Comunitat Valenciana

València redueix a la meitat els edificis municipals no accessibles en un any

  • Els immobles sense adaptar a persones amb mobilitat reduïda cauen de 55 en 2017 a 27 un any després.
  • Biblioteques, alcaldies de pobles o centres de joventut figuren en el llistat.
  • L'àrea de Govern Interior també farà accessible l'itinerari de la Gola de Pujol en la Devesa.
La Casa Forestal del Saler, con la rampa instalada para su accesibilidad (a la izquierda).
La Casa Forestal del Saler, con la rampa instalada para su accesibilidad (a la izquierda).
20MINUTOS.ES
La Casa Forestal del Saler, con la rampa instalada para su accesibilidad (a la izquierda).

Els edificis públics que depenen de l'Ajuntament de València i que no són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda s'han reduït a la meitat durant l'any 2017. En concret, segons les dades de l'àrea de Govern Interior, han passat de 55 a 27, després d'haver intervingut en 28.

Aquestes actuacions són conseqüència de les dades obtingudes de l'Auditoria d'Accessibilitat Municipal, realitzada al gener de 2017. En ella es reflectia que la ciutat comptava amb 192 immobles adaptats a la normativa i 115 mínimament o no adaptats. Una vegada remesa a tots els serveis municipals per a contrastar i corroborar intervencions posteriors o possibles tancaments de centres, la taula es va reajustar amb el següent balanç: 252 centres adaptats i 55 mínimament o no adaptats, i per tant, pendents d'intervenció.

Sobre aquest últim grup es van realitzar 28 actuacions, entre les quals figuren la instal·lació d'un ascensor i una nova escala en la Junta de Districte de Patraix; la col·locació d'un ascensor en la Casa Forestal o l'adaptació dels banys en els col·legis públics Santiago Grisolía i Benimaclet, entre uns altres.

Aquest balanç s'inclou en una resposta del titular de Govern Interior, Sergi Campillo, al regidor de Ciutadans Narciso Estellés, que va sol·licitar la relació d'edificis municipals que quedaven per adaptar al reial decret llei 1/2013, així com les causes i la previsió fins al final de l'actual legislatura.

"El primer que vam fer quan arribarem al Govern va ser realitzar una auditoria d'accessibilitat de tots els edificis municipals, perquè fins ara la informació estava dispersa. Si bé hi ha un servei específic d'arquitectura, molts serveis també fan obres en les seues dependències i per tant, no teníem tota la informació en un únic document, explica Campillo.

Els edificis amb molta concurrència primer

Segons detalla, aquesta auditoria "va estar acabada en 2016 i vam poder tenir una imatge fidedigna d'on havíem d'actuar prioritàriament. Prioritzant en primer lloc els edificis municipals de molta concurrència de públic que presentaven alguns problemes", afig.

"Al final del present any 2018, des del govern de la Nau haurem realitzat més de 45 actuacions importants per a eliminar barreres arquitectòniques per un import total de 5 milions d'euros", detalla l'edil de Govern Interior, que qualifica d’"objectiu irrenunciable" l'augment de l'accessibilitat dels espais que depenen del Consistori.

Però el seu departament ha volgut "anar més enllà" dels edificis i, per exemple, enguany, dins d’algunes setmanes, es farà "totalment accessible l'itinerari històric de la Gola del Pujol en la Devesa, de manera que les persones amb diferents capacitats de mobilitat o sensorials podran gaudir per primera vegada en la història d'un itinerari preciós per dins del bosc", afirma el regidor. "Aquesta és una de les obres més importants pel seu significat de fer accessible el nostre parc natural", conclou Campillo.

En xifres

15 edificis municipals tenen pendents intervencions relacionades amb reforma de banys o instal·lació d'ascensors. Entre ells hi ha alcaldies de pobles, biblioteques o centres de joventut.

10 immobles precisen obres menors relacionades amb els accessos, com a instal·lació de rampes o eliminació de barreres arquitectòniques, tal com s'arreplega en els informes tècnics.

2 instal·lacions han de substituir les plataformes salvaescales existents per altres capaces de suportar el pes mínim, segons els tècnics de l'Ajuntament.

"Herència nefasta"

La resposta de l'equip de Govern destaca el "gran esforç" en obres d'accessibilitat efectuat en els últims tres anys, però assenyala a la "herència nefasta" rebuda dels anteriors governs del PP com a principal obstacle per a escometre totes les obres necessàries "en tan poc temps". A més, arreplega que no consten demandes derivades d'incompliments en matèria d'accessibilitat, tal com preguntava Ciutadans.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento