Comunitat Valenciana

Ximo Puig: "No sóc partidari de més impostos; sí de millorar la seua gestió"

  • El president valencià veu gestos "molt positius" després de la seua reunió amb la ministra Meritxell Batet.
  • Manté, no obstant açò, que el nou finançament "és irrenunciable".
Ximo Puig posa para 20minutos.
Ximo Puig posa para 20minutos.
JORGE PARÍS
Ximo Puig posa para 20minutos.

Què ha suposat per a la Comunitat Valenciana el canvi de president en el Govern central?

Un canvi d'atmosfera. Ha significat una major i molt més intensa relació. Hem abordat els temes de l'agenda valenciana i han recolzat, a més, qüestions de caràcter simbòlic, molt importants des del punt de vista dels valors, com que el vaixell Aquarius vinguera a València. Hem passat de la Comunitat Valenciana de la corrupció a la Comunitat Valenciana de la solidaritat.

València tenia un problema greu d'imatge?

Sí ha tingut un problema greu. Ara ho estem superant, estem alçant la hipoteca reputacional. El primer és que ha tornat la credibilitat institucional. De fet, quan hi ha hagut problemes a Catalunya, els seus dos bancs més importants, La Caixa i el Sabadell, s'han residenciat a València. Demostra clarament que generem confiança i estabilitat.

Com va ser la trobada d'aquest dimarts amb la ministra de Política Territorial, la catalana Meritxell Batet?

Hem constatat que el nou Govern entén l'Espanya diversa i plural, que entén que les comunitats som Estat i que la centralització no és intel·ligent. I hem preparat temes fonamentals per a la reunió amb el president: infrafinançament, infrainversió i aigua.

Es desil·lusionaria quan Sánchez va explicar que no anava a afrontar el finançament autonòmic aquesta legislatura.

Ja sé que és molt difícil, però per a nosaltres és irrenunciable. Fa temps que hi ha una falta d'equitat important en la distribució de recursos a Espanya. Bon finançament significa bon Estat del benestar i els experts van arribar al consens que la insuficiència financera de les autonomies aconsegueix els 16.000 milions. Planteja que cada any la nostra Comunitat ha deixat d'ingressar 2.500 milions, entre falta de finançament i d'inversions. Aqueixos diners suposarien com a mínim 50.000 llocs de treball més i una major competitivitat i millors serveis públics.

Ha parlat amb Batet de solucions a curt termini?

Aquest Govern central ha donat dos missatges molt positius cap a les comunitats. El primer és la distribució de l'objectiu de dèficit, que s'ha fet d'acord a l'Estat del benestar. I el segon és la reestructuració del deute o mutualització.

A més de la reforma del finançament, el corredor Mediterrani és la seua altra gran prioritat davant Madrid?

Ho és, però no solament per a nosaltres. Ho és per a tota Espanya. Beneficia de forma directa a Andalusia, Murcia i Catalunya. Però també a Aragó, Madrid i altres autonomies.

Li sembla bé que el Govern central propose aprovar nous impostos per a finançar les seues reformes, incloses les millores que reclamen les autonomies?

En principi, ha d'haver-hi una reestructuració de la despesa en el conjunt de les institucions. Després, ha d'haver-hi una lluita contra el frau fiscal, que és on està el gran forat. No sóc partidari de més impostos. Sóc partidari de millor gestió de la recaptació i millor capacitat perquè tots paguen. No que els que ja paguen hagen de pagar encara més.

Creu que el Govern de Pedro Sánchez hauria d'acabar la legislatura o veu oberta l'opció de convocar abans les eleccions abans de 2020?

Crec que, després d'aquest temps de problemes, seria bo per a Espanya que hi haguera estabilitat, que s'esgotara la legislatura. Però evidentment, tot depèn de les circumstàncies polítiques. S'ha generat il·lusió i m'agradaria aqueixa estabilitat.

Sánchez ha optat per dos ministres valencians, José Luis Ábalos i Carmen Montón. És un gest cap a la seua comunitat o un pols intern a vosté en el PSPV?

En absolut és un pols. Estic encantat que hi haja dos ministres valencians. Estem molt contents amb el Govern. Genera una imatge molt positiva del país.

Què tal van les relacions amb Compromís?

Hem sigut el Govern més estable de la comunitat, el més longeu sense canvis. En qualsevol cas, com en qualsevol govern, sempre hi ha problemes. Sobretot amb Hisenda, perquè tothom vol fer més coses de les quals, per raons econòmiques, es poden fer. Hem generat una bona governança, i tot en un clima de confiança i estabilitat.

I si giren les tornes i Compromís li guanya en vots?

No m'interessa la política ficció. Les decisions es prenen quan hi ha resultats electorals.

Com veu l'evolució de la capital valenciana?

També ha fet un canvi, que té a veure amb la pròpia convivència. Ara, València és una ciutat més oberta, més solidària i més de tots i totes.

Quan analitza què ha passat amb els seus antecessors, no li dóna cert vertigen el càrrec de 'president'?

Em produeix tristesa. La Comunitat Valenciana no es mereix molt dels episodis que ha passat. Però vull abstraure'm de tot açò i saber que estic convençut que tothom ha fet coses positives.

El PP acaba de triar a Pablo Casado com el seu nou president. Com ho valora?

Cal ser respectuós amb els processos interns. Hem d'intentar enganxar a més gent, que hi haja més participació. El seu exercici de primàries ha sigut positiu com un primer avanç, encara que ha generat dubte. Per exemple, deien que eren el partit més important, però en les seues primàries estatals ha votat menys gent que en les quals vaig afrontar jo per a ser el candidat del PSPV a la Generalitat.

Malgrat açò, una opinió del nou president del PP?

Espere que es produïsca en Pablo Casado un procés de moderació, i que l'hostilitat que ha traslladat cap a les comunitats en la seua campanya interna siga transitòria.

Realment creu que és més centralista que Rajoy?

Per descomptat. I el que ha dit és molt més de dretes que Rajoy.

El viatge amb avió oficial de Pedro Sánchez a Castelló ha suscitat bastants crítiques.

Sempre que un president ve a la Comunitat Valenciana és una satisfacció per a nosaltres. Que vinguera a entrevistar-se amb mi, a visitar l'Ajuntament de Castelló i al FIB és una bona notícia.

Aqueixes reunions eren una excusa per a anar al FIB?

Era un conjunt d'una activitat. La meua reunió amb el president va ser positiva. Em va servir per a plantejar-li cara a cara qüestions rellevants per a València. I hi ha alguna cosa, a més, simbòlica: és el primer president d'Espanya que s'ha reunit amb el president valencià en un edifici de la Comunitat. Uns altres anaven solament a les delegacions de Govern.

La nova televisió autonòmica porta un mes i mig funcionant. El primer balanç?

Calia recuperar el servei de radiotelevisió pública. Ha sigut un procés complex, però hi ha una sensació positiva. No tenia cap lògica que una comunitat bilingüe i amb 5 milions d'habitants no tinguera una televisió autonòmica.

Bio

El secretari general del PSPV, Ximo Puig (Morella, 1959), va assumir la presidència de la Generalitat Valenciana en 2015. Periodista de professió, Puig va accedir a l'Alcaldia de la seua localitat natal en 1995 i ha sigut, a més, portaveu parlamentari i vicepresident de Les Corts.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento