Comunitat Valenciana

Uns papers entregats pel 'yonki dels diners', origen de la causa de Zaplana

  • Un imam sirià els hauria trobat en un fals sostre en fer obres a la seua casa, en l'edifici de la Pagoda de València.
  • Es tractaria d'esquemes fets de la mà de Zaplana i que presumptament arreplegarien moviments il·lícits de diners.
Marcos Benavent
Marcos Benavent
CORTS VALENCIANES/FLICKR - Archivo
Marcos Benavent

Uns papers aportats en el jutjat per l'exgerent d'Imelsa i autodenominat 'yonki dels diners', Marcos Benavent, a l'inici d'eixa causa a València, i que al seu torn li havia entregat un imam sirià, han sigut l'origen de la investigació de l'operació 'Erial' que va arrancar el 2015 i que va culminar aquest dimarts amb la detenció de l'expresident de la Generalitat i exministre de Treball, Eduardo Zaplana.

L'imam sirià els hauria trobat en un fals sostre en fer obres a la seua casa, en l'edifici de la Pagoda de València, una vivenda que amb anterioritat havia pertangut a l'exministre, segons han confirmat a Europa Press fonts coneixedores de la investigació.

Es tractaria d'esquemes fets de la mà de Zaplana i que presumptament arreplegarien moviments il·lícits de diners. L'imam va veure que es tractava de documents molt delicats i li'ls hi va entregar a Benavent, amb el qual mantenia una bona relació, perquè els custodiara i fera el que creguera convenient amb ells.

I el 'yonki dels diners' els va entregar en el jutjat el 2015, en el germen del conegut com a 'cas Imelsa' que afectava en aquell moment la Diputació de València presidida per Alfonso Rus i que va acabar implicant al grup municipal popular en el consistori valencià amb 'Taula' i altres peces, com les relatives a la construcció de col·legis mitjançant l'empresa pública Ciegsa.

Entre tota la documentació aportada per Benavent -que ja al maig de fa tres anys va advertir que anava a col·laborar amb Fiscalia Anticorrupció per a "explicar tota la veritat"- estaven aquests papers que van recaure en el Jutjat d'Instrucció número 8 de València, en una investigació que continua declarada secreta, en coordinació amb la Fiscalia.

En l'operació s'ha detingut l'exministre de Treball i a altres sis persones més, entre elles els empresaris José i Vicente Cotino, i s'investiga a l'oncle d'aquests últims, l'exvicepresident del Consell, expresident de Les Corts i exdirector general de la Policia, Juan Cotino.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento