Comunitat Valenciana

Puig defèn una reforma de la CE amb "veu" de les comunitats autònomes i "cap a un nou estat de les autonomies"

  • El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha defès la necessitat de reformar la Constitució per a "actualitzar-la" i, per açò, ha indicat que la proposta que ha plantejat el Consell busca actualitzar el text i que les comunitats autònomes, que són subjectes actius de la política espanyola, "participen i tinguen veu" en el procés.
Puig en imatge d'arxiu
Puig en imatge d'arxiu
Europa Press - Archivo
Puig en imatge d'arxiu

El cap del Consell ha defès que la proposta de la Generalitat és un "bon document" que no es tanca a res i ha insistit que la reforma s'ha de fer "des de l'acord" per a "avançar en drets" i "un nou estat autonomies amb més cooperació i possibilitats d'igualtat." "Eixa és la nostra posició: actualitzar per a millorar la Constitució", ha remarcat.

Així ho ha indicat Puig en la sessió de control d'aquest dijous, en resposta a una pregunta parlamentària formulada per la síndica del PP, Isabel Bonig, sobre com pensa elevar el grau de compliment dels exercicis anteriors.

Bonig ha pujat a la tribuna i ha llegit unes declaracions de l'exsecretari d'Hisenda del Govern Català Lluís Salvadó, qui va assenyalar que els valencians juguen en tercera divisió i els catalans en primera. "Quina vergonya sempre han preferit ser valencians de tercera que de primera", li ha etzibat la síndica del PP al president.

Bonig ha acusat el Govern valencià de perdre 2.555 milions de pressupost no executat, dels quals 747 milions van ser en Educació, la qual cosa, al seu juí, explica que haja augmentat en un 30 per cent la preocupació dels valencians per aquesta matèria. "El 73,3% dels valencians considera que la seua política educativa és regular, roïna o molt roïna i solament l'1,9% considera que resol els problemes dels valencians", li ha retret.

En el torn de rèpliques, Puig ha apuntat a Bonig que "viu en una comunitat paral·lela" i li ha recordat les xifres que ahir va estimar BBVA sobre el creixement a la Comunitat Valenciana i que són "extraordinàriament optimistes". "Existeix la realitat i també pareix que el món de Bonig. Quan aterrarà a la realitat?", li ha preguntat.

"INSUBMÍS JUDICIAL"

Bonig ha acusat Puig de ser un "insubmís judicial", després que la secció quarta de la sala del contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSCJV) rebutjara la petició de la Generalitat Valenciana perquè s'arxivaren els deu procediments judicials que està tramitant contra el decret de plurilingüisme, ja derogat, en entendre que encara manté la seua vigència.

Al seu juí, "no es pot continuar ni un minut més amb eixa política educativa" i per açò, ha avançat que "quan el PP governe en 2019, després de les eleccions autonòmiques, "tornarà la llibertat i es respectarà la decisió dels pares a triar el centre a través del decret del districte únic".

També ha dit que tornaran les dos línies en valencià i castellà, que es crearà un pla de foment del valencià en zones castellanoparlants i que un de cada cinc centres tindrà el 80% de classes en anglés perquè "els fills dels treballadors tinguen les mateixes oportunitats que els xiquets que van a escoles bilingües", ha subratllat.

A aquesta qüestió, Puig ha remarcat que el Govern autonòmic ha complit amb la legalitat "des del minut zero" i ha recordat que el decret està derogat. "Algú que m'explique per què es fa una batalla judicial i política contra un decret que no existeix, algú tindrà que explicar per què s'ataca alguna cosa que ja no existeix", s'ha preguntat el cap del Consell, qui ha defès que el que s'està fent és "millorar la vida de les persones i la igualtat d'oportunitats des de la lleialtat a les lleis i valencians".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento