Comunitat Valenciana

València presenta a la FAO el seu centre d'alimentació

  • Ribó detalla a Roma el pla per a obrir el Centre Mundial per a l'Alimentació Sostenible.
  • L’organisme investigarà els reptes nutricionals que afronten les ciutats.
València presenta a la FAO el seu centre d'alimentació
València presenta a la FAO el seu centre d'alimentació
AGÈNCIES
València presenta a la FAO el seu centre d'alimentació

València, que va ser Capital Mundial de l'Alimentació en 2017, posarà en marxa un centre per a investigar sobre qüestions alimentàries i nutricionals que suposen grans reptes per a les urbs de tot el món.

L'alcalde de València, Joan Ribó, va donar a conèixer aquest dimecres a l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), a Roma (Itàlia), el nou Centre Mundial per a l'Alimentació Sostenible (Cemas), que s'iniciarà pròximament en la capital del Túria per a «avançar en la idea de la millora alimentària i la sostenibilitat en l'àmbit de les grans ciutats del món».

Ribó es va reunir amb el director general de l'organització, José Graziano da Silva, per a tractar les bases jurídiques i col·laboratives del futur centre. Davant els responsables de Nacions Unides, el primer edil va exposar les condicions històriques, l'estructura i la localització que fan de València «una ciutat perfectament adequada com a seu d'un organisme de repercussió local, nacional i internacional».

Ribó va aprofundir així en el seu entorn periurbà d'horta, les institucions històriques «plenament actives» (la Tira de Contar o el Tribunal de les Aigües), la reconeguda dieta mediterrània de «llarguíssim bagatge històric i cultural» i la posició geoestratègica de la ciutat de projecció tant en l'àmbit estratègic d'Europa Sud com en el marc mediterrani, com un encreuament d'eixos.

El Cemas

El projecte del nou centre internacional està en desenvolupament en col·laboració amb la FAO, per la qual cosa Ribó va traslladar la voluntat del Consistori de col·laborar en totes les accions en aquest camp i que el nou òrgan siga un epicentre d’«irradiació de noves formes d'alimentació de caràcter cada vegada més saludable». Durant la sessió, també va presentar les conclusions de l'any de València com a Capital de l'Alimentació Sostenible 2017.

El Cemas serà un organisme interdisciplinari per a la recerca, divulgació i sensibilització dels grans reptes als quals s'enfronten les ciutats i la població en general en qüestions alimentàries i nutricionals. El seu eix principal d'acció passa per facilitar processos innovadors per a lluitar contra la malnutrició i la desnutrició, així com procurar solucions al desafiament que suposa l'alimentació sostenible i de qualitat a les generacions futures.

L'alcalde va subratllar la importància del projecte, davant les actuals «amenaces globals; en primer lloc, la fam, que ha augmentat en l'últim any». «I, paradoxalment, una alimentació no saludable que genera elevats nivells d'obesitat i les seues conseqüents malalties», va lamentar Ribó davant la FAO, per a instar a «reprendre models sostenibles i sans, alguns dels quals van tenir gran força en el passat, a València i altres zones».

El director general de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura va incidir en aquesta idea: «El que mengem hui dia no és, desafortunadament, una bona referència de cara al futur, per l'impacte sobre el medi ambient i sobre la salut de les persones».

Centre mundial de referència

Graziano Da Silva va cridar, davant aquesta situació, a «canviar radicalment el sistema actual cap a un altre de caràcter més local, perquè les dietes es recolzen més en productes frescos i senzills de controlar».

Sota aquest prisma, el responsable de la FAO es va congratular per «poder tenir una capital com València» en la qual es dispose d'un centre mundial de referència per a una alimentació saludable. I va comprometre el suport de l'organització internacional en aquest projecte: «La FAO va a aportar tota la seua tecnologia, tots els seus esforços i recursos perquè aqueix centre siga realitat al més prompte possible».

En concret, el Cemas portarà les seues accions en dues línies de treball: la gestió del coneixement de projectes, programes, estratègies i accions, i la comunicació, divulgació i sensibilització sobre aquestes matèries.

En el primer àmbit, cercarà interacció amb projectes que es desenvolupen en altres ciutats, per a funcionar com a punt de trobada per a la cerca i identificació de bones pràctiques i l'intercanvi d'informació i coneixement de polítiques locals i regionals.

La segona línia implica la realització de mostres, exposicions i congressos, la producció de material i continguts per als mitjans i l'opinió pública i la difusió de dades.

Projecció internacional 

Des del Govern local incideixen en el potencial de la iniciativa per a la internacionalització de la capital del Túria, assentada sobre polítiques de sostenibilitat, projecció de futur, i innovació i recerca, en la línia amb els objectius de les Nacions Unides.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento