Comunitat Valenciana

El TSJ obliga l'Ajuntament de Godella a readmetre una empleada despatxada durant el seu embaràs

  • La Sala social del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha ratificat una sentència que obliga l'Ajuntament de Godella (València) a readmetre una empleada despatxada quan estava embarassada.
Façana del TSJCV
Façana del TSJCV
EUROPA PRESS - Archivo
Façana del TSJCV

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha informat d'aquesta decisió judicial, que confirma la sentència anterior dictada pel Jutjat social número 16 de València i obliga la corporació municipal a la readmissió de l'empleada. El sindicat recorda, a través d'un comunicat, que va recórrer l'acomiadament i tots dos tribunals li han donat la raó.

La sentència del TSJ, igual que ja va fer abans el Jutjat social, recalca que "a la vista de l'actuat hem d'entendre que sí cal parlar d'un acte d'acomiadament, doncs la demandant va ser cessada per escrit". D'aquesta manera rebutja "el que la recurrent combat de manera plena considerant que va existir dimissió de la treballadora".

El TSJ desestima el recurs de suplicació interposat en nom de l'Ajuntament de Godella contra la sentència del Jutjat social número 16 de València" i, en conseqüència, confirma la sentència recorreguda.

Aquesta decisió obliga, segons CSIF, a la readmissió de la treballadora que, com havia certificat el Jutjat social, "havia adquirit la condició d'indefinida no fixa".

El sindicat detalla que el 2 de febrer d'enguany, el Jutjat social número 16 de València va fallar a favor d'una treballadora defesa pel sindicat, a la qual l'Ajuntament de Godella va despedir a l'estiu de 2016 estant embarassada.

El tribunal va declarar "nul" el citat acomiadament i va condemnar al consistori d'aquesta localitat de la comarca de l'Horta a "la immediata readmissió de la treballadora, amb l'abonament dels salaris deixats de percebre".

El Jutjat social, en la sentència, posava l'accent que "la durada acumulada dels contractes subscrits per la treballadora excedeix dels límits establits en l'article 15.5 de l'Estatut dels Treballadors (ET)".

Com assenyalava en al·lusió al cas d'aquesta professional, "els treballadors que en un període de 30 mesos hagueren estat contractats durant un termini superior a 24 mesos, amb o sense solució de continuïtat, per al mateix o diferent lloc amb la mateixa empresa, adquiriran la condició de treballadors fixos".

La sentència recalcava que "ha d'estimar-se que l'escrit de l'Ajuntament de juny de 2016 que notificava a la treballadora la seua baixa en la Seguretat Social per finalització d'activitat constitueix un acomiadament".

"INDEFINIDA NO FIXA"

Com precisava el dictamen del tribunal, eixa notificació "no resulta ajustada a dret, doncs es basa en la finalització d'una contracte temporal d'una empleada que, en virtut del que es disposa en l'Estatut dels Treballadors, havia adquirit la condició d'"indefinida no fixa".

La resolució del tribunal va ratificar que "la qualificació de l'acomiadament no pot ser una altra que la de nul·litat, atés que en la data en la qual el mateix es va produir la demandant estava embarassada".

Referent a açò, recordava que "conforme als articles 55.1 b de l'ET i 108.2 b de l'LTJS serà nul l'acomiadament de les treballadores embarassades des de la data de l'inici de l'embaràs fins al començament del període de suspensió per maternitat".

El Jutjat social va fallar declarant la "nul·litat de l'acomiadament impugnat en la demanda" i condemnava l'Ajuntament demandat a la immediata readmissió de la treballadora en les condicions anteriors a l'acomiadament. També li obligava l'abonament de salaris que va deixar de percebre.

El consistori de Godella va recórrer al TSJ, que ha confirmat la sentència del Jutjat social i li obliga, com ja va dictaminar aquell tribunal en primera instància, a admetre a la treballadora.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento