Comunitat Valenciana

València demana que la paella siga patrimoni immaterial de la Unesco

  • L’Ajuntament ha aprovat per unanimitat una declaració institucional al voltant d’aquest tema.
  • El consistori insta al Govern d'Espanya al fet que impulse la inscripció de la candidatura.
  • La paella és "un element integrador de la societat per la participació de tots”, afirmen.
Paella
Paella
FUNDACIÓN TURISMO VALENCIA - Archivo
Paella

El ple municipal de València ha reivindicat aquest dijous en una declaració institucional aprovada per unanimitat que la paella constitueix un dels "patrimonis imprescindibles" de la gastronomia de la Comunitat Valenciana", que "va unit indefectiblement a diferents tradicions festives en el seu territori".

Per açò, l'Ajuntament insta així al Govern d'Espanya al fet que, prèvia aprovació pel Consell de Patrimoni Històric i el seu grup de treball de Patrimoni Mundial i Immaterial, recolze, impulse i defense en les instàncies internacionals oportunes la inscripció de la candidatura de la paella valenciana en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco.

L'organisme internacional té en compte quatre característiques per a admetre les candidatures: que siga "tradicional, contemporani i vivent al mateix temps", però també "integrador, representatiu i basat en la comunitat", detalla el consistori en un comunicat.

La Unesco entén per Patrimoni Immaterial "tot aquell patrimoni que ha de salvaguardar-se i consisteix en el reconeixement dels usos, representacions, expressions, coneixements i tècniques transmesos de generació en generació, que infonen a les comunitats i als grups un sentiment d'identitat i continuïtat".

"Un dels patrimonis imprescindibles”

Els grups polítics representats en el ple han coincidit que la paella compleix tots aquests requisits, ja que constitueix "un dels patrimonis imprescindibles de la gastronomia de la Comunitat Valenciana, que a més va unit indefectiblement a diferents tradicions festives en el seu territori, on s'uneixen múltiples disciplines i activitats: culinàries, culturals, econòmiques, d'oci, mediambientals o d'artesania".

Com arreplega la declaració, la paella suposa "un element integrador de la societat per la participació de tots, dones i homes, xiquets i ancians, tenint una projecció internacional indubtable". "Des del cultiu i l'obtenció dels aliments fins a les culleres de fusta amb que es menja, les paletes i escumadores, i sobretot el calder-paella característica, que és el que dóna el seu nom propi, doncs es denomina paella, i el paeller", subratlla el text.

Cultiu d'arròs en l’Albufera

La declaració institucional també posa en relleu que "per part d'algunes empreses multinacionals de la indústria agroalimentària es posa en qüestió la sostenibilitat ambiental dels arrossars del Mediterrani", per la qual cosa manifesta que L'Albufera, zona de producció arrossera i piscícola, és "un aiguamoll natural que ha arribat fins als nostres dies gràcies a la característica de ser un espai natural i productiu, tant pesquer com de producció d'arròs".

Per tant, "el cultiu de l'arròs no suposa en cap cas un augment en el consum d'aigua de l'ecosistema local: es tracta d'un aiguamoll natural, alimentat des de sempre pels rius i sortidors naturals, i integra els arrossars com a font d'alimentació per a l'avifauna, atès que els camps d'arròs són les úniques zones que durant l'hivern ofereixen l'alimentació adequada per a les aus".

Valor mediambiental

El text recorda que els camps d'arròs actuen com a filtre dels sediments de les aigües procedents dels rius, on dipositen els sediments i eviten així la desaparició de la llacuna, alhora que aporten al llac un aigua de major qualitat. L'arrossar també suposa un reclam per a les aus, ja que la presència de l'arrossar inundat senyalitza el lloc de nidificació.

"El Parc Natural de L'Albufera està considerat com una zona humida d'importància internacional, especialment com a hàbitat d'aus aquàtiques, i com a tal està inclosa en el conveni Ramsar de protecció de les zones humides i està declarada com a Zona d'Especial Importància per a les Aus (zona ZEPA) per la Unió Europea".

Per tot açò, la declaració conclou que "l'arròs troba en els límits del Parc Natural de L'Albufera les zones idònies per al seu cultiu i és determinant per al desenvolupament de moltes de les espècies que habiten en ell".

Consell Municipal de Turisme

D'altra banda, el ple de València ha donat llum verda aquest dijous, Dia Mundial del Turisme -de forma inicial i per unanimitat-, el reglament del Consell Municipal de Turisme.

Es tracta d'un òrgan representatiu que "té molt a veure en el model de ciutat, i de fet té la veu de tots els agents implicats en aquest sector, així com els partits polítics representats en l'Ajuntament", com ha subratllat la responsable de Turisme i primera tinent d'alcalde, Sandra Gómez.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento