Comunitat Valenciana

Sindicatura de Comptes detecta incompliments "significatius" en Fisabio

  • Destaca un servei prestat per 998.593 euros "sense tramitar els deguts expedients de contractació".
  • Asseguren que utilitza una fórmula que no assegura la selecció de l'oferta econòmicament més avantatjosa.
Façana De la Seu De la Sindicatura De Comptes
Façana De la Seu De la Sindicatura De Comptes
SINDICATURA DE COMPTES - Archivo
Façana De la Seu De la Sindicatura De Comptes

La Sindicatura de Comptes ha publicat l'informe de fiscalització de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (Fisabio) de l'exercici 2017 en el qual es posen de manifest "incompliments significatius" de la normativa en la contractació. Entre els casos detectats, està un contracte de subministraments i servicis de manera directa per una quantia total de 998.593 euros, "sense tramitar els deguts expedients de contractació".

Així consta en l'informe de fiscalització dels comptes anuals de l'exercici 2017 de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (Fisabio) en el qual s'arreplega que l'entitat "no compleix el que es disposa en els articles 1 i 150 de la Llei de Contractes del Sector Públic (LCSP) perquè en la valoració de les proposicions econòmiques utilitza una fórmula que no assegura la selecció de l'oferta econòmicament més avantatjosa a la qual s'ha d'adjudicar tot contracte".

En la seua activitat d'assistència oftalmològica, s'apunta que Fisabio ha contractat subministraments i servicis de manera directa per una quantia total de 998.593 euros, "sense tramitar els deguts expedients de contractació", mentre que en l'adjudicació del lot 1 de l'expedient de subministrament, instal·lació i posada en marxa d'una sala de contenció biològica de nivell 3 "no s'han respectat els principis d'igualtat, transparència i concurrència de l'article 1 de la LCSP".

Així mateix, el document assenyala que els òrgans de govern i direcció de l'entitat "no han complit amb l'obligació legal de presentar un informe anual sobre el grau de compliment del codi de conducta aprovat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), al que han d'ajustar-se les inversions temporals que faça qualsevol fundació".

Tampoc ha presentat juntament amb els comptes anuals, l'informe relatiu al compliment de les obligacions de caràcter econòmicfinancer que assumeixen aquestes entitats com a conseqüència de la seua pertinença al sector públic, establit en l'article 134.3 de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat.

A més, l'informe de la Sindicatura assenyala que el balanç i el compte de resultats "s'han formulat sense complir la regla establida en la Norma d'Elaboració dels comptes anuals, de manera que els nombrosos crèdits i deutes, ingressos i despeses derivades d'operacions amb la Generalitat i altres entitats del seu sector públic instrumental, no figuren separats de les quals no corresponen a aquestes operacions".

Recomanacions

Així, en l'informe de fiscalització s'arrepleguen diverses recomanacions amb la finalitat de millorar la gestió económicfinancera de Fisabio, entre les quals es demana al Patronat que aprove "un codi de conducta propi per a realitzar inversions financeres temporals, basat en l'aprovat l'any 2003 pel Consell de la Comissió Nacional del Mercat de Valors".

D'igual manera, es recomana "instar l'esmena de la irregularitat de l'ús de l'immoble on Fisabio exerceix principalment la seua activitat, ja que no s'ha tramitat el corresponent expedient administratiu d'autorització per la Generalitat".

Per a un millor control de l'activitat investigadora i utilització dels recursos públics, la Sindicatura advoca per "acreditar Fisabio com un institut d'investigació biomèdica o sanitària, sense perjuí d'establir les diferents àrees de treball que es consideraren oportunes i elaborar un manual intern de contractació, adaptat a la LCSP, per a assegurar que en la tramitació dels expedients de contractació, "es complisquen adequadament les disposicions legals previstes".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento