Comunitat Valenciana

Mavi Mestre inaugura un "nou temps" en la UV reclamant pactes

  • Advoca per aconseguir acord en els àmbits de la Ciència, l'Educació i la Universitat Pública.
  • Ha fet un agraïment especial al seu predecessor, per a qui proposarà l'atorgament de la Medalla de la Universitat.
Investidura de Mavi Mestre com a rectora de la UV
Investidura de Mavi Mestre com a rectora de la UV
UV
Investidura de Mavi Mestre com a rectora de la UV

La nova rectora de la Universitat de València (UV), Mavi Mestre, ha reclamat aquest dimarts, durant la seua investidura, una millora del finançament universitari i la necessitat d'un Pacte per la Ciència, l'Educació i la Universitat Pública.

Les paraules de la rectora s'han escoltat en el transcurs de la sessió solemne de la seua investidura, en la qual s'ha destacat en diverses ocasions que amb l'arribada al govern de la UV de Mestre s'obri "un nou temps", ja que es tracta de la primera dona al capdavant del Rectorat d'una universitat pública de la Comunitat Valenciana i de la pròpia Universitat de València en les seues més de 500 anys d'història.

En la cerimònia ha participat el president de la Generalitat, Ximo Puig, i també han assistit membres del Consell, com els consellers Vicent Marzà (Educació), Vicent Soler (Hisenda), Carmen Montón (Sanitat), Gabriela Bravo (Justícia) i Manuel Alcaraz (Transparència), així com el president de les Corts, Enric Morera; l'alcalde de València, Joan Ribó; i el president de la Diputació, Jorge Rodríguez. Tampoc ha faltat una àmplia representació acadèmica, social, cívica i cultural.

Mavi Mestre ha rebut la vara de comandament i la medalla de rectora, elements distintius del Rectorat al costat de la vestimenta acadèmica, el birret i vestimenta de color negre. En el seu discurs, ha fet un agraïment especial al seu predecessor, Esteban Morcillo, per a qui proposarà el Consell de Govern l'atorgament de la Medalla de la Universitat.

Discurs reivindicatiu i social

En una intervenció de marcat contingut reivindicatiu i social, la nova rectora ha afirmat: "A més de mirar cap al futur, hem de ser conscients del nostre passat, perquè amb el suport de la tasca iniciada per totes les persones que han alçat aquesta Universitat abans de nosaltres hem d'alçar el sostre de la ciència i el coneixement".

Ha recordat amb emoció dos jornades, aquell dia en el qual les dones van poder ser triades en política en època de la Segona República i el de les primeres eleccions a les Corts Valencianes.

Reptes de futur

Pel que fa als reptes del sistema universitari, els ha agrupat en quatre dimensions: ensenyaments; investigació, transferència i innovació; dimensió econòmica-financera; i autonomia universitària. I per a treballar per un futur "millor per a totes i tots" ha advocat per aconseguir pactes per la Ciència, l'Educació i per la Universitat Pública.

Mestre s'ha referit a un dels conflictes amb els quals s'ha trobat en arribar al càrrec, la vaga indefinida dels professors associats per a reclamar millores en les seues condicions laborals. Ha assenyalat que les polítiques que es van implantar durant la crisi econòmica han suposat "una reducció important de l'autonomia universitària en termes reals, dificultant la capacitat de planificació de l'activitat universitària i limitant l'autogovern de les institucions universitàries, generant greuges comparatius, problemes d'insuficiència i falta d'estabilitat de les plantilles".

Professors associats

"Les reivindicacions insatisfetes durant els últims anys de millora de les condicions laborals i estabilització del personal universitari, de les quals l'actual conflicte plantejat d'una banda del professorat associat són una mostra, s'han afrontat en cada universitat amb recursos molt limitats i escassa capacitat efectiva d'arbitrar solucions que, en gran manera, depenen de la voluntat política dels poders públics", ha asseverat.

En la seua opinió, "és necessari reclamar als governs estatal i autonòmic, la necessitat d'establir un nou marc de contractació i estabilització del Personal Docent Investigador (PDI) i el d'Administració i Serveis (PAS), una nova política de taxes i de beques que afavorisca la igualtat d'oportunitats per a l'estudiantat, una política científica més ambiciosa i un model de finançament de les universitats públiques suficient i sostenible".

Prèviament, en declaracions als mitjans, Mestre ha recordat que fins i tot abans de prendre possessió oficial del càrrec va abordar aquest tema i es va aconseguir un acord entre l'universitat i els sindicats però que no ha sigut acceptat pels docents en vaga, per la qual cosa se seguirà treballant.

Finalment, la màxima responsable de la institució acadèmica ha expressat el suport al Consell i en l'Ajuntament per a reclamar a l'Estat un finançament just. No obstant açò, ha advertit: "Les universitats públiques necessitem també el suport de la Generalitat, no només en finançament, que també. Necessitem negociar i arribar a acords ambiciosos que milloren les condicions laborals i les retribucions salarials de les treballadores i els treballadors de la universitat pública, especialment dels col·lectius més precaris".

Puig: Compromís per un "finançament adequat"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha expressat el "compromís" del seu govern per que el sistema universitari públic valencià, que ha qualificat d'"excel·lent", tinga, "en la mesura de les possibilitats, un finançament adequat" quan la Comunitat Valenciana "tinga un finançament just".

Així mateix, ha afirmat que la història valenciana passa per la història de la Universitat de València: "Aquesta institució ha configurat la nostra identitat" col·lectiva, ha remarcat.

El cap del Consell ha emfatitzat igualment que s'escriu "una nova pàgina en aquesta història". "Investim no només la màxima representant de la Universitat de València, sinó també la primera dona que arriba al Rectorat". En aquesta línia, ha valorat el treball del moviment feminista, i ha vinculat l'elecció de Mavi Mestre com una conseqüència de la lluita perquè les dones trenquen els sostres que abans les limitaven.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento