La Generalitat Valenciana augmenta la vigilància preventiva d'incendis forestals
La Generalitat Valenciana augmenta la vigilància preventiva d'incendis forestals GVA

La Generalitat Valenciana augmenta l'esforç en hores de vigilància preventiva d'incendis forestals, que creixen un 13% enguany, així com també els equipaments i nombre d'unitats disponibles a tal fi.

Així ho ha destacat la consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, que, acompanyada per la directora general de Prevenció, Delia Álvarez, ha presentat en el vell llit del riu Túria de València el nou pla i una mostra d'equipaments per a labors de prevenció contra aquests incendis.

Cebrián ha incidit que "any rere any s'augmenta l'esforç en dotació per a prevenció i s'ha intensificat la vigilància, la informació i la dissuasió a través del nou pla, amb més hores de presència en el territori de mitjans humans".

La consellera ha posat en relleu "el paper dels agents mediambientals, presents en el territori durant tot l'any", que a més tenen les funcions de recerca de causes dels sinistres i d'agents de l'autoritat i policia judicial per a iniciar els procediments sancionadors en cas de comportaments que incomplisquen la normativa d'incendis.

265 incendis per causa humana 

En 2017 han investigat un total de 349 incendis forestals, 81 a Alacant, 60 a Castelló i 208 a València. D'ells, 265 obeïen a causa humana. Per açò, Elena Cebrián ha insistit en la importància de la conscienciació i sensibilització, recordant la campanya 'Stop al foc. La teua actitud pot marcar la diferència', que tindrà continuïtat enguany.

Des de la Conselleria subratllen el reforç de la vigilància a través de l'empresa pública Vaersa en observatoris i unitats mòbils. Per a la campanya 2018-2019 es passa de 449 a 459 persones; s'incorporen 22 unitats mòbils de vigilància noves, denominades unitats comarcals; s'augmenta de 9 a 11 mesos el servei de les unitats polivalents, s'incrementa i regularitzen a 9,5 mesos de servei de tots els recursos mòbils i es transforma una unitat ordinària en una nova unitat motobomba.

També s'incrementa el període mínim de permanència dels observatoris forestals de reforç a 4,5 mesos de presència. Dos observatoris més en la província de València passen a tenir una permanència de 24 hores i s'ha incrementat l'equip de coordinació amb un coordinador més per a aquesta província. A més, es reforça el personal de formació i gestió de voluntariat, i per a les Centrals de Comunicació de Prevenció d'Incendis Forestals (CPIF).

Com a novetat, per a enguany es creen les unitats de gestió de biomassa agrícola residual, destinades al triturat de restes agrícoles, en l'àmbit dels espais naturals protegits, en els quals les limitacions per a l'ús del foc han de ser més estrictes.

Aquestes unitats, operatives per a la pròxima campanya de poda després de l'estiu, les componen un tècnic i un coordinador autonòmics i Unitats de Gestió de Biomassa residual, previstes en els parcs naturals de Mariola, Font Roja, Desert de les Palmes, Serra d'Irta, Serra de Espadán, Calderona i Túria.

Campanya al sector agrari 

Una altra novetat consisteix en la Campanya de sensibilització de Prevenció d'Incendis Forestals en la Interfície Agrícola-Forestal, dirigida al sector agrari. Té per objecte informar i conscienciar respecte a la necessitat de prevenir els incendis forestals conseqüència de la utilització del foc com a pràctica agrària. Començarà el pròxim 17 abril.

La campanya constarà de 18 sessions/tallers orientades a agricultors i ramaders, sindicats agraris, Federació de Cooperatives, càmeres i consells agraris locals, associacions adherides a moviments associatius rurals, diputacions, ajuntaments, Grups d'Acció Local Leader, associacions de propietaris forestals, consorcis de residus, col·lectius i plataformes que fomenten pràctiques agrícoles sostenibles, col·lectius i plataformes ambientalistes.

Amb el lema 'Stop al foc. Protegeix el teu Habitatge i la teua Urbanització', el dia 29 de març la conselleria reprèn aquesta campanya de conscienciació iniciada l'any passat, dirigida als residents en urbanitzacions en terreny forestal i a l'ampli col·lectiu de població estrangera que resideix o que eventualment passa les seues vacances en aquests llocs.

Es desenvoluparan 54 tallers informatius-divulgatius a realitzar entre les 106 urbanitzacions de més alt risc d'incendi de tota la Comunitat Valenciana i en ells participaran agents mediambientals, representants dels consorcis provincials de bombers i tècnics de prevenció d'incendis.

Consulta aquí más noticias de València.