Comunitat Valenciana

El Pla Integral de Residus preveu segellar abocadors i prohibir plàstics d'un sol ús quan es puguen substituir

  • VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)
Elena Cebrián en un esmorzar informatiu
Elena Cebrián en un esmorzar informatiu
Europa Press
Elena Cebrián en un esmorzar informatiu

La consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha avançat aquest dimecres que el Pla Integral de Residus (PIR) -que inicia ara la seua tramitació- incideix en el segellat d'abocadors i inclou una disposició, que emula algunes com les quals ja s'han engegat a França o Balears, per a prohibir la comercialització de plàstics d'un sol ús quan es puguen substituir per un altre material alternatiu a partir de 2020, per exemple en els bastonets de les orelles o Chupachups, palletes, coberts de plàstic o càpsules de café.

Així ho ha donat a conéixer en un esmorzar informatiu en el qual ha avançat que confia que aquest pla puga aprovar-se al llarg de 2018, amb l'objectiu d'anar "reduint la generació de residus", sobretot de plàstics, en línia amb les directives europees, que en aquests moments es troben renegociant els seus objectius que estableixen uns mínims de reciclatge i un màxim de residus que finalment aniran a parar a l'abocador.

Per a Cebrián, el segellat d'abocadors és unes de les prioritats del seu departament, i una "necessitat a llarg termini" ja que les emissions d'aquests emplaçaments tenen un "clar efecte en el canvi climàtic", ha advertit. Açò requereix una "inversió substancial", per la qual cosa cada any en els pressupostos de la Generalitat es destina una partida d'un milió d'euros que abans no existia, ha subratllat.

La seua intenció és abordar el "cicle complet des de les fases inicials" del producte, abans que arriben a les plantes de tractament de residus, des de la seua creació, consum i separat. Es tracta de "generar menys residus" i que arriben "el més separats possible".

Pel que fa a la disposició que regularà la comercialització de plàstics d'un sol ús ha volgut deixar clar que la prohibició es limita als productes que en els quals aquest material es puga reemplaçar. En cas que no hi haja alternativa podran continuar.

"JA NO ÉS EL MOMENT DE LES GRANS INCINERADORES"

Quant a la incineració de residus, la consellera ha assenyalat que "en tot cas aquesta és una de les últimes opcions dins la jerarquia". "Ja no és el moment de les grans incineradores. De fet, també Europa i la normativa estatal estan advocant perquè, encara que segueixen existint "siguen cada vegada menors" donat que "la combustió allibera productes molt perillosos per a la salut humana".

"DE MOMENT, NI CONSENS, NI SOLUCIONS LOGÍSTIQUES" PER AL SDDR

Pel que fa al Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR), Elena Cebrián ha apuntat que, després de fer tot el treball tècnic, d'estudi, de participació i diàleg, "de moment no hi havia ni el consens, ni les solucions tècniques, ni econòmiques, ni logístices per a muntar un sistema com aquest, que és un canvi de paradigma molt fort amb les garanties que funcionara".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento