Comunitat Valenciana

El Consell preserva en el Pativel 7.500 hectàrees del litoral valencià

  • VALÈNCIA, 4 (EUROPA PRESS)
Una platja de la Comunitat Valenciana
Una platja de la Comunitat Valenciana
GVA - Archivo
Una platja de la Comunitat Valenciana

El ple del Consell ha aprovat aquest divendres el Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral de la Comunitat Valenciana (Pativel), que té com a objectiu principal la protecció i conservació activa dels espais litorals lliures d'edificació més valuosos i preserva més de 7.500 hectàrees de sòl en les tres províncies.

A més de la conservació, aquest pla pretén garantir la connectivitat ecològica i funcional del mar amb l'interior, evitar consolidats urbans i barreres urbanes que deterioren el litoral i millorar la qualitat de l'espai edificat per a ser més competitiu pel que fa a les noves demandes turístiques, ha explicat la portaveu del Consell, Mónica Oltra.

En concret, el Pativel proposa la conservació activa de més de 7.500 hectàrees de sòls d'elevada qualitat ambiental, territorial i paisatgística, distingint dos categories principals: el sòl no urbanitzable de protecció del litoral (fins als 500 metres des de la riba del mar) i el sòl no urbanitzable de reforç del litoral (des dels 500 fins als 1.000 metres des de la riba del mar).

Per províncies, el sòl preservat és aproximadament de 2.500 hectàrees a Castelló, 2.900 a Alacant i aproximadament 2.100 a València, una xifra lleugerament inferior a causa que ja compta amb el front litoral protegit de l'Albufera.

La Generalitat destaca que aquest pla, "lluny de retallar el creixement urbanístic del litoral, busca conservar i posar en valor els sòls més valuosos de la costa, al mateix temps que els manté com a espais oberts o zones verdes dels municipis costaners, la qual cosa contribueix a millorar la qualitat dels seus teixits urbans". A més, el Pativel deixa sòl en la zona litoral per a satisfer les demandes raonables d'aquests municipis a mitjà i llarg termini.

CATÀLEG DE PLATGES DE LA COMUNITAT VALENCIANA

El ple del Consell també ha donat llum verda al Catàleg de Platges de la Comunitat Valenciana, que forma part del Pativel i té com a objecte delimitar els trams naturals i urbans demandats per la legislació bàsica de costes, així com establir criteris generals per als usos i activitats a implantar en el domini públic marítim-terrestre, desenvolupant la legislació bàsica de l'Estat en matèria de costes.

S'han delimitat 90 trams de platja natural dividida en categories 0, 1, 2 i 3, en funció de les majors restriccions d'usos i activitats (20 estan en la província de Castelló, 30 en la de València i 40 en la d'Alacant) i 129 trams de platges urbanes, categories 1 i 2 (34 a Castelló, 31 a València i 64 a Alacant).

En funció dels requeriments i la presència d'hàbitats, flora o fauna, es regulen les activitats permeses en les platges naturals, així com els seus períodes d'exclusió temporal, sempre amb la salvaguarda de les necessàries funcions de seguretat i salvament marítim i la neteja de les platges en períodes que no comprometen els valors protegits pel catàleg.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento