Comunitat Valenciana

Puig creu que l'ajuda al transport metropolità en els PGE és qüestió de "dignitat" i exigeix "lleialtat" al Govern

  • VALÈNCIA, 30 (EUROPA PRESS)
Puig en roda de premsa
Puig en roda de premsa
GVA
Puig en roda de premsa

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha lamentat el "absolut menyspreu a la realitat, a les dades i al rigor" que es va produir per part del Ministeri d'Hisenda en la reunió del divendres amb representants de la Generalitat per a tractar el finançament del transport metropolità de València i ha indicat que eixos 38 milions "són una pedra de toc fonamental a la pròpia dignitat", per la qual cosa ha exigit "lleialtat" al Govern central, que ha de demostrar si ho és també dels valencians o "ha dimitit" d'eixa funció.

Així s'ha pronunciat Puig després de reunir-se amb membres del Consell per a abordar les conclusions i propostes d'actuació després de la reunió amb el Ministeri d'Hisenda sobre les ajudes al transport metropolità que no consten en el projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2018, una trobada que ha qualificat d'"absolutament decebedora" i d'"una falta de respecte absolut als valencians".

"No estem disposats a acceptar aquest maltractament vexatori als valencians", ha assegurat, per a remarcar que la Comunitat "no està per la via rupturista", sinó que la via valenciana és "la de l'acord, la negociació i el respecte". "I això és el que en aquest cas, una altra vegada més, trenca el Govern d'Espanya", ha agregat el 'president', que ha apuntat que s'està "encara a temps de fer la reversió" a través de les esmenes.

En aquest sentit, ha demanat al PP i "sobretot a Ciutadans" que "defensen l'interés general dels valencians" i "d'allunyen de tesis partidistes de discriminació" recolzant l'esmena que plantegen els grups que recolzen al Consell per a incloure aquest finançament al transport metropolità.

Ha indicat que el president Mariano Rajoy, que acudirà a la Comunitat de "turisme partidari" faria bé a "entendre que els valencians no volem trencar res, però no es pot continuar maltractant als valencians".

A més, ha afirmat que en la reunió es van dir coses "radicalment falses" com que la reivindicació arriba "tard". Puig ha explicat que ell mateix s'ho ha traslladat al president Rajoy i al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, així com a través de cartes.

"No és un tema nou", ha subratllat Puig, que ha incidit que "és tan vell" que el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, "que l'altre dia estava callat, assentint", sent conseller d'Hisenda deia en 2015 que ja s'havien complit els requisits per a rebre aquest finançament. "Estem davant una situació en què no caben ja més posades de perfil, o s'està a favor dels valencians o s'està clarament en contra", ha advertit.

Puig ha lamentat que entre 2002 i 2010 els PGE estaven consignades ajudes d'al voltant de 38 milions anuals per al transport metropolità de València però "mai es van arribar a concretar" perquè l'Ajuntament i la Generalitat "van boicotejar l'Autoritat Metropolitana del Transport" perquè "van decidir que era més important la confrontació amb el Govern d'Espanya que arribar a un acord.

Ha precisat que "eixe boicot del PP" governant Generalitat i Ajuntament de València "ha generat un forat de 600 milions d'euros que van en detriment de la qualitat del transport públic valencià" que utilitzen diàriament 600.000 viatgers, que són "discriminats sense cap tipus d'explicació" perquè "no hi ha una argumentació possible" per a defendre l'absència de finançament.

"Aquesta situació és molt més que eixos 38 milions, s'està demostrant un problema gravíssim d'invisibilitat" que té conseqüències "molt negatives per als valencians" i la seua mobilitat.

NOVES AJUDES AUTONÒMIQUES

El nou Consell, ha destacat, ha creat l'Autoritat Metropolitana de Transport i treballa "per una millor mobilitat" i, per açò, ha anunciat que destinarà 4,5 milions d'euros per a apostar per la mobilitat sostenible en més de 70 municipis en el marc de programes de fons europeus.

D'eixa xifra, 2,5 milions són per a la construcció de carrils bici, voreres bici, ciclocalles, sengles ciclistes, i la peatonalització dels carrers, més d'1,13 milions per a la redacció de plans de mobilitat en les tres províncies i quasi 1 milió d'euros per a la compra d'autobusos de baixes emissions, elèctrics o híbrids. Aquesta quantitat se sumisca, ha recordat als 14 milions d'euros amb els quals es finança l'Autoritat Metropolitana de València.

Entre l'Ajuntament de València i la Generalitat, ha dit, inverteixen cada any en el transport metropolità 150 milions d'euros, "zero el Govern d'Espanya".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento