Comunitat Valenciana

El Bioparc apadrina la primera ximpanzé reintroduïda al Congo per l'Institut Jane Goodall

  • El Bioparc de València apadrinarà durant un any la primera ximpanzé reintroduïda al Congo per l'Institut Jane Goodall. Es tracta de Kudia, una ximpanzé rescatada d'un venedor de carrer que la tenia encadenada i a penes li donava de menjar, segons han informat aquest divendres fonts del parc.
Ximpanzé Coco
Ximpanzé Coco
BIOPARC
Ximpanzé Coco

La Fundació Bioparc ha guanyat així el concurs de l'Institut Jane Goodall (IJG) 'Salutacions de ximpa', el premi de les quals és un any d'apadrinament dins del programa 'Chimpamig@s', una iniciativa per a aportar fons als més de 150 ximpanzés salvatges rescatats i allotjats en Tchimpounga, el Centre de Rehabilitació que aquest institut té en la República del Congo.

La gran majoria dels ximpanzés arriben com a nadós, després de ser decomissats a caçadors, traficants o particulars que els tenien com a mascotes. Són cries que han passat per experiències traumàtiques i requereixen l'atenció d'experimentats cuidadors i veterinaris.

El parc, que col·labora amb l'IJG en projectes a Àfrica des de 2012, ha sigut un dels guanyadors del concurs gràcies al 'pant-hoot', la particular vocalització d'aquests primats, realitzat per l'equip d'educació i els xiquets de la seua escola de vacances, ha indicat la Fundació Bioparc en un comunicat.

La ximpanzé triada per Bioparc per al seu apadrinament és Kudia, la primera reintroduïda en la selva del Congo. És una jove i "simpàtica" ximpanzé que va ser rescatada d'un venedor de carrer que la tenia encadenada i a penes li donava de menjar. En el centre de l'IJG, al costat de la resta d'exemplars, ha viscut en grups en un entorn naturalitzat amb eixides diàries al bosc de la reserva, on els ximpanzés desenvolupen les habilitats físiques, cognitives i socials de cara a la seua futura reintroducció en la selva.

El seu nom significa 'menjar' en la llengua local Kituba i se li va posar perquè en arribar a Tchimpounga es va abalançar sobre el menjar que els cuidadors li van oferir. La seua integració en el grup i el seu desenvolupament han sigut "molt reeixits", la qual cosa va possibilitar la seua reintroducció en la reserva natural i que siga una ambaixadora dels ximpanzés rescatats.

ELS XIMPANZÉS DEL BIOPARC

Bioparc València també compta amb zones que recreen les selves africanes per al grup reproductor de la subespècie Pan troglodytes verus, en perill d'extinció.

El grup 'valencià' de ximpanzés està format per un mascle de 30 anys, Moreno, i cinc femelles: les tres germanes procedents de Bioparc Fuengirola, Eva de 23 anys, Natalia de 15 anys i Noelia d'11 anys i altres dos, Malin de 28 anys i Py de 15 anys, que van arribar de Boras Djurpark (Suècia). A ells se suma, des de juliol, el xicotet Coco, fruit d'aquest programa i "icona de compromís amb la preservació de la biodiversitat del planeta", segons les mateixes fonts.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento