Comunitat Valenciana

Metges i infermers suspenen operacions de vesprada per les "baixes retribucions"

  • S'estan cancel·lant entre sis i vuit operacions per especialitat i dia, segons el sindicat CESM-CV.
  • Els sindicats reclamen millors condicions per a adherir-se al pla de reducció de llistes d'espera de Sanitat.
  • "Els metges no s'estan acollint a aquest pla perquè és ridícul", asseguren els representants de les associacions.
Imatge d'arxiu d'una operació
Imatge d'arxiu d'una operació
GVA - Archivo
Imatge d'arxiu d'una operació

Metges i infermers dels hospitals La Fe, Clínic i Peset de València; el General de Castelló i en altres centres d'Alacant han suspés les operacions a la vesprada en protesta per les "baixes retribucions" de l'autoconcert amb la Conselleria de Sanitat Universal, segons han confirmat fonts del Sindicat Mèdic CESM-CV.

En total, s'estan cancel·lant entre sis i vuit operacions per especialitat i dia. El sindicat ja va alertar a mitjan octubre que les retribucions del pla de reducció de llistes d'espera eren "insuficients" pel que van reclamar a la Conselleria que incrementara les compensacions econòmiques.

Segons assenyalen des de CESM-CV, "els metges no s'estan acollint a aquest pla perquè és ridícul, les retribucions que es plantegen són ridícules", ja que, per exemple, per operar una hèrnia la remuneració és d'uns 40 euros.

Tant el Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) com el Sindicat de Tècnics en Cures d'Infermeria (SAE) van qualificar recentment d'"insuficients" eixes retribucions i van reclamar a Sanitat Universal que incrementera les compensacions econòmiques previstes para determinats actes mèdics en el programa, que es basa en la realització d'activitat fora de la jornada ordinària amb mitjans propis del sistema valencià de salut.

El barem es va donar a conéixer en la Comissió Tècnica de retribucions d'octubre, on es va informar de l'esborrany d'acord del Consell sobre el programa especial de productivitat i compensacions previstes.

"D'acord amb el pla, però no amb les retribucions"

En la mateixa línia s'ha manifestat el representant d'Unió Sindical Obrera (USO) Paco López, qui ha exigit unes retribucions "dignes" perquè considera que les actuals "freguen el ridícul". "Hi ha descontent general en tots els col·lectius, tots perden poder adquisitiu amb la nova retribució. Estan d'acord amb el pla de xoc, però no amb les retribucions", ha apuntat.

En aquest sentit, López ha indicat que, amb les retribucions anteriors, els professionals percebien 68 euros per sis hores i mitja de treball de vesprada, mentre que actualment depèn dels actes quirúrgics i "no es paga tota la sessió de vesprada". Així, ha desgranat que, per exemple, una operació de fimosi a un xiquet es retribueix amb 12 euros i si es fan tres en la mateixa vesprada són 36. "Són sis hores i mitja per 36 euros, parlant d'hores extraordinàries. Ningú va a voler fer-ho", ha assenyalat.

Així mateix, ha explicat que l'àrea d'infermeria de la Fe ha rebut una oferta perquè aquesta setmana no suspengueren les intervencions, amb la promesa que serien retribuïdes conforme al pla anterior, al que el col·lectiu s'ha negat perquè "ho volien per escrit".

El representant d'USO s'ha mostrat crític amb la Conselleria, a qui acusa de "vendre fum" per "publicitar" que se n'anaven a doblar les retribucions als professionals, una cosa que "en la pràctica s'ha vist que no", i de no tindre en compte als professionals abans de prendre decisions.

Mateixes quantitats per a CCOO

Per la seua banda, des de Comissions Obreres (CCOO), un dels dos sindicats juntament amb UGT que van subscriure en mesa sectorial la proposta de Sanitat, han apuntat en declaracions a Europa Press que el model d'autoconcert "millorava un poc" la gestió anterior i la modificació en les retribucions -que passaven de la retribució fixa per sessió de sis hores i mitja a la vesprada a una per acte quirúrgic- suposaven "més o menys les mateixes quantitats".

"En principi, el nou model permet una millor gestió de llistes d'espera, perquè pots prioritzar en funció d'on tingues desajustaments", ha ressaltat la secretària general de la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO-PV, Rosa Atiénzar.

No obstant açò, ha destacat que des del sindicat han instat Sanitat al fet que faça una "revisió" perquè s'incloga el personal que no està arreplegat en l'acord, com a tècnics de rajos, i han sol·licitat una "clarificació quant a retribucions" per a aquells actes quirúrgics que no es contemplen en la mesa: "És una mesa concreta, però no és excloent", ha puntualitzat.

"L'autoconcert és puntual, per a reduir les llistes d'espera en moment puntual, però on cal implementar recursos i esforços és de caràcter estructural, que vinguen a pal·liar els problemes de llistes d'espera. Sempre va a haver-hi, però dins de límits raonables, considerem que en un termini no superior a un mes", ha ressaltat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento