Comunitat Valenciana

El mes de març va estar marcat pel vent de ponent i les precipitacions i les temperatures van fregar la mitjana

  • El mes de març a la Comunitat Valenciana va estar marcat per la "gran influència" del vent de ponent, que ha tingut una freqüència i intensitat "extraordinàries", mentre que la precipitació acumulada ha sigut de 30,1 litres per metre quadrat (un 14% menys que la mitjana, 34,8) i la temperatura mitjana s'ha situat en 11,1 graus centígrads, una dècima menys que la climatologia de referència.
Mascletà del 17 de març de 2018
Mascletà del 17 de març de 2018
Europa Press
Mascletà del 17 de març de 2018

Aquestes són les dades que s'extrauen de l'avanç climatològic de març de 2018 a la Comunitat Valenciana, que ha publicat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), i que destaca que, encara que la mitjana de les temperatures és pràcticament idèntica a la mitjana habitual, sí hi ha hagut variacions, amb temperatures fins a un grau més altes del normal en el litoral, i un grau més baixes en l'interior.

Així, mentre que en punts de la comarca de la Safor com Oliva i Miramar (València), han tingut una mitjana que supera en més d'un grau centígrad l'habitual, en punts de Els Ports, com Fredes (Castelló), la temperatura ha sigut 1.1 graus més baixa de l'habitual, igual que en punts com Chelva o Ademuz, en l'interior de la província de València.

Pel que fa a les capitals de província, la variació més acusada s'ha produït a València, on la temperatura mitjana al març ha sigut nou dècimes superior a l'habitual. A Alacant, la mitjana ha sigut 0,4 graus superior, i a Castelló, 0,3 graus més.

Les temperatures han variat al llarg del mes. Així, mentre fins al dia 15 van predominar les temperatures per damunt de la mitjana, a causa de la influència dels vents de ponent, entre eixe dia i el 27, les temperatures van estar per sota de la mitjana.

De fet, com a dada curiosa, destaca la nit del 19 al 20 de març, la Nit de la Cremà en les Falles de València, que va ser la més freda des de 1949, amb una temperatura a les 01.00 hores -quan comença a cremar la falla municipal- de 7,2ºC.

D'altra banda, la Comunitat Valenciana també ha registrat els dos moments més alts de temperatures a Espanya (excepte Canàries) en el que va d'any, amb els 31,1 graus que es van registrar el 28 de març a Bétera, i els 30 d'eixe mateix dia a València.

PRECIPITACIONS MÉS ABUNDANTS A VALÈNCIA QUE A CASTELLÓ I ALACANT

Quant a les precipitacions acumulades, s'han situat en els 30,1 litres, la qual cosa situa aquest mes de març com pluviomètricament normal. Les pluges han sigut més abundants a València, que ha tancat aquest mes amb 25% de superàvit, mentre que Castelló i Alacant han registrat dèficits del 40 i el 23% restants.

El balanç diari de precipitació mostra molts dies de pluja, encara que quasi tots amb acumulats no molt alts. El dia de més precipitació acumulada va ser l'últim de falles, el dia 19, quan un front que va recórrer tot el territori de nord de sud va generar precipitacions que es van perllongar fins a última hora de la vesprada.

Els valors més alts de precipitació en el mes de març s'han registrat en localitats de l'interior de València: Aras de los Olmos, 82.2 l/m2; Ademuz, 73.0 l/m2 ; Caudete de las Fuentes, 71.3 l/m2; Utiel, 68.8 l/m2. En l'altre extrem, en alguns observatoris del litoral de Castelló, les precipitacions del mes han sigut inferiors a 10 l/m2: Castelló, 8.8 l/m2, i Torreblanca, 9.4 l/m2.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento