Comunitat Valenciana

Unes obres en la teulada de l'Ajuntament de Redovà destapen la pintura d'una cara realitzada entorn de 1726

  • Unes obres en la teulada de l'Ajuntament de Redovà (Alacant) han destapat la pintura d'una cara realitzada entorn de 1726, l'autoria de la qual s'atribueix als obrers que van executar la teulada de l'antic Palau, que no ha patit modificació alguna fins a l'actualitat, segons ha informat el consistori de la localitat en un comunicat.
Pintura en la teulada de l'Ajuntament de Redovà
Pintura en la teulada de l'Ajuntament de Redovà
AYUNTAMIENTO DE REDOVÁN
Pintura en la teulada de l'Ajuntament de Redovà

L'edifici, un antic palau que va servir de residència a l'Ordre de Predicadores, va acabar de construir-se en 1726, i entorn d'eixa data es data la pintura que ara s'ha descobert en la teulada, una cara que, segons l'alcalde, Emilio Fernández, "les persones majors atribueixen a Ridwan, un morisc relacionat amb els orígens de Redovà, encara que no hi ha certesa sobre este tema".

Pel que fa a l'autoria, segons Fernández, "s'atribueix als obrers que van executar la teulada", una part de l'antic Palau-Residència que mai s'ha modificat. La resta de l'edifici sí que ha rebut modificacions durant les seues prop de tres segles d'història: la primera en 1968, quan es va començar l'obra per a convertir-ho a casa Consistorial, i la segona l'any 2000 per a modernitzar el seu interior, tal com es coneix en l'actualitat.

Els treballs realitzats ara van consistir en el repintar de la façana, i va ser en pujar amb les màquines quan es va descobrir la curiosa pintura. L'alcalde admet que tot el relacionat amb aquesta cara és "un misteri per descobrir". La imatge va a seguir en el lloc que ha ocupat i en el qual s'ha mantingut des de fa prop de tres segles.

"Sempre ha estat ací a la intempèrie i ací va a seguir perquè mai s'ha cobert amb res i la policromía s'ha mantingut", relata Fernández. Un'Aym Ridwan va ser un visir militar del regne Nassarita de Granada que va realitzar diversos atacs en la Vega Baja del Segura durant el segle XIV, entre ells un al Castell de Guardamar.

Va triar Redovà per a instal·lar un espai on aixoplugar-se al mateix temps que li permetia una escapada ràpida cap al Camí de Fortuna en cas d'haver de fugir, la qual cosa va motivar que en els pobles propers començara a denominar-se la localitat com 'el lloc dels Reduan', d'on procedeix el seu actual nom, segons el consistori.

Ridwan va nàixer en Calzada de Calatrava i va ser primer esclau dels musulmans per a després abraçar la seua fe i convertir-se en un membre destacat del Regne Nassarita. No solament va dedicar la seua vida al militar, sinó que també va ser un home amant de les ciències i les lletres al que se li atribuïx la creació de la primera 'madraza' o universitat a Granada.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento