Comunitat Valenciana

Cabanyal Íntim, un viatge a les "emocions" de la memòria històrica

  • El festival, que aplega a la seua 8a edició, se celebrarà del 10 al 20 de maig en diferents espais.
  • Es posaran en escena 20 propostes distintes de les arts més experimentals, 20 d’elles d’estrena.
  • La iniciativa està organitzada per Francachela Teatre i compta amb la col·laboració d'institucions i empreses.
Presentación de la 8ª edición de Cabanyal Íntim
Presentación de la 8ª edición de Cabanyal Íntim
EUROPA PRESS
Presentación de la 8ª edición de Cabanyal Íntim

La 8a edició de Cabanyal Íntim proposa un viatge a les "emocions" de la memòria històrica a través de 30 propostes escèniques de les arts més experimentals, 20 d'elles estrenes absolutes.

El festival, que per primera vegada es desenvoluparà ininterrompudament, del 10 al 20 de maig, compta amb nous espais singulars com el Refugi Antiaeri del Grau, el Mercat del Cabanyal, La Mutant o l'Estudi Intermitent, que se sumen a la intimitat de les cases de veïns del barri, que cada any posen la seua llar com a escenari.

Així ho han avançat els codirectors del certamen, Jacobo Julio i Isabel Caballero, durant la presentació de la programació al costat del vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño, el professor del Departament de Comercialització i Recerca de Mercats de la Facultat d'Economia de la UV, Manuel Quadrat, i José Maria Company, director de Màrqueting de Caixa Popular, entitat patrocinadora al costat de l’IVC i la UV. Organitzat per Francachela Teatre, el certamen compta amb la col·laboració del Teatre El Musical, La Mutant, Centre del Carme, l'EMT i Tyris.

Segons el codirector Jacobo Julio, després de conèixer que "després de Cambodja, Espanya és el segon país del món amb més desapareguts en fosses i cunetes", van decidir que era el "moment de reflexionar sobre la nostra memòria històrica". En aquesta línia, la codirectora Isabel Caballero ha volgut "celebrar" les primeres exhumacions en el ‘Valle de los caídos’ per a recuperar els cossos de dues persones, "una del bàndol republicà i una altra del bàndol dels feixistes". "És un pas endavant", ha subratllat.

Àmplia programació

Entorn del lema 'Memòria', aquest Cabanyal Íntim ofereix una "suggeridora programació multidisciplinària" que bussejarà en la memòria en el seu sentit més ampli, explorant en la memòria familiar, personal, col·lectiva, històrica, política, artística o fins i tot lligada a una malaltia com l'alzheimer.

En total es podran gaudir deu peces breus (30 minuts), quatre peces llargues (60 minuts), dues obres infantils i familiars, una doble sessió de dansa en la Mutant, tres Íntims a la Nit i set accions d'art en viu de Territori Performance i un Íntim en el Mercat, als quals se sumen dos passejos que mostraran el barri des d'enfocaments molt diferents, i una sèrie d'activitats paral·leles i gratuïtes amb taules de debat, accions col·lectives, classes obertes o lectures poètiques.

Com a exemple de nous escenaris, el Refugi Antiaeri del Grau, espai de protecció arqueològica i bé de rellevància local (BRL) es convertirà en emissora de ràdio en directe que traslladarà al públic a 1937 amb 'Amparito t'empara', d'Antonia Bueno i a les reflexions de la societat del moment mentre fora sonen les alarmes per l'amenaça imminent de bombes.

El Centre Especial d'Atenció a Majors (CEAM) serà el lloc en el qual es representarà 'Iaios', espectacle d’Edu Borja i Teatre de Marionetes que recrearà la vida de les persones en una residència, el seu sentit de l'humor i les seues ganes de viure.

El Mercat del Cabanyal es convertirà un gran escenari perquè el públic puga interactuar amb 'Las Marujas, varices i raíces' de Cia. pa toa la vida, a través del joc teatral, les cançons i el ball.

La Mutant acollirà la dansa: 'El Síndrome de Ausencia Inducida’, de La Casa Amarilla i 'Trampantojo', d'Abel Martí Belda. Espais nous també són el Espai Miss Panamà, que acollirà 'Piedra y encrucijada', de la Companyia Hongaresa de Teatre, amb text i interpretació de Paco Zarzoso; i l'Estudio Intermitente que servirà d'escenari perquè Lü de Lürdes i Carlos Alcolea emocionen al públic familiar amb les històries de 'Nada es verdad ni mentira.

El festival repeteix enguany amb altres dos espais emblemàtics per al barri: El Col·legi Santiago Apòstol i la Societat Musical Poblats Marítims, entre uns altres.

Novetat d'aquesta edició és la introducció del llenguatge de signes en l'espectacle '43º13'44''N', una proposta de l'artista bilbaina Olatz Gorrotxategi a manera de quadern de bitàcola que mostra el procés de cerca de l'autora en la memòria familiar i col·lectiva.

Per la seua banda, Territori Performance es consolida com a espai d'experimentació i avantguarda escènica de la ciutat de València. Un contenidor humà d'accions performatives i efímeres que alliberarà el seu art en les entranyes del Teatre El Musical en una sessió contínua de 3 hores ininterrompudes protagonitzades per set artistes i/o col·lectius procedents de la geografia nacional i internacional.

En altres espais: 'Atlas: la alquímia de lo cotidiano, d'Isabel Martí i Ana Ulloa, 'California', 'Carmen Muñoz o el rescate de una memoria' de Teatro de la Catrina, 'El funeral de Raúl Molero, el hombre que quiso y no hizo' del Colectivo Isquin, 'Ombres' de Cent i la mare, ‘Yo no puedo olvidarla' d'Ángela Bermúdez, ‘Donde los viejos no andan' de Cuervos o 'Instruccions per a no tenir per si veu la pastora' de la Ravalera, 'Temptatives d'un barri que recorda', entre unes altres.

"Passió, cor i lluita"

El certamen ha compat enguany amb un pressupost d'entre 45.000 i 50.000 euros, menys que els 60.000 euros de l'edició anterior en la qual va presentar una producció pròpia. En tot cas, els codirectors han manifestat la seua intenció de poder fer que algun dia els artistes "cobren dignament".

Fins ara, el festival es fa amb "molta passió, amb el cor" i la seua intenció és "acompanyar el procés de transformació del barri". "Al Cabanyal li queda molt per lluitar i mentre faça falta els artistes estarem ací però sí, volem cobrar dignament", ha apuntat Julio.

Perfil de públic

Fruit d'un conveni de col·laboració entre el festival i la Universitat de València, s'ha donat a conèixer l’'Estudi de Públic Cabanyal Íntim 2017' que analitza els hàbits culturals de la passada edició del festival, a la qual van acudir 8.000 espectadors.

El seu coordinador, el professor Manuel Cuadrado, ha desvetlat que el perfil del públic apunta a una majoria de dones (60%), residents a València, amb edat mitjana de 41 anys, estudis universitaris, empleada en actiu i d'ideologia progressista.

Respecte als hàbits d'assistència, dos terços dels enquestats ja havien assistit en edicions anteriors i el terç restant eren nous espectadors, la qual cosa posa en relleu que "el festival segueix atraient i creant nous públics".

A més, el 50% dels assistents "són fidels al festival perquè són els que han assistit a més de tres o quatre edicions". La nota mitjana que els espectadors van donar al festival va ser de 8,62 i és molt alta la intenció de tornar al festival. De fet, el 96% dels espectadors van assegurar la seua intenció de recomanar-lo.

Entre els motius principals d'assistència al festival estan "conèixer més sobre altres cultures o realitats, ajudar a construir un projecte, la solidaritat amb el barri del Cabanyal, el compartir una experiència i la proximitat als artistes en les representacions".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento