Comunitat Valenciana

L'UCO busca en el magatzem de la Generalitat en Riba-roja més documents en l''Operació Erial'

  • Agents de la Unitat Centre Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil han buscat en el magatzem de la Generalitat de Riba-roja (València) més documents relatius a la 'operació Erm' que ha portat a la detenció i entrada a la presó de l'expresident de la Generalitat i exministre de Treball, Eduardo Zaplana, per presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.
Eduardo Zaplana en imatge d'arxiu
Eduardo Zaplana en imatge d'arxiu
EUROPA PRESS
Eduardo Zaplana en imatge d'arxiu

Els agents ja es van personar dimarts passat -dia de la detenció- en la seu de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball per a reclamar tot l'expedient de concessió administrativa de les ITV de 1997 -any en el qual van ser privatitzades amb el govern d'Eduardo Zaplana- i l'expedient de contractació sobre el desenvolupament del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana. Les dos es van adjudicar a UTE amb participació de l'empresa Sedesa, de Vicente Cotino i José Cotino, investigats i amb mesures cautelars en aquesta investigació.

En la seu de la Conselleria s'emmagatzema part de la documentació però, segons les dates, la més allunyada en el temps, de tots els departaments, es trasllada per al seu arxiu al magatzem de la Generalitat en Riba-roja, que és on s'han desplaçat els agents per a recaptar aquella relativa a les dos adjudicacions sota sospita i s'han portat caixes amb expedients vinculats, segons ha pogut saber Europa Press.

La Zona VI del Pla Eòlic va ser adjudicada en el seu moment a la societat Projectes Eòlics Valencians i en la qual l'empresa Sedesa, de Vicente Cotino, tenia una participació del 25 per cent. Al novembre de 2006 va començar el muntatge dels primers parcs eòlics del Pla Eòlic Valencià, en concret en la denominada zona sis, amb set parcs previstos en la comarca de l'Alt Palància a Castelló.

La societat Projectes Eòlics, creada per a promoure aquesta energia a la Comunitat, va resultar adjudicatària mitjançant concurs públic del desenvolupament eòlic de les zones 5 i 6 i de la 11 a València, amb una potència en conjunt de 498 MW i una inversió de 450 milions d'euros.

En la societat participaven Endesa a través de la seua filial ECyR, (Endesa Cogeneración y Renovables), propietària del 55% de les accions; Bancaixa, amb el 20%, i el Grup Sedesa, amb un 25%. En aquest cas, els agents han demanat documentació sobre aquesta mercantil.

Pel que fa a les ITV, és un servei que a la Comunitat Valenciana es va privatitzar en 1997. Al gener de 2016, el ple de les Corts va aprovar una proposició no de llei en la qual es demanava que la Sindicatura de Comptes realitzara una auditoria de la gestió de la ITV i una comparativa amb la prestació del servei i els models de la resta de comunitats.

En el debat de la proposició, presentada per Compromís, el síndic de la coalició, Fran Ferri, va recordar que en 1997, el Consell presidit per Eduardo Zaplana, va traure els plecs de la concessió, un dels quals va ser adjudicat a una UTE en la qual participava Sedesa. Un altre lot, segons va explicar aleshores, va anar a parar a les mans de persones relacionades amb l'exconseller de Territori, Rafael Blasco, actualment a la presó per una de les peces del cas Cooperació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento