Comunitat Valenciana

Els artistes de la falla de l'Ajuntament preveuen una cremà "neta"

  • "Estic convençut que aquesta falla va a ser incónica i que va a ser un element recordat", assegura Pere Fuset.
  • El monument és obra de José Latorre i Gabriel Sanz, que han donat forma al disseny del creador Okuda San Miguel.
Ribó i Fuset al costat de la Fallera Major 2018 i la seua cort davant la falla m
Ribó i Fuset al costat de la Fallera Major 2018 i la seua cort davant la falla m
EUROPA PRESS
Ribó i Fuset al costat de la Fallera Major 2018 i la seua cort davant la falla m

Els artistes fallers autors de la falla de l'Ajuntament de València 2018, José Latorre i Gabriel Sanz, que han donat forma a la idea i al disseny del creador Okuda San Miguel per a aquest monument, han considerat aquest dilluns que la seua cremà serà "neta" i que es prolongarà durant "una hora o més".

Així ho han avançat durant la visita que aquesta jornada han fet a tallers d'artistes fallers situats en la Ciutat Fallera de València, entre ells el seu, l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó; el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Centra Fallera (JCF), Pere Fuset, i les Falleres Majors 2018, la jove Rocío Gil, i la xiqueta Daniela Gómez.

Els artistes fallers autors del monument de l'Ajuntament, el lema del qual és 'Equilibri Universal', han comentat que "el fet que siga tot de fusta, a excepció d'alguns elements baixos de suro o de suro recobert de fusta", assegurarà "una cremà neta".

Així mateix, han ressaltat que estimen que el monument creme el pròxim 19 de març, últim dia de Falles, al llarg de "una hora o més d'una hora", degut també a la fusta i a l'absència d'altres materials que poden cremar amb major rapidesa.

L'alcalde de València, per la seua banda, ha ressaltat també que la fusta siga l'element predominant de la falla municipal, al mateix temps que ha valorat l'aposta dels artistes per "materials sostenibles" que "cremen bé".

El regidor de Cultura Festiva i president de la JCF, pel seu costat, ha assegurat que "veurem una cremà autènticament espectacular" a la qual se sumarà "l'espectacle pirotècnic que està preparant Reyes Martí" per a eixa nit, ha exposat.

Ribó ha valorat la proposta sorgida de la col·laboració de Latorre i Sanz amb Okuda San Miguel i ha destacat la "visibilitat", el "colorit" i la "novetat" que la caracteritzen, així com "el gran treball que s'ha fet".

"No la trien els polítics"

Pel que fa al monument de l'Ajuntament de València, el regidor de Cultura Festiva ha recordat que per "segon any, la falla municipal no la trien polítics" sinó "artistes fallers i entitats artístiques i falleres" com la Interagrupació de Falles, el Cercle de Belles arts i el Gremi d'Artistes Fallers.

Fuset ha valorat de la proposta de Latorre i Sanz al costat d'Okuda San Miguel la "col·laboració" que s'ha donat entre dos artistes fallers de València i "un artista internacional que té obres en els cinc continents". Ha opinat que açò "també dóna imatge de qual és la versatilitat dels artistes" fallers, "acostumats a treballar amb altres equips i amb dissenys de tercers".

"L'art és subjectiu"

Preguntat per si enguany es preveu més o menys debat entorn de la falla de l'Ajuntament que altres anys, l'edil ha respost que "l'art és subjectiu", per la qual cosa "a la gent li pot agradar més o menys" aquest monument i "els artistes han d'estar exposats a açò".

Després d'açò, ha indicat que no li pareix correcte i que atribueix a "una gran ignorància" que es parle i qualifique la falla municipal des de "motivacions polítiques", més quan "fa dos anys" que aquests monuments "han deixat de triar-los els dits dels polítics".

"Estic convençut que aquesta falla va a ser incónica i que va a ser un element recordat, com es pot permetre la falla de l'Ajuntament per no estar en concurs. Crec que recupera la senda de grans falles dels anys 60, 70 i, fins i tot, 80 en la Plaça de l'Ajuntament amb projectes que van ser controvertits", ha declarat Fuset.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento