Comunitat Valenciana

Ábalos preveu que l'AVE a Elx puga estar en servici a l'estiu de 2019

  • Es compromet a impulsar la connexió Yecla-Caudete i l'inici de l'eix est-oest Crevillent-Orihuela.
  • El ministre de Foment ha fet els anuncis aquest dimecres en un esmorzar informatiu a Alacant.
José Luis Ábalos en l'esmorzar informatiu de la Cadena Ser
José Luis Ábalos en l'esmorzar informatiu de la Cadena Ser
CADENA SER
José Luis Ábalos en l'esmorzar informatiu de la Cadena Ser

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha assenyalat que la línia d'Alta Velocitat pot arribar a Elx (Alacant) a l'estiu del pròxim any 2019. "Crec que que a l'estiu tindreu AVE", ha assenyalat en referència a la posada en marxa del servici entre Madrid i la ciutat il·licitana.

Així ho ha assenyalat el ministre en un esmorzar informatiu a Alacant organitzat per Cadena Ser. En aquest acte, també ha sigut preguntat per la demora en l'execució de l'enllaç de La Encina, necessari per a desenvolupar l'Alta Velocitat ferroviària entre les ciutats de València i Alacant. En aquest sentit, i inquirit per si el termini és 2021, ha comentat: "Podem intentar fer-ho abans del 21, acabar encara que siga a la fi de 2020, que ja seria acurtar".

Ábalos ha dit comprendre la preocupació pel retard en l'obra però ha insistit que el projecte compta amb el finançament i que s'ha licitat i això és "l'important". No obstant açò, ha subratllat que el "problema" ha sigut la demora d'un any i mig en la licitació.

Així, ha relatat que calia trasferir els actius des d'Adif a Adif Alta Velocitat i que ho va aprovar en Consell de Ministres l'anterior Govern 'popular' el febrer passat amb any i mig de retard. "Eixa és la demora que hi ha hagut", ha insistit.

"Acabar a la fi del 2020 ja seria acurtar", ha sostingut el ministre de Foment, que ha detallat que la licitació de "quasi 300 milions" es va aprovar l'agost passat.

Amb tot, ha rebutjat "ficar pressa" en qüestions de seguretat després de l'accident de l'AVE a Galícia ocorregut en 2013 a Angrois. "Cal fer-ho bé d'acord amb les normatives europees que abans no eren obligatòries i ara ho són; si has posat els diners i els tràmits", ha manifestat i ha exigit fer l'execució "bé".

Així mateix, quant a terminis de l'AVE, també s'ha pronunciat sobre que l'AVE a Elx podria estar a l'estiu de l'any que vé i, a més, ha precisat que a Múrcia està pendent és l'accés a la ciutat pel soterrament i que se'n va a licitar a Almeria.

En ferrocarrils, Ábalos ha parlat que "el gran repte" són les Rodalies que és el que utilitza la gent i ha confiat que aquest tipus de servici de Villena estarà a l'octubre.

Competitivitat de Renfe

José Luis Ábalos ha advertit de la necessitat d'invertir en "material rodant" que és "urgent" i que, després de la licitació de les obres, es necessita "el tren". Així mateix, s'ha referit al fet que Renfe té el "repte de competir" i que s'ha d'executar una política per a "preservar la companyia" de cara a la liberalització del sector.

"No estem en contra de la liberalització", ha instat, però ha defés que Renfe és "patrimoni de l'Estat" i ha de poder "competir en el nou mercat".

Autopistes

Sobre la situació de les autopistes de peatge, ha reafirmat el seu compromís per a no procedir a la pròrroga de les quals finalitzen aquesta legislatura, en referència a Cadis-Sevilla, Burgos i Alacant-Tarragona.

Ha parlat de la necessitat de, davant una "una vella reivindicació" abordar el cost del manteniment, que en el cas de l'AP7 són més de 20 milions. Ha agregat que "gratis no hi ha res" i ha insistit a plantejar el cost "en termes igualitaris" entre el manteniment per contribuent i pel pagament per usuari.

VTC-Taxi

Sobre la polèmica entre els vehicles d'arrendament amb conductor i els taxis, Ábalos ha recordat que la regulació del transport correspon a les comunitats autònomes i que, davant la irrupció de les plataformes, "l'absurd és que un mitjà de transport urbà no estiga regulat en l'àmbit que li correspon".

Ha plantejat la necessitat d'ajustar-se a la ràtio 1 d'un VTC per cada 30 taxis i ha assegurat que l'Estat regularà el sector per a aquelles comunitats que no vullguen regular.

Pla d'infraestructures de carreteres

Quant a carreteres, José Luis Ábalos ha mantingut que el Ministeri té set projectes "madurs" i s'ha compromés a impulsar dos que afecten la Comunitat Valenciana: la connexió Yecla-Caudete i l'inici de l'eix est-oest Crevillent-Orihuela.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento