Comunitat Valenciana

Compromís recorda que ja hi ha negociació política per a reformar el finançament i Podem demana al Govern que rectifique

  • VALÈNCIA, 31 (EUROPA PRESS)
Ple de les Corts d'aquest dimecres
Ple de les Corts d'aquest dimecres
FLICKR CORTS
Ple de les Corts d'aquest dimecres

El portaveu de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, ha subratllat que "la negociació política ja està en marxa" per a començar a reformar el sistema de finançament autonòmic, després que la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, haja confirmat que no hi ha temps per a reformar-ho aquesta legislatura per les eleccions. En la mateixa línia, el diputat de Podem David Torres ha demanat a Calvo que rectifique i, de fet, ha assegurat que "(Pedro) Sánchez hauria de contradir-la".

Per part dels socialistes, el síndic, Manolo Mata, ha recordat sobre aquest tema que "és evident que sense les comunitats no es pot aprovar un sistema de finançament". En el cas de la Comunitat, ha assegurat que el Consell afronta 2019 "com si ja estiguérem en un nou sistema de finançament", amb un pressupost "expansiu" presentat aquest dimecres i que inclou de nou la partida "reivindicativa" de 1.325 milions d'euros.

Així ho han afirmat els tres a preguntes dels periodistes en Les Corts, després de l'afirmació de la vicepresidenta en el ple del Congrés d'aquest dimecres, on ha recordat que el Govern va dir "des del primer minut que en aquesta legislatura no hi hauria possibilitat de traure endavant el model de finançament autonòmic".

Per al també sotssecretari general del PSPV, encara que "pot ser una manifestació tautològica", actualment no hi ha "cap voluntat per part del PP o de Ciutadans, els qui controlen moltes comunitats" de reformar el sistema de finançament. Ara bé, ha remarcat que a la Comunitat "el problema és menor: Ja estem afrontant la situació com si estiguérem en un nou sistema de finançament, amb un pressupost expansiu".

Mata ha posat com a exemple que "probablement, les despeses financeres creixen molt prop del 10%" i els comptes inclouen de nou la partida de 1.325 milions en concepte d'infrafinançament. "Ho hem fet fins ara i no ha passat res, però l'important és que ací no es paralitzen els serveis públics, i l'evidència està en el que hem fet aquests tres anys", ha asseverat, per a insistir que "al final aquesta Comunitat continua avançant a crear mes ocupació i no hem paralitzat els drets dels valencians".

"COM MÉS PROMPTE MILLOR I JA"

Per part de Compromís, Ferri ha coincidit que els comptes de 2019 "continuen reivindicant que els valencians mereixem un finançament just", si bé ha urgit al fet que el nou sistema es duga a terme "com més prompte millor i ja". Per tant, ha afirmat que en la coalició no estan d'acord amb les paraules de la vicepresidenta, doncs ha recordat que "ja estan fets tots els informes tècnics i es treballa en la negociació política".

"El que dure serà el que haja de durar, però la negociació política ja està en marxa i el que no es pot dir és que enguany no serà. Igual pot ser enguany i igual no, però la negociació està ací i ha de fer-se com més prompte millor", ha asseverat el síndic.

FALTA L'INFORME D'HISENDA

I de Podem, Torres ha assegurat que estan "totalment en contra" que no hi haja un nou sistema de finançament autonòmic abans que acabe la legislatura. "S'ha iniciat ja el debat polític, i entenem que la vicepresidenta en aquests moments hauria de rectificar i Sánchez hauria de contradir-la", ha recalcat.

Al seu juí, "no pot ser que estiguem ja negociant a nivell polític el sistema de finançament i que ens anuncien que no dóna temps", ja que en el Govern "saben que hi ha eleccions en 2019" i "tots els informes tècnics estan ja elaborats, només falta el del Ministeri".

En conseqüència, el diputat de la formació morada ha afirmat els comicis "no haurien de ser un problema perquè Hisenda diguera qual és el model que planteja per a un nou sistema de finançament, i que es puga debatre i tindre-ho el mes prompte possible".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento