Comunitat Valenciana

Més de 654.000 valencians es consideren addictes al mòbil

  • Dediquen de mitjana 3 hores i 38 minuts al dia, per sota de la mitjana nacional.
  • El 70% dels usuaris a la Comunitat assegura que no seria capaç de viure sense el seu smartphone.
  • Un 16,9% de la població calcula que passa més de 5 hores diàries pegat a la pantalla del telèfon.
Smartphone
Smartphone
BACK MARKET - Archivo
Smartphone

Més de 654.000 valencians es consideren addictes al mòbil, o el que és el mateix, el 21,6% de la població de la Comunitat entre 18 i 65 anys, segons es desprèn d'un estudi elaborat pel comparador online Rastreator.com, que ha analitzat les tendències de consum del telèfon mòbil i les claus psicològiques per a evitar que el seu ús abusiu derive en una addicció.

No obstant açò, a pesar que cada vegada més valencians diuen ser addictes al mòbil, segons aquesta anàlisi, dediquen cada vegada menys temps al seu smartphone, fins a una mitjana de 3 hores i 38 minuts al dia, 9 minuts menys que en 2017 i 13 minuts per sota de la mitjana nacional (tres hores i 51 minuts).

Més de la meitat dels enquestats de la Comunitat Valenciana (50,2%) reconeix que mirar el seu telèfon és el primer i l'últim que fa cada dia, i fins i tot el 8,5% reconeix que ho consulta mentre condueix, sent aquest el segon percentatge més baix del país, solament superant als aragonesos (5,5%) i distanciant-se de la mitjana nacional en més de cinc punts percentuals.

Risc major a l'estiu

Les dades de Rastreator.com mostren que existeix una "dependència creixent" dels dispositius mòbils que, en alguns casos, pot derivar en problemes greus com l'addicció. Un risc que augmenta durant els mesos d'estiu i el període de vacances, quan els usuaris gaudeixen de més temps d'oci.

Segons el responsable de Telefonia i Internet de Rastreator.com, Jesús Miñana, "ningú dubta de l'important paper que exerceix el smartphone en el nostre dia a dia, per a comunicar-nos, per a treballar o per a accedir a compres i informació, fins al punt que el 70% dels usuaris a la Comunitat Valenciana assegura que no seria capaç de viure sense ell, malgrat ser aquest el percentatge més baix del país enfront del 77,3% de la mitjana nacional.

Cada vegada usem més el mòbil, però és fonamental fer un ús responsable i funcional d'aquest dispositiu perquè no ens domine i que el seu ús, a voltes excessiu, no porte a desembocar en una addicció".

Espanya és ja el país amb la major penetració del telèfon mòbil del món i segons l'estudi de Rastreator.com, el 98,6% de la població de la Comunitat Valenciana utilitza el mòbil diàriament, la qual cosa evidencia l'alta penetració d'aquests dispositius.

Els valencians usen el mòbil una mitjana de tres hores i 38 minuts al dia, 9 minuts menys que en 2017, i fins i tot un 16,9% de la població calcula que passa més de 5 hores diàries pegat a la pantalla del seu telèfon.

El 8,5% mira el mòbil al volant 

A més, 212.043 valencians asseguren que són incapaços d'estar més d'una hora sense consultar el mòbil i la meitat d'ells (50,2%) assenyala que mirar el seu dispositiu és el primer i l'últim que fa cada dia. "Aquesta dependència també pot arribar a l'extrem d'adoptar actituds molt perilloses com mirar el mòbil al volant: el 8,5% reconeix que ho fa de forma habitual", alerta l'estudi.

L'ús compulsiu, l'ansietat que produeix no consultar el dispositiu amb freqüència, la 'nomofobia' o por a eixir de casa sense el mòbil i el 'phubbing' -aïllar-se de les persones de l'entorn prestant més atenció al mòbil-, són algunes dels senyals que poden constituir un factor de risc per a caure en un problema d'addicció.

El 'lladre silenciós’

En doctor en Psicologia i Ciències de la Conducta i expert en addiccions a les noves tecnologies Daniel Peña adverteix que "l'ús abusiu del telèfon mòbil és una espècie de 'lladre' silenciós i astut. Quasi sense adonar-nos ens roba temps, energia i atenció, limitant així la nostra experiència, empobrint les nostres relacions personals i fent-nos menys eficaços en la consecució dels nostres objectius".

"Les conseqüències d'aquest 'robatori' -alerta l'expert- poden anar des d'una lleu, encara que inquietant sensació d'insatisfacció vital, fins a severs problemes emocionals i de salut".

Dones i millennials més joves, els més enganxats 

El segment de població espanyola comprès entre els 18 i els 24 anys és el més vulnerable a patir una addicció al mòbil. De fet, el 45,1% dels usuaris espanyols d'aqueixes edats ja es considera addicte.

Els joves del país usen el mòbil una mitjana de 6 hores i 6 min al dia, és a dir, un 63,1% més que la mitjana nacional (2 hores i 15 minuts més), sent a més els que més han incrementat el temps d'ús diari respecte a l'any passat (+12,6%, 41 minuts més).

Per la seua banda, les dones espanyoles també destaquen com a usuàries actives amb els seus dispositius mòbils. Elles passen de mitjana 4 hores i 9 minuts pegades a la pantalla del seu dispositiu cada dia (27 minuts més que l'any anterior), enfront de les 3 hores i 32 minuts dels homes. A més, el 81,7% de les dones del país considera que no seria capaç de viure sense mòbil, enfront del 72,9% dels homes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento