Comunitat Valenciana

Economia destinarà 184,2 milions a política industrial en el seu pressupost per a 2019 i 332,8 milions per a ocupació

  • La Conselleria d'Economia destinarà en el seu pressupost per a 2019 un total de 184,2 milions per a política industrial, la qual cosa suposa 56 milions més que en 2018, un 38% més, i un total de 332,8 milions per a Labora -el nou Servef-, un 2,6% menys a causa de la disminució del volum d'actuacions amb finançament europeu.

Així ho ha explicat el titular d'aquest departament, Rafa Climent, en la comissió d'Economia, Hisenda i Pressupostos de les Corts en la qual ha comparegut aquest dilluns per a explicar els comptes de la seua Conselleria per a 2019 que ascendeixen a un total de 445 milions d'euros, un 13,7% més que en 2018, la qual cosa suposa un increment en 53,7 milions.

Climent ha destacat que aquest pressupost busca "donar estabilitat, continuïtat i confiança als agents econòmics i les empreses i donar resposta a les persones que busquen un treball o iniciar una activitat emprenedora". Per a açò, ha emfatitzat que s'aposta per la reindustrialització; l'obertura a la internacionalització; el suport a una ocupació "estable i de qualitat"; els autònoms, emprenedors i pimes; el canvi d'un model energètic i un model de comerç "equilibrat".

D'aquesta forma, ha posat en valor l'aposta per la política industrial, amb una dotació de 184,2 milions. Entre les principals actuacions ha destacat que es dedicaran 35 milions per a la segona fase d'implantació del Pla estratègic de la indústria valenciana (PEIV); 500.000 euros per al pla d'acció per a la promoció de la seguretat industrial; 450.000 euros per al reforç del teixit associatiu industrial o 15.000 euros per a la creació de la Càtedra d'Innovació ceràmica ciutat de Vila-real.

En matèria d'ocupació, Labora comptarà amb un pressupost total de 332,8 milions. En aquest punt, Climent ha assenyalat que amb la vista posada a "continuar lluitant contra l'atur juvenil i les dificultats dels col·lectius vulnerables i amb el risc d'exclusió", el programa 'Foment de l'Ocupació' s'ha dotat amb 94,1 milions, un 2% més.

Aquesta iniciativa inclou el pla de contractació de joves sense experiència i amb dificultats en l'empresa amb 5,85 milions; el programa d'ocupació pública i desenvolupament local amb 28,9 milions; una línia de millora de la qualitat de l'ocupació amb perspectiva de gènere amb 29,45 milions, un 149,6% més, o el programa d'emprenedoria innovadora amb 2 milions.

Per a formació i qualificació professional s'ha pressupostat 143,6 milions d'euros; 1,2 milions per al programa 'Plans i programes de suport a l'ocupació en sectors productius' i 79,3 milions per al programa d'inserció laboral.

ENERGIA I IVACE

D'altra banda, el programa d'energia tindrà una dotació de 19,9 milions, un 69,2% més que en 2018, amb la vista posada en la lluita contra el canvi climàtic, una transició "real i efectiva" cap a un nou model energètic sostenible o la reformulació del Pla Eòlic.

Quant a l'IVACE, comptarà amb 152,8 milions, la qual cosa suposa un 24,7% d'increment respecte a 2018. Entre les seues principals àrees d'actuació estan la innovació per a la qual destinarà 21 milions- un total de 7,1 milions per al Pla R+D empresarial i altres 13,9 milions per al Pla d'Innovació Empresarial-; els parcs empresarials que rebran 36,9 milions, un 54,2% més i la internacionalització amb 19,3 milions, un 33% més que en 2018.

COMERÇ

D'altra banda, la Direcció general de Comerç i Consum comptarà amb una dotació de 42,7 milions d'euros i gestionarà els recursos pressupostaris dels programes 'Protecció Consumidors i Qualitat de Béns i Servicis' i 'Ordenació i Promoció Comercial', que ascendeixen respectivament a 5,1 milions (+2%) i 37,5 milions, un 8% menys.

Aquesta reducció, ha explicat el conseller, és a causa de la disminució de 10,7 milions de la línia 'Ampliació del Pla de Modernització de Fira València", que passa de 13,7 milions en 2018 a 3 milions per a 2019, destinada a l'amortització dels préstecs sol·licitats en el seu moment pel recinte firal per al Pla de Modernització i que passen en 2019 a ser comptabilitzats en la gestió del deute que correspon a la Conselleria d'Hisenda.

CRÍTIQUES A L'EXECUCIÓ PRESSUPOSTÀRIA

Durant el debat parlamentari, des de Cs i PP han recriminat a Climent les "baixes" xifres d'execució pressupostària del seu departament, al que el conseller ha replicat que cal veure "la realitat i no parlar de virtualitat". "Pregunten als Instituts Tecnològics com estan ara i si cobren dins del termini i en la forma escaient", ha indicat per a defendre la tasca de la seua conselleria.

A més, la diputada de la formació taronja Rosa Peris ha considerat que es tracta d'uns comptes "ficticis, irreals i que creen retallades", mentre que el 'popular' Vicente Casanova ha assenyalat que les xifres "no són creïbles" en pressupostar la Generalitat un total de "2.600 milions d'ingressos ficticis" que no s'executaran el que suposarà que els 52 milions d'increment que experimenta en 2019 Economia acaben sent "retallades".

Climent ha conclòs la seua intervenció admetent que queda "molt per fer", però ha subratllat que "les coses són molt millors que el que PP i Cs volen vendre".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento