Comunitat Valenciana

L'inspector que va dirigir la investigació confirma que el PP de Camps va usar una "doble fórmula de pagament"

  • MADRID, 14 (EUROPA PRESS)
Álvaro Pérez Alonso 'El Bigotes', Pablo Crespo i Francisco Correa
Álvaro Pérez Alonso 'El Bigotes', Pablo Crespo i Francisco Correa
POOL - Archivo
Álvaro Pérez Alonso 'El Bigotes', Pablo Crespo i Francisco Correa

L'inspector de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional que va dirigir la investigació sobre la trama Gürtel, Manuel Morocho, ha confirmat aquest dimecres en el juí pel presumpte finançament irregular del PPCV que la formació política regional va usar una "doble fórmula" per a pagar l'organització d'esdeveniments i actes electorals a l'empresa de la xarxa corrupta Orange Market.

Un 'modus operandi' que era una "forma sistemàtica" establida per la trama corrupta encapçalada per Francisco Correa, ha apuntat l'inspector davant el titular del Jutjat Central penal de l'Audiència Nacional, José María Vázquez Honrubia. A preguntes de la fiscal Anticorrupció Myriam Segura sobre un acte celebrat a Castelló en 2007, ha concretat que cobrar part dels actes de manera aliena al sistema financer és "una continuïtat d'una forma de facturar".

Morocho, que ha comparegut en la vista oral com a testimoni-pèrit, ha recordat que hi ha constància des de l'any 2002 que les empreses de la Gürtel van elaborar fulles de cost on es percep eixa "doble facturació".

En relació als pagaments en 'b' dels actes de les campanyes de les eleccions municipals i autonòmica de 2007 i de les generals de 2008, l'organització de les quals es va contractar a l'empresa de la Gürtel, i que estan sent analitzats en aquest procediment judicial; l'inspector ha dit que el PP valencià tenia la "dificultat per a aportar eixos fons" i per açò "s'opta per una via fictícia" que es va fer efectiva a través de "terceres societats".

De fet, ha subratllat que les factures emeses per Orange Market a altres empreses "en la seua plenitud són fictícies" perquè no hi ha proves que s'acrediten que l'empresa de Correa realitzara serveis a aquestes constructores. Els "fons en 'b'" i els pagaments de les mercantils "descompten el deute existent" de la formació política amb la Gürtel.

Nou empresaris acusats en aquest juí van reconéixer, primer davant la Fiscalia Anticorrupció i després davant el jutge, haver sufragat irregularment els actes electorals dels 'populars' valencians.

UN "MATEIX TRONC"

L'inspector de la UDEF també s'ha centrat a explicar la naturalesa de l'empresa de la qual va ser responsable Álvaro Pérez 'El Bigotes' i ha indicat que les mercantils de Correa a Madrid i a València eren part d'un "mateix tronc".

En aquest sentit, ha afegit que Special Events era la "societat icona" del líder de la Gürtel, amb la qual va començar a prestar serveis al PP a Madrid i que Orange Market és una empresa amb un "perfil molt definit, i d'acord" amb l'entramat societari, que es va crear per a "fer negoci" a la Comunitat Valenciana, aprofitant les relacions amb polítics que ja s'havien establit amb anterioritat.

De fet, ha recordat que el pendrive confiscat al considerat comptable de la xarxa corrupta, José Luis Izquierdo, arreplega la comptabilitat -en fulles en format excel- de les empreses de Correa i que en elles hi ha arxius en les quals es reflecteixen els pagaments amb diners opacs a la Hisenda Pública per part del PP que en aquell moment estava liderat per l'expresident de la Comunitat Valenciana Francisco Camps.

Igual que van fer altres agents de la UDEF en aquest juí, Manuel Morocho -que ha declarat al costat d'una altra agent de la mateixa unitat policial que va participar en la investigació- ha assenyalat que la trama diferenciava en un dels seus arxius les dos formes de pagament en dos columnes denominades 'Alicante' i 'Barcelona'. Ha indicat que 'Alicante' arreplega "la part que s'emet amb factura amb base imposa i l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA)", mentre que a 'Barcelona' s'"agrupa la part que es paga sense factura".

Posteriorment, l'inspector s'ha detingut en el contingut d'un correu electrònic que va enviar el PP de la Comunitat Valenciana al gerent d'Orange Market, Cándido Herrero, en el qual s'adjuntava un arxiu denominat 'Orange Market.xls', amb anotacions en les dos columnes esmentades.

LÍMIT DE DESPESA

"Es van declarar quasi les mateixes despeses que el límit de despeses?", ha preguntat la fiscal. "Efectivament", ha contestat Morocho, que ha donat la mateixa resposta quan la representant del Ministeri Públic ha continuat preguntat si "qualsevol despesa no declarada infringiria" aquest límit.

En un altre moment de la declaració, l'inspector que va dirigir la investigació contra la trama Gürtel ha sigut preguntat per les sigles que apareixen en la comptabilitat i que segons els informes policials que va firmar, i que aquest dimecres ha ratificat, es vincula amb polítics 'populars' valencians i empresaris.

Segons ha precisat, 'VR', correspon a l'ex-vicepresident de la Comunitat Valenciana Vicente Rambla; 'RC', és l'ex-secretari general del PP valencià Ricardo Costa; i 'DS', seria l'ex-vicesecretari d'Organització dels 'populars' valencians David Serra, tots ells acusats en aquest juí.

L'agent de la UDEF ha destacat que els investigadors van arribar a aquesta conclusió perquè existeix una "correlació" amb les sigles que apareixen en fulles excel o factures de compra amb uns arxius relacionat amb regals que feia Orange Market i en la qual apareixen aquests noms.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento