Comunitat Valenciana

La família d'Alborch l'acomiada en la intimitat després dels gestos d'afecte

  • El món de la cultura i la política ressalta la seua trajectòria en el Tanatori Municipal de València.
  • Tots els assistents van destacar la trajectòria de compromís de la socialista, que va morir el dimecres als 70 anys.
Carmen Alborch
Carmen Alborch
TWITTER XIMO PUUIG
Carmen Alborch

Els familiars i amics de Carmen Alborch van acomiadar aquest dijous a l'exministra de Cultura en un funeral íntim a València, després de les mostres d'afecte de desenes de representants del món de la política, la cultura i la societat valenciana i de la resta d'Espanya, que van passar al llarg de la jornada pel tanatori municipal per a expressar el seu últim adéu i mostrar les seues condolences.

Tots els assistents van destacar la trajectòria de compromís de la socialista valenciana, morta aquest passat dimecres als 70 anys, com una dona feminista i "pionera" que va dedicar la seua vida a trencar sostres de cristall. "El somriure de Carmen era com una abraçada", va il·lustrar el ministre de Cultura, José Guirao.

Abans del funeral i la posterior incineració, la jornada de comiat va congregar a companys de partit com el secretari general del PSPV-PSOE i 'president', Ximo Puig; el seu predecessor i candidat en 2003 i 2007 a la Generalitat, Joan Ignasi Pla; el també exsecretari Jorge Alarte; el delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio; l'exministra i exconsellera de Sanitat, Carmen Montón; l'actual titular del ram, Ana Barceló; el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, o el síndic en Les Corts, Manolo Mata.

Al costat de la família socialista van voler sumar-se representants d'altres formacions, com la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig; el portaveu parlamentari de Compromís, Fran Ferri, o l’exsecretari i diputat de Podem, Antonio Montiel, així com el diputat en el Congrés Toni Cantó, la síndica Mª Carmen Sánchez i el portaveu Fernando Giner per part de Ciutadans. També van passar pel tanatori el president de Les Corts, Enric Morera; el conseller de Cultura, Vicent Marzà, i l'alcalde de València, Joan Ribó, els tres de Compromís.

Des que arribaren les restes mortals de Alborch al tanatori no van cessar les visites. Entre els més matinadors van destacar l'artista Miquel Navarro, la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, o l’exdelegat del Govern a la Comunitat Antoni Bernabé.

Juan Roig i Francis Montesinos

També va acudir l'expresident del València CF Paco Roig, mentre que el seu germà -el president de Mercadona, Juan Roig- va estar la nit anterior en el tanatori per a expressar les seues condolences a la família.

Entre la resta d'amics d’Alborch que es van acomiadar durant els dos dies estan l'expresident de la Generalitat Joan Lerma, el dissenyador Francis Montesinos, el dibuixant Ortifus o l'editor Eliseu Climent.

Tant el Congrés dels Diputats com Les Corts van arrancar aquest dijous l'activitat parlamentària amb un record al llegat d’Alborch. La presidenta de la cambra baixa, Ana Pastor, va prendre la paraula per a posar en valor la "trajectòria de compromís" amb la docència, amb la cultura i amb el servei públic. També amb un silenci respectuós en la seua memòria es van iniciar els plenaris en els ajuntaments de València i Alacant.

Conciliadora, lluitadora i feminista

Les paraules d'afecte cap a Carmen Alborch es van succeir al llarg de tot el dia en el tanatori. El ministre de Guirao va recordar a la seua predecessora com "una dona conciliadora que sabia escoltar, entendre al que tenia enfront compartira o no les seues idees i sempre buscava el camí i punt de trobada".

En clau valenciana, el 'president' va lloar l’"arrelament en la seua terra" de l'exministra i el seu "llegat de coratge fins a l'últim sospir". Un caràcter "lluitador" que va ressaltar el socialista Jorge Alarte, per a recordar-la com "una excel·lent persona en tot el que significa ser una bona persona", i al que va al·ludir el també exsecretari Joan Ignasi Pla, per la seua "il·lusió permanent per la lluita feminista".

Sota el mateix prisma, l'alcalde de València va posar en valor el seu treball com a "gran feminista en l'ampli sentit de la paraula". "La imatge que tots tenim és aqueix gran somriure, aqueix somriure generós sempre marcada en roig", va il·lustrar l'exministra Carmen Montón.

Precisament sobre el somriure de Carmen Alborch, el president de Les Corts va cridar a aprendre d'ella com "un somriure necessari per a evitar la crispació en la qual s'ha instal·lat la política espanyola".

Feminisme, Patrimoni Immaterial 

De cara al futur, el llegat de la valenciana podria quedar emmarcat amb la iniciativa a manera d'homenatge que van presentar els socialistes de la ciutat de València, que instaran al Govern a iniciar els tràmits perquè el feminisme puga ser declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Es tracta d'alguna cosa que va plantejar l'exministra després de rebre el passat 9 d'octubre l'Alta Distinció de la Generalitat.

El conjunt del PSPV-PSOE es va sumar a la proposta i va acordat un gest simbòlic per a honrar la memòria de Alborch: dedicar-li l'últim acte de la seua històrica seu en el número 4 del carrer Blanqueries de València, previst per a aquest divendres, 26 d'octubre, a les 19 hores. En la trobada es projectarà un vídeo i s'arreplegaran signatures per a impulsar el '#FeminismoEsPatrimonio'.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento