Comunitat Valenciana

Sánchez premia el "suport total" d'Ábalos amb la cartera de Foment

  • El nou president del Govern li confia al socialista valencià un ministeri de calat.
  • Ábalos va apostar per Sánchez en les primàries que va guanyar en 2016.
  • Per al cap del Consell, Ximo Puig, és "una gran notícia per als valencians".
José Luis Ábalos i Pedro Sánchez
José Luis Ábalos i Pedro Sánchez
EUROPA PRESS
José Luis Ábalos i Pedro Sánchez

El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, ha premiat el "suport total" que li va donar el diputat i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos Meco, en els seus moments més difícils amb la cartera de Foment en el nou Govern d'Espanya. Es tracta d'un ministeri de calat des del qual a la Comunitat Valenciana haurà de bregar amb assumptes pendents com la reivindicació del Corredor Mediterrani, la inversió del Pla de Rodalies, que va alçar dures crítiques de la Generalitat a l'anterior Govern del PP, o el també qüestionat finançament de l'Autoritat del Transport Metropolità de València.

Nascut en 1959 a Torrent (València), casat, José Luis Ábalos és professor d'EGB encara que la major part de la seua trajectòria l'ha desenvolupat en la política, on va arrancar com a cap del Gabinet del delegat del Govern a la Comunitat Valenciana entre els anys 1983-1987; del conseller de Treball des de 1988 a 1991; director de Cooperació Internacional de la Generalitat o assessor de l'Ajuntament de València, on durant deu anys, de 1999 a 2009, va ser regidor i diputat provincial quatre anys, de 2003 a 2007.

Afiliat al PSOE des de 1981, ha exercit diversos càrrecs en la federació valenciana, entre ells, el de secretari general de la província de València, càrrec des del qual al setembre de 2016 va expressar el seu "total suport" al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i va reclamar que fóra la militància la que decidira el futur del partit, després de la dimissió de 17 membres de l'Executiva Federal aleshores crítics amb la gestió del líder socialista, entre ells, Ximo Puig, secretari general de la Federació del propi Ábalos.

Sánchez va renunciar a la seua acta de diputat a l'octubre de 2016 per a no haver de votar la investidura de Rajoy, setmanes després de veure's forçat a dimitir com a líder del PSOE després del pols que va tirar, i va perdre, als seus crítics.

Suport en les primàries

En aquest procés, el PSPV de la província de València va donar suport a Sánchez en el 'no' a Rajoy i que fóra la militància la que decidira el futur del partit, militància que, en el cas de la Comunitat Valenciana, en les primàries del PSOE va donar suport amb un 63,42% a Sánchez davant de Susana Díaz, de la qual era partidària Puig.

Eixa nit Ábalos va enviar un missatge en el seu compte de Twitter on manifestava: "Només puc dir gràcies, companys i companyes, orgullós de ser militant socialista". A partir d'ací, Sánchez li va nomenar portaveu provisional en el Congrés i secretari d'Organització del PSOE.

Prova del suport rebut per Sánchez per part del socialisme valencià va ser el fet que 'reapareguera' al novembre de 2016 en la localitat valenciana de Xirivella després de la seua renúncia a l'escó en el Congrés dels Diputats. Més d'un miler de persones van rebre aleshores a l'exdirigent entre aplaudiments, al mateix temps que van corejar lemes com "No és no" i un "President, president" que ha resultat visionari, vistos els esdeveniments posteriors.

Diputat revelació

Malgrat portar vuit anys en la cambra baixa, el passat any Ábalos va ser distingit amb el guardó de 'Diputat Revelació' concedit per l'Associació de Periodistes Parlamentaris pel protagonisme aconseguit en el Congrés en les setmanes d'interinitat fins al nomenament de Margarita Robles. En arreplegar-lo, el dirigent socialista va afirmar que el premi era un reconeixement al fet que sempre "hi ha esperança".

Eixe protagonisme es va veure reflectit tant en la seua intervenció en la defensa de l'abstenció del grup socialista en la moció de censura d'Units Podem a Rajoy com a portaveu provisional i en l'encàrrec rebut per a presentar la de Sánchez, que li ha donat finalment la presidència del Govern al líder socialista.

En aquesta nova etapa, José Luis Ábalos prendrà el relleu d'Íñigo de la Serna al capdavant d'un Ministeri considerat com el principal òrgan inversor de l'Administració central. Es dóna la circumstància que serà la segona ocasió en què el 'número dos' del PSOE és nomenat ministre de Foment en un Govern socialista, atés que també José Blanco va compatibilitzar aquesta cartera en un Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero amb el de subsecretari general del PSOE entre els anys 2009 i 2011.

Obra pública

El futur ministre valencià pren el testimoni en Foment en plena recuperació de la inversió en obra pública, després dels ajustos i retallades que aquest sector va patir durant la crisi. En concret, els Pressupostos de 2018 que Sánchez assumirà doten a Foment amb capacitat per a invertir 8.487 milions d'euros.

Des de la seua terra, la Comunitat Valenciana, Ábalos serà ara qui rebrà les peticions d'infraestructures pendents. Ahir mateix, el president valencià Ximo Puig asseverava que entre les reivindicacions del Consell al nou Executiu central estaran l'execució del pla de Rodalies, actuacions en carreteres i el Corredor Mediterrani.

A més, l'anterior Executiu de Mariano Rajoy va deixar aprovat un pla extraordinari de carreteres amb capital privat que contemplava llançar obres per altres 2.000 milions enguany. De fet, els dos primers contractes estaven anunciats per a aquest mes de juny. Així mateix, De la Serna va presentar dos grans plans de desenvolupament immobiliari en els terrens confrontants als aeroports de Madrid i Barcelona, també amb el concurs del capital privat.

No obstant açò, Ábalos haurà de decidir sobre diferents projectes que el canvi de Govern va deixar en l'aire, com són la conclusió del rescat de les nou autopistes de peatge fetes fallida, unes vies l'explotació de les quals l'anterior Govern tenia previst tornar a cedir a empreses privades.

També haurà de prendre una decisió sobre el futur de les autopistes més antigues que enguany comencen a revertir a l'Estat, la primera d'elles, l'AP-1 Burgos-Armiñón, el pròxim mes de novembre.

En matèria ferroviària, el nou ministre assumeix la cartera quan Renfe estava a punt d'anunciar un 'macro pla' d'inversió en nous trens amb la finalitat de preparar-se per a l'obertura a la competència del transport de viatgers amb tren en la UE a la fi de 2020. La companyia està pendent de firmar amb l'Estat el contracte-programa que regeix la prestació dels serveis ferroviaris públics, els de Rodalies i Regionals.

Respecte a aeroports, una vegada aprovats el règim tarifari per als pròxims anys, el ministre ixent estava anunciant grans plans d'ampliació i millora dels principals aeròdroms. Així mateix, l'operador aeroportuari cotitzat Aena tenia previst anunciar en aquests dies el seu nou pla estratègic per als pròxims anys enfocat en la internacionalització.

En aquest sentit, el canvi al capdavant del Ministeri probablement suposarà el conseqüent relleu al capdavant de la direcció d'Aena, que recentment va assumir Jaime García Legaz, i la resta d'empreses públiques depenents de Foment, açò és, la presidència d'Adif, que ocupa Juan Bravo, la de Renfe (Juan Alfaro) i la de Ports de l'Estat (José Llorca).

"Una gran notícia" per a Ximo Puig

El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha considerat aquest dimecres "una gran notícia" que el secretari d'Organització del PSOE i diputat d'aquesta formació en el Congrés, el valencià José Luis Ábalos, haja sigut nomenat ministre de Foment pel nou president de l'Executiu central, Pedro Sánchez.

Així mateix, ha dit que els noms que es coneixen d'aquest Govern mostren que va a ser "sòlid" i que va a estar "disposat a afrontar els grans reptes" d'Espanya en l'actualitat. Puig s'ha pronunciat d'aquesta manera en declaracions als mitjans de comunicació abans de començar el ple de Les Corts, preguntat pels noms dels ministres de Sánchez que s'estan coneixent en les últimes hores.

"Sens dubte, crec que que tots els noms que s'estan coneixent del Govern demostren que va a ser un govern sòlid, un govern que està disposat a afrontar els grans reptes que té en aquest moment el país", ha manifestat el cap del Consell.

Respecte a la designació de José Luis Ábalos al capdavant de Foment, Ximo Puig ha manifestat que és "una gran notícia per als valencians". Igualment, s'ha referit al nomenament de Josep Borell com a ministre d'Afers exteriors i ha afirmat que "és molt bona notícia que tornem a tindre un ministre d'Exteriors amb un perfil europeista que siga capaç de situar-nos en l'espai en el qual s'ha de situar en aquests moments Espanya a Europa".

El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha considerat aquest dimecres "una gran notícia" que el secretari d'Organització del PSOE i diputat d'aquesta formació en el Congrés, el valencià José Luis Ábalos, haja sigut nomenat ministre de Foment pel nou president de l'Executiu central, Pedro Sánchez. Així mateix, ha dit que els noms que es coneixen d'aquest Govern mostren que va a ser "sòlid" i que va a estar "disposat a afrontar els grans reptes" d'Espanya en l'actualitat. Puig s'ha pronunciat d'aquesta manera en declaracions als mitjans de comunicació abans de començar el ple de Les Corts, preguntat pels noms dels ministres de Sánchez que s'estan coneixent en les últimes hores. "Sens dubte, crec que que tots els noms que s'estan coneixent del Govern demostren que va a ser un govern sòlid, un govern que està disposat a afrontar els grans reptes que té en aquest moment el país", ha manifestat el cap del Consell.

Ver más en: https://www.20minutos.es/noticia/3359381/0/puig-creu-gran-noticia-que-abalos-siga-ministre-diu-que-sanchez-formar-govern-s-lid/#xtor=AD-15&xts=467263
El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha considerat aquest dimecres "una gran notícia" que el secretari d'Organització del PSOE i diputat d'aquesta formació en el Congrés, el valencià José Luis Ábalos, haja sigut nomenat ministre de Foment pel nou president de l'Executiu central, Pedro Sánchez. Així mateix, ha dit que els noms que es coneixen d'aquest Govern mostren que va a ser "sòlid" i que va a estar "disposat a afrontar els grans reptes" d'Espanya en l'actualitat. Puig s'ha pronunciat d'aquesta manera en declaracions als mitjans de comunicació abans de començar el ple de Les Corts, preguntat pels noms dels ministres de Sánchez que s'estan coneixent en les últimes hores. "Sens dubte, crec que que tots els noms que s'estan coneixent del Govern demostren que va a ser un govern sòlid, un govern que està disposat a afrontar els grans reptes que té en aquest moment el país", ha manifestat el cap del Consell.

Ver más en: https://www.20minutos.es/noticia/3359381/0/puig-creu-gran-noticia-que-abalos-siga-ministre-diu-que-sanchez-formar-govern-s-lid/#xtor=AD-15&xts=467263
Mostrar comentarios

Códigos Descuento