Na Jordana, primer premi de les ajudes al foment al valencià en el 'llibret'
Na Jordana, primer premi de les ajudes al foment al valencià en el 'llibret' EUROPA PRESS - Archivo

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha concedit a la comissió fallera Na Jordana el primer premi de 4.000 euros de les ajudes al foment del valencià en els llibrets de les Falles de València. El segon i tercer guardó han recaigut en les falles Borrull-Socors i Castielfabib-Marqués de Sant Joan, amb 3.500 i 3.000 euros, respectivament.

Es tracta d'una nova línia de subvencions que entrega la direcció general de Política Lingüística, dotada amb un total de 30.000 euros. La Conselleria ha valorat la qualitat de l'edició, els continguts literaris, l'extensió del text escrit en valencià, la difusió del llibre i la publicitat en valencià.

La quarta comissió beneficiada és Mossén Sorell-Corona, amb 2.500 euros. A aquest li segueixen Ripalda, Beneficència i Sant Ramon, amb 2.000 euros, i Plaça de Jesús, Marqués de Montortal-Berní i Català, Arrancapins, La Murta i Sant Vicent de Paul-Diputada Clara Campoamor, aquestes cinc amb 1.500 euros.

Rebran 1.000 euros d'ajudes les falles de Plaça La Reina-Pau i Sant Vicent, Alberic-Heroi Romeu, Lepanto-Guillem de Castro, Universitat Vella-Plaça del Patriarca i Císcar-Borriana.

Finalment, Política Lingüística ha concedit 500 euros de subvenció a les comissions Ausiàs March-Na Robella i Carrera Malilla-Enginyer Joaquin Benlloch, en setzena i dessetena posició.

Per la declaració de la UNESCO

Des de la Conselleria recorden que aquestes ajudes exclusives a les comissions falleres de la ciutat venen motivades per la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l'any passat, a més de per la creixent participació de les comissions en els premis als 'llibrets'.

La nova modalitat entra dins de les subvencions destinades a la promoció de l'ús del valencià en l'àmbit festiu per a 2018. Aquestes ajudes s'emmarquen així dins de les actuacions de la Generalitat de foment de l'ús del valencià en les festes populars.

Se suma a les subvencions ja existents en l'edició en valencià dels llibres de Falles, La Magdalena de Castelló, Les Fogueres d'Alacant i festes de Moros i Cristians.

Consulta aquí más noticias de València.