Comunitat Valenciana

Puig espera que l'acord del Brexit permeta "recuperar terreny perdut" després de la caiguda d'exportacions i turisme

  • VALÈNCIA, 26 (EUROPA PRESS)
Reunió sobre el Brexit
Reunió sobre el Brexit
GVA
Reunió sobre el Brexit

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha confiat que l'acord sobre el Brexit reste "incertesa" i permeta "recuperar part del terreny perdut" en les relacions comercials de la Comunitat Valenciana amb el Regne Unit, després del "deteriorament" que han vingut patint des que el país britànic decidira separar-se de la Unió Europea. Des d'aleshores, les exportacions valencianes han passat de créixer un 26,6% a decréixer un 8,7%, mentre el turisme britànic, que en 2017 va pujar un 15% ha caigut un 1,4% en el que va d'any.

Així ho ha manifestat aquest dilluns el cap del Consell analitzar l'acord sobre el Brexit en una reunió amb l'eurodiputada Inmaculada Rodríguez-Piñero i representants de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV CV), la Cambra de comerç de València, els secretaris generals dels sindicats UGT-PV i CCOO-PV, Ismael Sáez i Arturo León, amb els qui ha acordat la creació de tres comissions de seguiment sobre el seu impacte en la indústria, el turisme i l'alimentació valencianes.

Puig espera que l'acord de retirada del Regne Unit amb la Unió Europea -que estableix un període transitori fins al 31 de desembre de 2020, ampliable dos anys més- done "estabilitat" a les relacions comercials amb el país britànic, almenys en aquest "període transitori" fins a la seua eixida definitiva la UE.

I és que encara que "no cal esperar cap impacte directe per a la Comunitat Valenciana de l''Acord de Retirada', sí cal esperar efectes induïts derivats de la presa de decisions dels ciutadans i de les empreses en funció de les seues expectatives davant la relació futura que finalment s'acorde", ha apuntat.

En tot cas, l'Acord de Retirada garanteix la Unió Duanera i la integritat del Mercat Únic durant el període transitori, per la qual cosa, en principi, "les relacions comercials no haurien de veure's afectades", ha apuntat. Procediments duaners, aranzels, avaluacions de conformitat i disposicions fitosanitàries seguiran com fins ara.

A més, les regles d'origen, norma fonamental per a l'exportació de vehicles i els seus components, tampoc patirà modificació alguna, no afectant per tant les vendes de Ford ni de la indústria auxiliar de l'automoció", ha subratllat.

En tot cas, el futur acord comercial és "vital" per als interessos de l'economia valenciana ja que el Regne Unit és un dels principals mercats d'exportació, sent els sectors prioritaris els productes agrícoles, la indústria agroalimentària, les begudes, els combustibles i olis, els plàstics, els productes químics i la fusta i les seues manufactures, ha puntualitzat.

"La decisió del Regne Unit no ens complau", ha afirmat el president, no obstant açò, l'Acord de Retirada "ha evitat un Brexit dur, de confrontació".

L'acord, ha ressaltat, garanteix els drets i llibertats dels ciutadans, la unió duanera i la integritat del mercat únic durant el període transitori, per la qual cosa "no cal esperar cap impacte negatiu per a la Comunitat derivat d'aquest acord".

Els drets dels valencians residents al Regne Unit i dels britànics residents a la Comunitat Valenciana estan, a dia de hui, garantits en l'acord de retirada i en les recomanacions fixades pels Estats membres. Així, es permet als valencians, britànics i els seus familiars "viure i treballar durant la resta de les seues vides en les mateixes condicions de les quals gaudeixen abans que finalitze el període transitori", ha explicat.

A més, els familiars dels valencians residents al Regne Unit i dels britànics residents a la Comunitat Valenciana podran unir-se a ells en el futur, així com la protecció dels seus descendents, nasquen abans o després de l'eixida del Regne Unit.

També es mantindran els drets "laborals, d'accés a la salut, de cobrament de pensions i d'accés a la seguretat social" de la població afectada, i els estudiants podran continuar cursant els seus estudis al Regne Unit durant el període transitori i fins que els finalitzen, si és en data posterior, encara que per a açò hauran de sol·licitar un nou estatus de residència.

PRÒXIMES ACCIONS

Precisament per a garantir els interessos de la Comunitat Valenciana en els futurs acords amb el Regne Unit, una vegada finalitze aquest període transitori, el cap del Consell ha avançat que demanarà al Govern que convoque una reunió sectorial de la Comissió Interdepartamental d'Acció Exterior i Relacions amb la Unió Europea en la qual les CCAA puguen participar en la formació de la posició d'Espanya sobre aquest tema.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento