Comunitat Valenciana

Gerardo Camps (PP) creu "de justícia" un quitament del deute per a la Comunitat

  • L'exconseller aposta també per un augment del finançament per a l'autonomia.
  • La Plataforma Per un Finançament Just ha estat aquest dimarts en Madrid.
  • L'acte no ha comptat amb la presència del PP, que s'ha reunit amb la plataforma després.
Plataforma per un finançament just per a la Comunitat Valenciana
Plataforma per un finançament just per a la Comunitat Valenciana
EUROPA PRESS
Plataforma per un finançament just per a la Comunitat Valenciana

El diputat valencià del PP Gerardo Camps, exconseller de la Generalitat i ara portaveu del Grup Popular en la Comissió del Pacte de Toledo, ha assegurat que "seria de justícia" que s'acordara un quitament del deute per a la Comunitat Valenciana, perquè ha sigut generad en bona mesura per un problema d'infrafinançament que ha espentat a la regió a endeutar-se, i ha apostat per una negociació amb el creditor, el Ministeri d'Hisenda.

"Seria de justícia per als valencians", ha dit el diputat en declaracions davant el Congrés dels Diputats. Camps, que va ser conseller valencià d'Hisenda, ha explicat que aquest quitament ha d'acordar-se entre creditor i deutor i "al marge" del sistema de finançament, que requereix una negociació multilateral entre totes les comunitats autònomes i el Govern central.

El que fóra secretari d'Estat de Seguretat Social amb Eduardo Zaplana ha fet aquestes declaracions després d'una concentració de partits polítics, sindicats i patronal valencians davant el Congrés per a exigir al Ministeri d'Hisenda que presente ja una proposta de reforma del finançament autonòmic i millore els comptes de la seua comunitat. L'acte no ha comptat amb la presència del PP, que s'ha reunit amb aquesta plataforma una vegada acabades les fotos en la Porta dels Lleons.

La comissió valenciana per un finançament just ha entregat aquest dimarts en el Ministeri d'Hisenda una carta en la qual reivindica la convocatòria de la Conferència de Presidents per a abordar la reforma del sistema de finançament.

La reclamació porta la firma d'UGT, CCOO i la patronal valenciana, així com de PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans. També han entregat el manifest a favor d'un millor finançament per a la Comunitat, que sí compta amb la firma del PP perquè va ser aprovat per les Corts Valencianes.

El PP comparteix el fons, no la forma

No obstant açò, cap representant d'aquest partit s'ha fotografiat amb la resta de la plataforma a les portes del Congrés ni davant Hisenda. Camps ha explicat que el seu partit "està abans que ningú per la resolució d'aquest problema" perquè va votar en contra de l'actual sistema "socialista" de finançament autonòmic, però no comparteix "determinades formes" de reivindicació.

Camps ha insistit que "urgeix ja" que es reforme el sistema i es millore el finançament de la Comunitat Valenciana, assumpte sobre el qual ha dit que ja treballa el Ministeri d'Hisenda i que es negociarà en el Consell de Política Fiscal i Financera.

Preguntat en aquest punt per un quitament del deute, una possibilitat criticada d'una banda de dirigents autonòmics del PP i recolzada per altres, ha dit que és una cosa que personalment defén per a la seua comunitat perquè està provocada per l'infrafinançament. "Seria de justícia per als valencians", ha subratllat.

Un altre sistema

Els firmants de la carta entregada en Hisenda han defés la seua posició davant el Congrés dels Diputats. Ismael Sáez, secretari general d'UGT PV, ha demanat també el quitament de tot el deute valencià per part d'Hisenda i no mesures intermèdies, perquè és "una càrrega que penalitza el futur".

El seu homòleg en CCOO, Arturo León, ha assegurat que no es tracta de "victimisme" sinó de demanar un tracte just de finançament per a la seua regió, que arrossega problemes de desenvolupament econòmic i social, ha dit.

En termes semblants s'ha pronunciat el president de la patronal valenciana (CEV), Salvador Navarro, qui ha explicat el suport dels empresaris a una reivindicació "unànime" de les Corts i perquè consideren que la Generalitat no té recursos per a "polítiques dinamitzadores" de l'ocupació i el creixement.

Davant la Porta dels Lleons s'han manifestat també els portaveus en les Corts del PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans. El socialista Manolo Mata ha dit que "l'Espanya del benestar té un forat de 5 milions de persones", els valencians, mentre que Joan Baldoví (Compromís) ha comparat la situació de la seua comunitat amb la d'una persona que té una hipoteca de 40.000 milions, però no té el pis, "per culpa del sistema de finançament".

El portaveu de Podem, Antonio Estañ, ha criticat que malgrat estar per davall de la mitjana en renda, la Comunitat Valenciana és aportadora al sistema de finançament i ha demanat una reforma consensuada. "Cal eixir de la competició entre comunitats a la qual ens porta el PP", ha dit.

Per part de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha assegurat que aquesta és una reivindicació "sense ideologies i sectarisme" sinó "pel bé de la ciutadania". La portaveu ha acudit a l'acte en la porta del Congrés però no s'ha fotografiat amb el grup. "Hem vingut a treballar", ha dit sobre aquest tema.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento