Comunitat Valenciana

Sector de l'oci nocturn i l'administració, a favor de la figura del Síndic de l'oci

  • Implantat ja en diverses ciutats europees, serviria per a atendre i mediar entre l'activitat a la nit i el dret al descans.
  • La proposta l'ha realitzat la Federació Empresarial d'Hostaleria de València en el II Congrés Nacional d'Oci Nocturn.
Discoteca
Discoteca
FEHV - Archivo
Discoteca

El sector de l'oci nocturn i l'administració estatal i local s'han mostrat favorables a estudiar la proposta de la Federació Empresarial d'Hosteleria de València (FEHV) de crear un 'Síndic de l'oci', una figura similar a l''Alcalde de nit' implantat ja en diverses ciutats europees com Londres o Amsterdam, i que serviria per a atendre i mediar entre l'activitat a la nit i el dret al descans.

Així ho han assenyalat durant la inauguració del II Congrés Nacional d'Oci Nocturn (CNON) que se celebra a València entre aquest dimarts i dimecres en Fira València, en el qual s'abordaran els principals reptes i problemes del sector i es presentaran novetats.

A l'acte han assistit el delegat del Govern central de la Comunitat, Juan Carlos Moragues; la Secretària d'Estat de Turisme, Matilde Asían; el director gerent de Turisme València, Toni Bernabé, així com representants de la FEHV i la Confederació Empresarial d'Hoteleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (CONHOSTUR), entre d'altres.

En concret, el president de la FEHV, Manuel Espinar, ha incidit en la necessitat de generar "diàleg" per a fer compatible l'oci nocturn amb el dret al descans i ha posat en valor la mesura "atrevida, assumible i integradora" que han plantejat perquè a València s'implante eixa figura del 'Síndic de l'oci' que, segons ha explicat, pretén facilitar la conciliació entre aquells que busquen gaudir de la nit i els que prefereixen el descans.

Demanen "esforç" als representants públics

Per açò, ha demanat "esforç" als representants públics per a impulsar aquesta mesura, "a favor no només dels empresaris, sinó dels propis veïns, consumidors i de l'administració". Així mateix, ha urgit a aconseguir un "compromís real i urgent" de tots els col·lectius implicats en l'oci.

"És hora de començar a treballar de forma conjunta en la cerca de solucions i propostes de millora que permeten una conciliació efectiva entre l'activitat empresarial i el descans veïnal", ha reivindicat.

Sobre aquest tema, el directe general de Turisme València ha assenyalat que resulta "absolutament fonamental" aquesta figura de mediació que "intenta per damunt de les coses generar sinergies i harmonitzar interessos per a poder seguir gaudint de la nit i fer-ho compatible amb el descans".

"L'oci nocturn està molt desaprofitat"

En similars termes s'ha pronunciat el secretari general de Spain Nightlife, Joaquim Boadas, per a qui el paper que juga aquest 'Síndic del l'oci' és "important" perquè "fa d'enllaç entre l'administració local i el sector oci nocturn" i "no únicament veu la nit com un problema, sinó que pot traure-li partit".

Al seu juí, l'oci nocturn està "molt desaprofitat" i "hi ha molt a fer" com invertir en qualitat i excel·lència i transformar-ho en un atractiu turístic com s'ha aconseguit en Amsterdam, ciutat que, segons ha recordat, compta des de fa anys amb un Alcalde de nit.

D'aquesta manera, ha defés que implementar aquesta figura a València serviria no només per a "solucionar els problemes que moltes vegades són injustament atribuïts al sector oci nocturn", sinó també per a transformar l'oferta en un reclam.

"Iniciativa interessant"

Insistida per aquesta qüestió, la Secretària d'Estat de Turisme, Matilde Asían, ha assenyalat que un 23% dels turistes que visiten Espanya ho fan per l'estil de vida nocturn del país i, per tant, veu "molt important la seguretat i la qualitat de les instal·lacions i voltants".

"El turisme és una activitat econòmica amb molts protagonistes dins de l'administració i tot el que siga col·laboració i cooperació entre administracions i sector privat benvingut siga. Iniciatives com eixes són molt interessants i són les que anem a debatre", ha remarcat.

No obstant açò, des de la Federació de Veïns de València, la seua presidenta María José Broseta ha demanat concretar la configuració d'aquesta figura i saber quines competències tindrà. "Sempre que s'avance fenomenal, però en aquest moment no sabem quines competències va a tindre o si va a ser merament consultiu", ha assenyalat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento