Mig centenar de municipis s'alien per a lluitar contra la violència de gènere
Mig centenar de municipis s'alien per a lluitar contra la violència de gènere DIPUTACIÓN DE VALENCIA

Un total de 49 municipis de la província de València sumaran esforços i es coordinaran per a lluitar de manera conjunta contra la violència de gènere, compartint experiències, recursos econòmics, humans i materials, en la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere que s'ha constituït aquest dimecres en la Diputació de València.

En la sessió constitutiva, la diputada d'Igualtat, Isabel García, ha explicat que un total de 54 consistoris van demanar adherir-se a aquesta xarxa, però cinc d'ells no complien algun o diversos dels requisits per a ser membre: tindre una regidoria o delegació de Dona o Igualtat, tindre implantat un pla d'igualtat o en el cas dels de menys de 20.000 habitants estar adherit al Servici Telefònic d'Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO).

Aquests cinc municipis són Sagunt, Puçol, Macastre, Bocairent i Salem, i podran demanar incorporar-se en la nova convocatòria si esmenen la seua situació a una xarxa que, ha explicat la diputada, està "sempre oberta".

En aquesta xarxa, els municipis posaran "experiències en positiu sobre la taula", comptaran amb un protocol comú d'actuació en els casos de violència masclista que té com a objectiu evitar la "revictimització" de les dones, podran compartir recursos econòmics i humans i, fins i tot, sol·licitar ajudes a nivell europeu conjuntament per a poder crear plans i establir dinàmiques de treball, ha explicat la diputada.

"El pròxim any ens plantegem, dins de la convocatòria, la contractació de personal format en psicologia, atenció sanitària i atenció jurídica en els xicotets municipis, en xarxa també, perquè acompanyen les dones en tot el periple administratiu i jurídic que suposa ser víctima de violència de gènere", ha avançat.

Denunciar en el poble del costat

Per exemple, ha citat entre els beneficis de pertànyer a aquesta xarxa que "una persona que no vol posar una denúncia en el seu poble perquè és un poble xiquet on tothom la coneix puga anar al municipi més proper i puga posar-la allí o ser atesa pels servicis socials d'eixe altre municipi sense importar on està empadronada".

En aquesta primera etapa de la xarxa ja s'ha posat per part de la corporació provincial a la disposició dels municipis una convocatòria que eixirà "en breu" amb 200.000 euros. Per a 2019 serà de 400.000 o 500.000 euros.

La xarxa preveu reunions anuals d'avaluació i anàlisi, i compta també amb una comissió d'experts per a anar veient què cal corregir, quins camins prendre i proposar pràctiques "en positiu".

Consulta aquí más noticias de València.