Comunitat Valenciana

La llista d'espera quirúrgica baixa quatre dies però segueix encara en 99

  • La demora mitjana per a ser operat es va situar al març en 99 dies, però els pacients es van incrementar.
  • El nombre de persones a l'espera d'una intervenció va augmentar un 2,8%, fins a les 63.545. 
  • L'operació de varius és la que més retard acumula, amb 145 dies de mitjana, segons Sanitat.
  • Per especialitats, cirurgia vascular i traumatologia són les que major demora experimenten.
Intervención quirúrgica, operación, quirófano
Intervención quirúrgica, operación, quirófano
RIBERA SALUD - Archivo
Intervención quirúrgica, operación, quirófano

Les llistes d'espera sanitària estan sent un dels principals mal de cap en la gestió de la sanitat pública en els últims anys. El departament que dirigeix Carmen Montón ha hagut de posar en marxa diferents mesures per a contenir els repunts en l'augment de l'espera mitjana per a ser operat de cirurgies programades no urgents, però, així i tot, les xifres no acaben de baixar de forma significativa.

El temps d'espera mitjana per a aquests procediments quirúrgics es va situar en 99 dies a data 31 de març de 2018, la qual cosa suposa quatre dies menys respecte a l'anterior, segons van informar aquest dijous des de la Generalitat. No obstant açò, el nombre total de persones a l'espera de la seua operació ha augmentat des de les 61.800 de desembre a les 63.545 de març, és a dir, un 2,8%.

Sobre aquest tema, la consellera de Sanitat Universal, Carmen Montón, va afirmar, després de visitar el laboratori d’investigació de l'Hospital General Universitari d'Elx, que hi ha «una tendència a disminuir les llistes d'espera». Així, aquests 99 dies suposen cinc dies menys enfront del tall interanual de març de 2017, i 16 dies menys que al març de 2016. D'aquesta manera, va destacar que les mesures que s'han iniciat per a reduir les llistes d'espera estan «funcionant».

Així, va recordar que s'ha augmentat l’autoconcert i el rendiment quirúrgic, ja que ara fins i tot s'opera els dissabtes. «Açò fa que anem pel bon camí per a oferir una millor atenció sanitària», va manifestar.

Per especialitats, l'espera mitjana és de 86 dies per a cirurgia general, 66 per a ginecologia, 80 per a oftalmologia, 67 per a otorrinolaringologia, 126 per a traumatologia, 76 per a urologia, 46 per a cirurgia cardíaca, 133 per a cirurgia vascular, 75 per a cirurgia maxil·lofacial, 120 per a cirurgia pediàtrica, 126 per a cirurgia plàstica, 82 per a cirurgia toràcica i 42 per a dermatologia, entre unes altres.

Per patologies, l'espera és de 80 dies per a cataractes, 77 per a hèrnia inguinal, 124 per a pròtesi de maluc, 136 per a pròtesi de genoll, 113 per a artroscòpia, 145 per a varius, 77 per a colecistectomia, 118 per a hallux valgus, 65 per a adenoamigdalectomía, 77 per a hipertròfia benigna de pròstata, 76 per a quist pilonidal, 115 per a fimosis, 76 per a túnel carpià, entre unes altres.

En la llista d'espera quirúrgica (LEQ) s'inclouen a tots els pacients d'un procediment quirúrgic diagnòstic o terapèutic no urgent acceptat pel malalts i per a la realització dels quals es té prevista la utilització de quiròfan en algun dels hospitals de referència i d'àrea públics de la Comunitat Valenciana.

La demora és el temps mitjana, expressat en dies, que porten esperant els pacients pendents d'intervenció, des de la data d'entrada en el registre fins al final del període d'estudi.

Registre Individualitzat 

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va posar a la disposició dels ciutadans des de gener de 2017 en la seua pàgina web el Registre Individualitzat de la Llista d'Espera Quirúrgica. Fins a hui, 88.594 persones han accedit a aquest servei, la qual cosa representa una mitjana de 184 consultes diàries.

Es tracta d'una aplicació que ofereix informació sobre els temps d'espera per a una intervenció quirúrgica. D'aquesta manera, els pacients pendents d'una intervenció quirúrgica poden accedir a través d'Internet a les dades de la seua llista d'espera quirúrgica registrats en els sistemes d'informació dels hospitals de la xarxa pública.

El Registre Individualitzat de Llista d'Espera Quirúrgica permet consultar la situació personal del pacient en la llista d'espera, així com realitzar una estimació aproximada dels dies d'espera fins a la seua intervenció, recorden des de la Conselleria de Sanitat.

Operar a les vesprades i dissabtes 

Les mesures iniciades el passat any per la Conselleria de Sanitat per a disminuir les llistes d'espera consisteixen bàsicament a programar operacions a les vesprades i a obrir els quiròfans els dissabtes. Amb elles, el departament que dirigeix Carmen Montón pretén alleugerir tant el nombre de pacients com els dies de demora.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento