte a la dignitat de les persones".

PROTOCOL CONTRA L'ASSETJAMENT

També se'ls ha explicat el procediment establit per la Universitat de València a partir del qual s'activa el Protocol contra l'Assetjament i que, en cas de produir-se una denúncia, aquest seria activat immediatament.

El Consell de Direcció de la Universitat de València actualment treballa en l'elaboració del que serà el III Pla d'Igualtat de la Universitat, l'"objectiu immediat de la qual és la formació de la comunitat universitària, incloent les seues estructures i òrgans de govern, en igualtat, per a apostar per la transversalització del gènere en les activitats docents, i ha treballat en els últims mesos en acords amb la Generalitat Valenciana per a recolzar les dones de la comunitat universitària víctimes de violència de gènere", recorden.

Finalment, el Rectorat incideix en la seua "tolerància zero" davant aquestes actituds i comportaments i prega a la comunitat universitària que els denuncie formalment, en cas de produir-se.

Consulta aquí más noticias de València.