Jorge Drexler i Andrea Motis actuaran en la XV Biennal de Música de Bunyol
Jorge Drexler i Andrea Motis actuaran en la XV Biennal de Música de Bunyol ©CARLOSPERICÁS

Un total de 25 propostes artístiques integren la programació de la XV Biennal de Música de Bunyol, que inclou grans noms com els de Jorge Drexler, Andrea Motis i el projecte A Tres Bandas.

El Saló de Reines de la Diputació de València ha acollit aquest dimecres la presentació de la programació en un acte al que han assistit el diputat delegat de Projectes Europeus, Central de Serveis Innovadors i Sostenibles i Contractació, Bartolomé Nofuentes, l'alcaldessa de Bunyol, Jonquera Carrascosa; el regidor de Cultura de Bunyol, Arnaldo Carrascosa; i el coordinador artístic de la Biennal, Rafael Corachán.

Aquesta trobada cultural se celebrarà entre el 30 de juny i el 21 de juliol i servirà per a reforçar el compromís històric de Bunyol amb la música. Durant tres setmanes, aquesta localitat valenciana acollirà més de vint-i-cinc propostes que abastaran una gran varietat d'estils, des de la música barroca i clàssica, passant pel jazz i el folk, fins al pop i el rock. La Plaça d'Armes, el Passeig Sant Luis o el Pati de Venta Pilar, així com el Teatre Montecarlo, la Sala el Mercat i l'Auditori de Sant Luis convertiran la ciutat en un gran reclam per als amants de la música.

Jorge Drexler, el 20 de juliol

L'uruguaià Jorge Drexler és una de les grans figures d'aquesta Biennal. El cantant actuarà a Bunyol el 20 de juliol dins de la gira de presentació del seu últim disc, ‘Salvavidas de hielo’. En aquest treball, el cantant ha indagat en les diverses formes de tocar una guitarra. Guanyador d'un Oscar en 2005, Drexler també recuperarà composicions de la seua extensa discografia.

A més, el 8 de juliol, la ciutat de la Foia viurà la Noche Sabinera. Aquest espectacle comptarà amb la presència de Pancho Varona i Antonio García de Diego, autors d'algunes de les cançons més conegudes de Joaquín Savina. Tots dos estaran acompanyats per altres dos membres de la banda de l'artista d'Úbeda: Mara Barros i Paco Beneyto. El públic podrà cantar els temes més cèlebres d'aquest singular intèrpret.

D'altra banda, les formacions Aupa Quartet (6 de juliol) i Metales de Buñol (14 de juliol) reinterpretaran temes de tots els temps amb instrumentacions específiques (entenimentades i vents, respectivament). I Don Kuerales i Sus Modales faran un homenatge a Chicho Sánchez Ferlosio i la cançó social (18 de juliol).

El jazz serà un altre dels gèneres amb major pes en la programació de la XV Biennal de Bunyol, destaquen els impuslors de la iniciativa en un comunicat. Així, la primera jornada del festival estarà protagonitzada per la cantant i trompetista Andrea Motis, que presentarà el seu debut en solitari, Emotional Dance. Editat pel prestigiós segell Impulse!, el repertori de l'àlbum està format per estàndards, versions de cançons tradicionals i del pop, així com temes propis. Motis actuarà al costat del quartet de Joan Chamorro, el seu mentor artístic.

A més, el trompetista David Pastor, una de les referències indiscutibles del jazz valencià i estatal, actuarà el 13 de juliol amb Gerald "Chipi" Chacón. Aquest trompetista forma part de l'Orquestra Simfònica Simón Bolívar de Veneçuela i pertany al Quartet de Trompetes Veneçuela i al Venezuelan Brass Ensamble. Estaran acompanyats per una banda formada per grans músics internacionals.

Folk i ritmes del món 

El públic que s'acoste als escenaris de la Biennal també podrà conèixer i ballar amb les melodies d'altres latituds. D'aquesta manera, la nit de l'1 de juliol estarà reservada als ritmes balcànics i de fusió dels valencians Ainda Não Street Band.

El 12 de juliol, el grup Kontakte Percussió presentarà el seu espectacle Los doce trabajos de Hércules, una obra basada en el mosaic del mateix títol trobat a Llíria en 1917. Per a açò usaran instruments de percussió tradicionals i moderns. A més, comptaran amb la col·laboració de la cantant Mara Aranda i dels instrumentistes Jota Martínez i Eduard Navarro.

Així mateix, el dia 15, Entre Tangos oferirà la possibilitat de submergir-se en el ball argentí més típic, des de les seues expressions més tradicionals fins a les noves tendències.

Música de banda

Aquest esdeveniment cultural comptarà amb la presència de les nostres bandes. El 5 de juliol, l'Auditori de Sant Luis acollirà als membres de la Banda Juvenil del Centre Instructiu Musical L'Harmònica de Bunyol.

Uns dies més tard, el 7 de juliol, la iniciativa A Tres Bandas unirà a la Unió Musical de Llíria, a l'Ateneu Musical de Cullera i a la Societat Musical L'Artística de Bunyol en un concert únic. Després d'una cercavila que arrancarà en la Plaça del Poble, aquestes tres formacions delectaran al públic en el recinte esmentat anteriorment.

Altres dues agrupacions de la localitat, la Banda Juvenil de la Societat Musical L'Artística i la Banda del Centre Instructiu Musical L'Harmònica actuaran el 19 i el 21 de juliol, respectivament.

Els aficionats a la música barroca i clàssica també tindran el seu espai en la pròxima edició de la Biennal de Bunyol. El 4 de juliol, Conrado Moya i Katarzyna Mycka interpretaran Les Variacions Goldberg, de Johann Sebastian Bach, per primera vegada a duo de marimbes. En aquest repte, seguiran les regles d'interpretació i ornamentació barroques, però explorant les possibilitats de la marimba moderna.

El 9 de juliol serà el torn del quintet Música Gaudere, amb un repertori format per composicions del barroc tardà compostes per Jan Dismas Zelenka o Georg Friedrich Haendel. Les peces, escrites en Fa Major, destaquen per les originals progressions harmòniques.

Cara B

La Cara B de la Biennal s'ha configurat com un espai on viure de prop la música amb espectacles gratuïts que tindran lloc en els carrers i places del municipi.

L'organització d'aquest esdeveniment també ha tingut en compte als més xicotets. En aquest apartat, figura l'espectacle 'Zoozoom' de Markeliñe Teatro, una activitat de carrer on es recrea un parc zoològic d'animals construïts amb materials senzills i amb una particular ambientació sonora (1 de juliol).

A més, tota la família podrà descobrir i recordar el repertori de The Beatles gràcies al grup tribut The Blisters (8 de juliol). La companyia asturiana Luz, micro y punto representarà l'obra ‘Años luz’, un espectacle de teatre d'ombres amb la música com a eix principal. Finalment, De soprano i arpa farà un recorregut per cançons de bressol de totes les èpoques amb el projecte Bebesol (19 de juliol).

Consulta aquí más noticias de València.