Comunitat Valenciana

Condemnen UTE Alacant per acomiadament improcedent d'un treballador en encadenar contractes fraudulents

  • El Jutjat social número 1 d'Alacant ha declarat improcedent l'acomiadament d'un treballador d'UTE Alacant -empresa adjudicatària del servici de neteja viària de la ciutat-, en considerar que va incórrer en "frau de Llei" per encadenar contractes temporals.

La sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, estableix la condició d'indefinit fix discontinu del treballador i condemna la concessionària de la neteja i recollida de residus de l'Ajuntament d'Alacant, a readmetre a l'operari en les mateixes condicions i a abonar els salaris que ha deixat de percebre -8.281 euros-, o al pagament d'una indemnització de 4.732 euros.

La resolució, amb data de 7 de maig, assenyala que el demandant, despedit el 30 de setembre de 2017, ha treballat des de 1999 per a les diferents mercantils que han sigut adjudicatàries del Servici Públic de Neteja i Recollida de Residus -en 2001, es va adjudicar a Inusa, FCC i Cespa--, i que en 2013, ja amb el nom d'UTE Alacant, va renovar la concessió, "en una successió de contractes temporals fraudulents", segons el parer de la magistrada, per al reforç de la neteja de platges durant l'estiu.

La jutgessa indica en la sentència que "ha d'estimar-se que va adquirir la condició de treballador indefinit fix discontinu, havent-se d'aplicar la regulació del contracte a temps parcial per temps indefinit", segons la reforma de la Llei 35/2010 que regula l'encadenament de contractes temporals. Una fórmula que "resulta ideal per a camuflar una verdadera relació indefinida", apunta la magistrada.

El treballador, a més, ha de ser considerat des de l'1 d'octubre de 2010, personal fix indefinit, ja que no s'ha "trencat la unitat essencial del vincle laboral".

A més, se li reconeix l'antiguitat, ja que les interrupcions entre contracte i contracte, assegura la magistrada, no trenquen el nexe contractual i, per tant, no s'ha d'establir un nou còmput d'antiguitat.

L'operari, malgrat que ha treballat des de 4 de març de 1999 per a les diferents empreses adjudicatàries de la neteja, no va impugnar una interrupció laboral de 18 mesos -abril de 2009 a el 1 d'octubre de 2010-, la qual cosa va implicar en eixe període l'extinció de la relació laboral.

Es tracta d'una nova sentència que dóna la raó a un treballador contractat per UTE Alacant, empresa participada per l'empresari Enrique Ortiz. El passat 20 de juny el Jutjat social 3 d'Alacant, va declarar també improcedent l'acomiadament de Miguel Ángel Candela, per frau de Llei, en la successió de contractes d'aquest peó de neteja que ha mantingut una vaga de fam per a sol·licitar la seua readmissió durant més d'un mes.

La situació de frau de Llei, segons fonts el Comité d'empresa, poden afectar fins a mig centenar de treballadors que no són reconeguts com a treballadors fixos discontinus per UTE Alacant.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento