Comunitat Valenciana

València construirà 177 habitatges públics de lloguer en tres anys

  • L'empresa municipal Aumsa incrementarà el seu parc un 30% amb una inversió de 26,6 milions d'euros.
  • Estaran en Moreres i Ciutat Vella, i més endavant actuarà en Patraix, Quatre Carreres, Orriols i Torrefiel.
  • Pretén ajudar a baixar els lloguers amb més oferta i preus entre 4 i 5 euros/m2, enfront dels 7,5 actuals.
Actuaciones previstas por la empresa municipal de València Aumsa en materia de vivienda.
Actuaciones previstas por la empresa municipal de València Aumsa en materia de vivienda.
20MINUTOS.ES
Actuaciones previstas por la empresa municipal de València Aumsa en materia de vivienda.

L'empresa municipal Aumsa, dependent de l'Ajuntament de València, va a ampliar el seu parc públic d'habitatges en lloguer amb la construcció de 10 edificis que albergaran 177 pisos. D'aquesta manera, elevarà la seua cartera d'habitatges en règim de lloguer un 30%. Actualment està format per 581 habitatges, de les quals 112 són amb opció a compra.

El Pla d'Habitatge 2018-2021, presentat aquest dimarts pel regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, busca ampliar l'oferta d'habitatges en lloguer per a donar resposta a una demanda ciutadana creixent, amb una llista d'espera de 108 persones a dia de hui, i, alhora, contribuir a regular el preu dels lloguers, que en l'últim any ha pujat un 20% en la ciutat de València i ja se situa entorn dels 7,5 euros el metre quadrat. Els preus dels nous habitatges en lloguer se situaran entre els 4 i 5 euros per metre quadrat, segons ha informat Sarrià.

No obstant açò, segons apunta el document, la "raó fonamental" de la pujada dels preus del lloguer residencial està en la disminució de l'oferta d'habitatges. Segons dades del Pla Estratègic d'Habitatge de l'Ajuntament de València, l'oferta de pisos de lloguer ha caigut un 79% des de l'any 2014.

En aquest context, malgrat que no és la comesa principal de l'empresa municipal (rep encàrrecs de plans urbanístics i gestiona immobles, principalment), ha decidit actuar convertint-se en promotor de lloguer públic, amb una inversió de 26,6 milions d'euros amb un pla a tres anys vista que ja ha començat a construir algunes de les seues promocions.

Els pisos que oferirà Aumsa estaran sobretot en el PAI de Moreres (74), al costat de Natzaret, i a Ciutat Vella (33), encara que també es preveu un bloc en l'avinguda dels Tarongers. De fet, aquest últim serà el més destacat, amb 70 habitatges i d'altres places de garatge i trasters.

Més endavant, es preveu estendre la construcció a plans urbanístics sense finalitzar, com Patraix i Quatre Carreres, i a zones amb necessitats d'habitatge a preus assequibles, com Orriols i Torrefiel.

Cronologia de les actuacions

Un dels edificis del PAI de Moreres, situat en el número 8 del carrer Alqueria del Favero, ja està finalitzat i té concedida la llicència d'ocupació. Un altre, situat en el número 20 del cèntric carrer Tapineria, es troba en fase d'execució de l'obra, mentre que el dels números 17-19 del carrer Ripalda ja s'ha licitat. Altres quatre estan en fase d'obtenció de la llicència d'obra, mentre que el de l'avinguda de les Moreres està en fase de licitació del projecte, i el de Tarongers, en la inicial de gestió del sòl.

Autosuficiència energètica

Els nous habitatges que construirà Aumsa incorporaran mesures d'autosuficiència energètica, com a plaques fotovoltaiques i tèrmiques, monitoratge de consum, auditories energètiques i punts de recarrega de vehicles elèctrics en els aparcaments.

Respecte al finançament, el 30% de la inversió total es realitzarà amb fons propis de Aumsa (7,99 milions d'euros) i el 70% restant amb finançament bancari.

Segons Sarrià, "una vegada aconseguida l'estabilitat financera d’Aumsa", s'ha optat per la promoció d'habitatge en règim de lloguer, ja que la societat pública "no està costant diners a l'Ajuntament" perquè no rep finançament no finalista i es finança amb recursos propis.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento