Comunitat Valenciana

Salvador destaca la inversió "històrica i sense precedents" en vivenda que puja un 68% en els pressupostos de 2019

  • VALÈNCIA, 5 (EUROPA PRESS)

La consellera d'Obres Públiques, Vivenda i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha destacat la inversió "històrica i sense precedents" en matèria de vivenda que arrepleguen els pressupostos del seu departament per a 2019 en arribar als 165 milions d'euros, un 68% més que en 2018.

A més, ha avançat que a la fi del primer trimestre de 2019 arrancaran les obres de la línia 10 de Metrovalència -antiga T-2-, que comprèn un itinerari que té l'origen en el carrer d'Alacant i continua a través d'un túnel fins a Germans Maristes. D'allí, l'itinerari en superfície arriba fins al barri de Natzaret.

Salvador s'ha pronunciat en aquests termes en una compareixença en la comissió d'Economia, Hisenda i Pressupostos de les Corts a la qual ha assistit aquest dilluns per a explicar els pressupostos del seu departament per al 2019 que experimenten un augment del 33% en passar de 388 milions en 2018 als 516 milions que hi ha consignats per al pròxim exercici.

En la seua intervenció, la consellera ha explicat que tots els programes augmenten, excepte el de ports, aeroports i costes que baixa en 785.000 euros, encara que ha indicat que en 2018 s'ha acabat de pagar l'obra del passeig marítim de Benidorm, de manera que hi ha "més diners per a obra nova" en aquest apartat. A més, ha emfatitzat que el conjunt inversor del seu departament arriba als 240 milions d'euros.

En concret, ha detallat que per a vivenda, rehabilitació i actuacions urbanes es destinaran 165 milions d'euros, un 68% més, "una inversió històrica i sense precedents", ha posat en valor. Entre les principals actuacions, ha destacat 40 milions per a l'adquisició de vivenda social o les línies d'ajudes que inclou el Pla de Vivenda 2018-2021.

En matèria d'infraestructura pública, Salvador ha desgranat que comptarà amb 142 milions d'euros, un 12% més, sent el capítol d'inversions reals -111 milions- el més significatiu, mentre que a manteniment es dedicarà 76 milions.

Per a la potenciació del transport públic tant per carretera com a ferrocarril, s'arrepleguen 173 milions d'euros, un 35% més, mentre que per al programa de ports, aeroports i costes es destinaran 11 milions, principalment per a potenciar l'explotació i gestió de les instal·lacions portuàries i millorar la connexió port-ciutat, per al que en 2019 s'acabarà la redacció de les propostes a Vinaròs, Borriana, Cullera, Dénia, Xàbia i Altea.

També per a mantindre les infraestructures portuàries en les millors condicions funcionals i implantar el catàleg de platges de la Comunitat, així com millorar l'accessibilitat en les costes i rehabilitar espais públics litorals.

D'altra banda, urbanisme tindrà una partida de cinc milions, un augment del 6% amb l'objectiu d'agilitzar la tramitació d'expedients i avançar en el camp de la informació urbanística, mentre que ordenació del territori i paisatge comptarà amb 1,8 milions.

SECTOR PÚBLIC ADSCRIT

Quant al sector públic adscrit a la Conselleria, l'Entitat Valenciana de Vivenda i Sòl (EVha) disposarà de 61 milions, un 39% més que en 2018, mentre que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), 242 milions, un 34% més.

Entre les actuacions més destaques d'FGV està la modernització d'infraestructures com la Línia 9 del TRAM d'Alacant; la represa dels obres en la Línia 10 de Metrovalència; material mòbil; seguretat ferroviària o la renovació d'actius ferroviaris com a via, línies aèries, subestacions elèctriques, entre d'altres.

Per la seua banda, l'Autoritat del Transport Metropolità de València (ATMV) passa de tindre un pressupost de 14 milions a 115 milions en 2019, a causa que la Conselleria ha inclòs 38 milions de la Generalitat i altres 38 que espera rebre de l'Estat, després del compromís que el president del Govern, Pedro Sánchez, va fer d'incloure aquest muntant en els PGE, ha indicat la consellera.

CRÍTIQUES DE PP I CS

Durant el debat parlamentari, tant PP i Cs han recriminat Salvador el "deficient" estat d'execució dels comptes, al que la consellera ha replicat que és en l'últim trimestre de l'any quan el seu conselleria paga "el gruix" dels seus compromisos i obligacions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento