Comunitat Valenciana

Julia Navarro veu una Espanya "en colors": "Hi ha problemes però no es pot fer paral·lelisme amb el passat"

  • L'escriptora Julia Navarro considera que l'Espanya actual "està pintada en colors i, afortunadament, no té res a veure amb la qual apareix en els llibres" com la seua última novel·la, 'Tu no matarás', en la qual viatja al país "trist" i "en blanc i negre" després de la Guerra Civil. "Tenim problemes com tots els països però això no significa que es puga fer un paral·lelisme amb el passat".
Julia Navarro
Julia Navarro
@JUAN MANUEL FERNÁNDEZ
Julia Navarro

Així ho ha asseverat l'autora en declaracions a Europa Press a València, amb motiu de la presentació en aquesta ciutat de 'Tu no matarás' (Plaza & Janés).

En aquesta obra, Fernando, un jove editor fill d'un republicà represaliat, decideix fugir d'una Espanya abatuda per la Guerra Civil. En la seua aventura li acompanyen els seus amics Catalina i Eulogio, cadascun escapant de les seues pròpies circumstàncies. Les perspectives de futur són cada vegada més negres per a ells, per la qual cosa decideixen unir les seues destinacions i emprendre una nova vida lluny de Madrid -en escenaris com la "cosmopolita" Alexandria o París- per a posar fora de perill el poc que els queda.

La història va romandre durant un temps aparcada, ja que, segons explica Navarro, desitjava escriure sobre el pes de la consciència de l'ésser humà i, com tenia dos idees, va intentar escriure dos relats en paral·lel però va acabar constatat que era "una bogeria". Per eixa raó, va publicar en primer lloc 'Historia de un canalla', la seua anterior novel·la, i va reprendre posteriorment 'Tu no matarás'.

L'autora comenta que aquest projecte li ha provocat "una certa commoció emocional per viatjar a una etapa de la història recent, en la qual tot pareixia en blanc i negre, per a aprofundir en eixa tristesa i misèria de l'Espanya de postguerra".

Malgrat tindre la Guerra Civil com a "teló de fons", Julia Navarro recalca que ella fa "novel·la de personatge, no novel·la d'història", encara que, òbviament, "tots els éssers humans són productes d'un context que els ha tocat viure".

"VIATGE AL MÉS RECÒNDIT DE L'ÉSSER HUMÀ"

"Per a mi, l'important d'aquesta novel·la és el viatge al més recòndit de l'ésser humà", apunta l'escriptora, que subratlla també la seua voluntat de parlar en aquest llibre de com el sentiment de culpa i la set de venjança són sentiments que "mouen les vides i, per tant, la Història".

Així i tot, l'autora, preguntada per polèmiques actuals, es pronuncia i considera que l'exhumació de les restes de Francisco Franco

"és alguna cosa obligada" perquè "no és lògic" que un dictador tinga un mausoleu públic. En aquest punt, qualifica d'"encertada" la decisió de Govern de dur a terme l'exhumació i entregar les restes a la família i agrega que el lloc per a enterrar-ho no ha de ser la Catedral de l'Almudena.

I afig: "La història cal conéixer-la; hem de saber d'on venim per a saber qui som; però, dit açò, Franco està mort, no pertany al nostre present afortunadament, i els desafiaments que té la societat espanyola són uns altres, els problemes reals que tenen la resta d'europeus i no podem seguir mirant cap a arrere".

Ací ha incidit a separar les obres històriques de les de ficció, ja que els primers "expliquen de forma científica el que ha sigut el passat, mentre que el que fan les novel·les és explicar històries individuals".

Julia Navarro està considerada com una de les principals autores de long sellers amb títols com 'La hermandad de la Sábana Santa' o 'Dispara, yo ya estoy muerto', entre d'altres. No obstant açò, afirma que en cada novel·la "te la jugues" i el "repte és cada vegada més difícil". La seua principal aspiració, diu, és "no deixar indiferent" al lector.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento