Comunitat Valenciana

L'incendi de Llutxent afecta a 4 àrees naturals i d'especial protecció per a aus

  • El foc ha arribat al Mondúver-Marjals, Serres de Montdúver i Marxuquera, Parpalló-Borrell i el Surar de Pinet.
  • SEO/Birdlife reclama que s'incloga en la "gestió i ordenació del territori una perspectiva paisatgística".
Zona quemada incendio Llutxent
Zona quemada incendio Llutxent
UME
Zona quemada incendio Llutxent

L'incendi forestal declarat dilluns passat a Llutxent (València) i que afecta a sis localitats de les comarques valencianes de la Vall d'Albaida i La Safor ha danyat a quatre àrees naturals i d'especial protecció per a les aus: la de Montdúver-Marjals, Serres de Mondúver i Marxuquera, els paratges naturals de Parpalló-Borrell i el Surar de Pinet, segons ha informat SEO/BirdLife en un comunicat.

En concret, el foc ha arribat a les zones centrals de la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) de Mondúver-Marjals de la Safor i al Lloc d'Importància Comunitària (LIC) Serres del Montdúver i Marxuquera, àrees naturals que formen part de la Xarxa Natura 2000 i protegides per la seua importància per a la conservació de les aus, hàbitats i flora.

A més d'altres àrees com la Drova, Mondúver o Marxuquera, l'incendi ha afectat als paratges naturals de Parpalló-Borrell i el Surar de Pinet, que gràcies a la seua situació i climatologia especial, albergaven formacions singulars com sureres i matolls arborescents de llorer, d’"extraordinari" valor ambiental a escala regional, al costat de matolls termomediterranis i boscos de carrasques.

Pel que fa a l'avifauna, el conjunt de serres litorals que formen aquests espais protegits acullen "interessants" poblacions de rapaces, entre les quals destaquen les espècies reproductores, l'àguila culebrera, l'àguila calçada, el mussol real i l'àguila real.

No obstant açò, el major interés de l'àrea recau sobre la presència de tres parelles reproductores d'àguila perdiguera a l'entorn de l'àrea cremada, amb exemplars nascuts enguany que ja volen.

"Preocupació" per altres paratges

El tècnic de SEO/BirdLife a la Comunitat Valenciana Pablo Vera ha explicat que, en aquests moments, la "preocupació" radica que l'incendi avance cap a la Serra del Buixcarró, Pla de Corrals i Quatretonda, que, amb les zones afectades aquests dies, "suposen les àrees naturals que havien aconseguit una maduresa en les seues formacions vegetals i comunitats faunístiques gràcies a haver-se lliurat dels incendis forestals que han afectat a les serres adjacents en els últims anys"

Des de SEO/BirdLife. han manifestat "tot el seu suport i ànims" per als bombers forestals, serveis d'emergència, brigades d'extinció d'incendis i agents mediambientals i forestals que "es troben lluitant per preservar aquest important enclavament per a la biodiversitat valenciana".

"Gestió amb perspectiva paisatgística"

El fet que l'incendi haja afectat a diverses urbanitzacions i haja causat el desallotjament d'unes 3.000 persones dels seus habitatges "torna a posar sobre la taula la necessitat de protegir el medi ambient i garantir la seguretat dels ciutadans".

Per a açò, l'associació ha reclamat que s'incloga en la "gestió i ordenació del territori una perspectiva paisatgística" i que es "redefinisquen" els models d'interfície urbà-forestal, "on les urbanitzacions es troben immerses dins de les masses forestals, provocant un alt risc d'incendis".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento