Comunitat Valenciana

València, ciutat candidata a capital del Turisme Intel·ligent

  • La capital de la Comunitat aspira a ser-ho per la seua sostenibilitat, accessibilitat i digitalització.
  • Les dues urbs guanyadores d'aquesta primera edició es donaran a conéixer el pròxim 7 de novembre.
Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia
Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia
GVA - Archivo
Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia

València ha sigut triada com una de les deu ciutats candidates a ser Capital Europea del Turisme Intel·ligent per al pròxim any per la seua sostenibilitat, accessibilitat, digitalització i el patrimoni cultural del que disposa la ciutat, en una iniciativa de la Unió Europea (UE) que pretén "potenciar els desenvolupaments turístics, sostenibles, inclusius i innovadors mitjançant la promoció de models turístics intel·ligents".

Així ho ha explicat aquest divendres als mitjans de comunicació en un desdejuni informatiu d'inici de curs polític la regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible i presidenta de la Fundació Turisme València, Sandra Gómez.

La candidatura de València s'ha fonamentat en "pilars" com la sostenibilitat, l'accessibilitat, la digitalització i el patrimoni cultural del que disposa la ciutat. Les dues urbs guanyadores d'aquesta primera edició es donaran a conèixer el pròxim 7 de novembre, amb motiu de la celebració del Dia Europeu del Turisme.

"A València estem consolidant un model turístic d'èxit, que alhora és sostenible, amable i integrat amb la ciutat i amable amb el territori. La selecció de València com una de les deu ciutats candidates és ja un reconeixement al treball conjunt que totes les institucions, públiques i privades, estem realitzant per a impulsar un turisme que aporta beneficis econòmics, mediambientals i socials, en el marc del Pla Estratègic València 2020", ha ressaltat Gómez.

Desenvolupament turístic "equilibrat"

Respecte a la sostenibilitat, l'edil ha explicat que València treballa per a aconseguir un desenvolupament turístic "equilibrat" mitjançant una gestió econòmica, que genere oportunitats i ocupació; mediambiental, que minimitze l'impacte tant en l'espai urbà com a natural; i social, gestionat a través de consens de tots els actors implicats.

En aquest sentit, l'Ajuntament ha impulsat el Consell Municipal de Turisme, que permet la participació de la totalitat dels col·lectius involucrats, i ha creat la plataforma tecnològica València Ciutat Intel·ligent (VLCi) i està desenvolupant un Sistema d'Informació Turística que incorpora indicadors específics del sector, amb la finalitat de millorar la gestió dels recursos, la demanda i la informació per a la presa de decisions.

Així mateix, ha destacat que la capital del Túria està "potenciant" l'adaptació d'infraestructures, l'aplicació de noves tecnologies i la creació de serveis per a totes les persones, amb l'objectiu de garantir un "elevat grau d'accessibilitat universal per a qualsevol visitant", que es reflecteix en la guia d'accessibilitat de l'oferta turística.

"Ampli patrimoni cultural"

En la mateixa línia, ha assenyalat que totes les instal·lacions turístiques de la ciutat compleixen el codi tècnic d'edificació espanyol, que obliga a eliminar totes les barreres arquitectòniques, la qual cosa mostra que l'oferta turística de València s'ha preparat per a atendre a qualsevol visitant, incloent un programa de platges accessibles que permet als turistes amb diversitat funcional gaudir del bany en el mar amb assistència especialitzada.

L'edil també ha desgranat que un altre dels punts forts que ha situat a València com una de les ciutats seleccionades per a ser Capital Europea de Turisme Intel·ligent ha sigut el desenvolupament del seu ampli patrimoni cultural; entre els quals destaquen tres reconeixements de la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat: la Llotja de la Seda dels segles XV-XVI, el mil·lenari Tribunal de les Aigües i les festes de les Falles.

Al costat de la candidatura valenciana, Palma de Mallorca i Màlaga formen la representació espanyola entre les deu ciutats triades entre les quals també es troben Lió i Nantes (França), Brussel·les (Bèlgica), Hèlsinki (Finlàndia), Ljubljana (Eslovènia), Poznan (Polònia) i Tallin (Estònia).

En total es van presentar 38 propostes de 19 Estats membres de la Unió Europea, sent Espanya l'únic país amb tres candidates preseleccionades.

Ajuntament del “segle XXI” 

Gómez també s'ha referit a l'aparició de patinets elèctrics de lloguer a València, al que ha sostingut que s'ha d'abordar amb "urgència" i "coordinació" entre la regidoria de Mobilitat i la de Protecció Ciutadana.

"Cal regular i buscar vies perquè estiguen ben integrats en la ciutat i siguen compatibles amb la resta de vies", ha apuntat; al mateix temps que ha ressaltat que han de ser un Ajuntament "del segle XXI", per a ser "flexibles" amb les noves ofertes.

La regidora ha destacat que aquesta digitalització és un "repte a nivell global" i han d'abordar-lo amb una estratègia en la qual es garantisca la "regularització, la competència lleial i la seguretat dels usuaris".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento