Comunitat Valenciana

El nou judici a Blasco començarà el 15 d'abril i durarà tres mesos

  • L’exconseller i altres 23 persones estan acusades de desviar ajudes destinades a cooperació.
Rafael Blasco A La seua Eixida Del TSJCV
Rafael Blasco A La seua Eixida Del TSJCV
EUROPA PRESS
Rafael Blasco A La seua Eixida Del TSJCV

Rafael Blasco, el que fou totpoderós conseller amb el PP (i en els anys vuitanta amb el PSPV), tornarà a asseure's en la banqueta a partir del 15 d'abril. Aqueix dia començarà el judici per les peces 2 i 3 del cas Cooperació que acusa a l’extitular de Solidaritat i Ciutadania i a altres 23 persones del desviament d'uns quatre milions d'euros d'ajudes públiques destinades a projectes humanitaris i a la construcció d'un hospital a Haití que mai va arribar a alçar-se.

Així ho va notificar aquest dilluns la secció cinquena de l'Audiència de València en una diligència d'ordenació facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en la qual s'especifica el calendari provisional acordat per les parts. El judici s'estendrà tres mesos (fins al 19 de juliol) i constarà d'un total de 48 sessions.

El procés s'iniciarà el 15 i 16 d'abril amb les qüestions prèvies, mentre que les declaracions de Blasco –ara a la presó per un frau d'ajudes al tercer món en la primera de les peces del cas– i de la resta dels acusats de formar part d'una organització criminal ideada per a desviar les ajudes a la cooperació que concedia la Conselleria d'Immigració i Ciutadania (després Solidaritat i Ciutadania) estan fixades per als dies 2, 3, 6, 7, 9, 10, 13 i 14 de maig.

Aqueix mateix mes, els dies 16, 17, 20, 21, 23, 24, 27, 28, 30 i 31, serà el torn de les declaracions dels testimonis, que es prolongaran també a juny, el 3, 4, 6, 7, 10, 11, 13, 14, 17, 18, 20, 21, 24, 25, 27 i 28, i a juliol, l'1, 2, 4 i 5. Les compareixences dels perits tindran lloc el 8, 9, 11 i 12 de juliol i el judici arribarà a la seua fi amb les conclusions de les parts i els informes, previstes per al 15, 16, 18 i 19 de juliol. Les sessions s'iniciaran a les 9.30 hores i el judici se celebrarà en la Sala Tirant de la Ciutat de la Justícia de València.

Acusats i delictes

A la fi del gener passat, la secció segona de l'Audiència va confirmar el processament dels acusats i va incorporar a la causa a tres persones més, entre elles, Fernando Darder, president de l'ONG Esperanza Sin Fronteras.

El judici oral es va obrir contra Blasco; la seua excúpula en la Conselleria –l'ex secretària general, Tina Sanjuán; l'ex director general, José María Felip i l'ex cap d'àrea de Solidaritat, Marc Llinares– i els empresaris Augusto César (condemnat en el primer judici) i Arturo Tauroni.

També es van incloure treballadors de les empreses d'aquest últim, persones vinculades a les mercantils que van emetre factures falses i responsables d'avaluar i puntuar els projectes que concorrien a les convocatòries.

D'aquesta manera, a l’exconseller se li atribueixen delictes de malversació, prevaricació administrativa, falsedat documental i associació il·lícita o organització criminal. En la resolució per la qual es va obrir judici oral, el jutjat ratifica mesures ja adoptades per a assegurar les responsabilitats pecuniàries que puguen imposar-se, i que en Blasco es fixen en 8,2 milions.

Per aquesta peça, Anticorrupció demana 16 anys de presó per a ell –que se sumarien als 8 de la primera peça del cas, pels quals ja compleix condemna– i sol·licita com a responsabilitat civil 4,64 milions d'euros.

La petició més alta, per a Tauroni 

La pena més elevada que sol·licita el fiscal és per a Augusto César Tauroni, per a qui demana 21 anys i mig de presó, una multa de 3.136.800 € i el decomís de les seues dues cases de Miami i un iot, a més dels diners dels comptes d'EUA de diferents societats per un delicte de blanqueig.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento