Comunitat Valenciana

Intervingudes 19 tones de picadura de tabac de contraban en una operació amb 14 detinguts

  • VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)
Operació Camote
Operació Camote
GUARDIA CIVIL
Operació Camote

L'operació 'Camote', desenvolupada conjuntament per la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària, ha permès desmantellar la infraestructura d'emmagatzematge i distribució d'una organització de contraban de tasques de tabac i detindre 14 persones (11 homes i 3 dones) de nacionalitats espanyola i cubana, amb edats compreses entre els 28 i 58 anys. A més, s'investiga altres sis persones de nacionalitat espanyola, d'entre 19 i 56 anys, segons ha informat la Comandància de la Guàrdia Civil de València.

Així mateix, s'han practicat 9 registres en diversos domicilis i naus industrials en diferents municipis de València i Sevilla, en els quals s'han intervingut 19.000 quilos de picadura de tabac, valorats en al voltant d'1,3 milions d'euros, a més de màquines per a la manufacturació de productes del tabac i maquinària pesada per a l'assecat del tabac així com nombrosos sacs que contenien substàncies químiques per al seu ús en l'elaboració del producte final.

Igualment, s'han intervingut quatre vehicles, 10.000 euros en efectiu, nombrosa documentació relacionada amb els delictes investigats, material informàtic i un arma detonadora.

L'operació es va iniciar al novembre de l'any passat, quan els agents van tindre coneixement de l'existència d'una organització criminal que estava introduint grans partides de tabac il·legal des de Letònia. Després de ser manipulades, eren distribuïdes pel territori nacional i Portugal, a través d'empreses de paqueteria o per venda directa.

Als detinguts se'ls atribueix, delicte de contraban de tabac, delicte contra la hisenda pública, blanqueig de capitals, contra la salut pública, falsedat documental i organització criminal.

FASES DE L'OPERACIÓ 'CAMOTE'

La primera fase es va iniciar al novembre del 2017 en confiscar-se més d'una tona i mitja de tabac en una nau de la localitat de Lorquí (Múrcia). Les investigacions van portar posteriorment a la confiscació de més de 7 tones de tabac en la localitat de Beniparrell (València) i la detenció d'una altra persona.

Posteriorment, els agents van comprovar la presència, en la província de Sevilla, de part de l'entramat criminal, que adquiria partides de tabac il·legal a través de l'empresa pantalla dirigida pel detingut a València.

La segona fase es va desenvolupar en diverses localitats de Sevilla on es va procedir a la detenció de 13 persones i a la investigació d'altres sis i es van realitzar 9 registres on es va desarticular tres importants centres de manipulació del tabac.

Amb aquesta operació s'ha aconseguit desmantellar tres punts dedicats a la transformació i elaboració clandestina de tabac per a la seua venda a través d'Internet. D'aquesta manera s'ha evitat que es posen en circulació més de 19 tones de tabac que no presentaven els controls sanitaris requerits ja que utilitzaven substàncies químiques per a millorar l'olor i sabor del tabac.

Aquesta intervenció suposa una de les majors confiscacions de picadura de tabac realitzades a Espanya valorat en més d'1,3 milions d'euros.

L'operació ha sigut desenvolupada per la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de València i Sevilla i funcionaris de Vigilància Duanera de València i Sevilla. Les diligències instruïdes han sigut entregades en el Jutjats d'1ª Instància i Instrucció nº 5 de Molina de Segura (Múrcia).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento