Comunitat Valenciana

La "paraula poètica i popular" de Miguel Hernández i Estellés s'exposa a València

  • L'objectiu és posar en valor la seua poesia i portar-la al present, "mostrant la vigència".
  • Van tindre "vides paral·leles" i, a més, compartien un "compromís amb la paraula", segons Carmen Alemany.
  • La mostra recorrerà diferents punts de la Comunitat Valenciana després del seu pas pel Centre del Carme.
Exposició 'Miguel Hernández / Vicent Andrés Estellés' en el Centre del Carme
Exposició 'Miguel Hernández / Vicent Andrés Estellés' en el Centre del Carme
EUROPA PRESS
Exposició 'Miguel Hernández / Vicent Andrés Estellés' en el Centre del Carme

Una "antologia feta exposició" estableix en el Centre del Carme de València un "diàleg" entre els dos poetes valencians més importants del segle XX, Miguel Hernández i Vicent Andrés Estellés, mitjançant la "paraula poètica i popular" de tots dos literats.

Així ho han expressat aquest dimecres el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano; el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, i els comissaris de la mostra Carmen Alemany i Nacho París. 'Miguel Hernández/Vicent Andrés Estellés. La palabra toma parte/La paraula pren part" es podrà visitar en el Centre del Carme fins al 15 d'abril.

L'exposició està comisariada per Carmen Alemany, catedràtica de Filologia Espanyola de la Universitat d'Alacant, experta i investigadora de l'obra de Miguel Hernández; Vicent Salvador, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat Jaume I de Castelló i expert en l'obra de Vicent Andrés Estellés, i per Nacho París, encarregat del comisariat artístic de l'exposició.

Perspectiva literària i sociopolítica

El projecte proposa un acostament al treball literari de Miguel Hernández i Vicent Andrés Estellés des de la perspectiva que la rellevància de tots dos no només és literària, sinó també sociopolítica; que la seua proposta poètica és indissociable del moment històric que viuen, i que tots dos busquen en les seues respectives situacions històriques recursos poètics que, des de la reivindicació del popular i del quotidià, impliquen socialment a la poesia.

'La paraula toma parte/La paraula pren part' vol, a través de "la imatge exhaustiva de la paraula poètica", de la presència evident del poema, establir un diàleg entre els dos poetes per a portar al present la seua poesia, per a posar-la en valor "mostrant la vigència de dos veus que hui podem fer nostres perquè ha sigut la seua vocació ser, alhora, veu pròpia i comuna, paraula personal i col·lectiva".

Sis estructures portàtils

L'exposició s'organitza en sis mòduls o estructures portàtils que funcionen com a suport per a poemes impresos o produccions audiovisuals. En primer lloc, 'Aventats es vegeren' és una línia de temps que serveix per a situar en un context històric i cultural la vida i l'obra dels dos poetes.

'La paraula encesa en una mà' és una xicoteta biblioteca que reuneix publicacions de i sobre Estellés i Hernández, i que permet acostar-se a la seua poesia de la manera més natural possible: mitjançant la detinguda lectura dels seus llibres.

En tercer lloc, 'Precisament a tu' és la secció on la connexió entre els dos autors es fa més evident en mostrar els diversos poemes que Vicent Andrés Estellés li va dedicar a Miguel Hernández, com 'Elegia a Miguel Hernández, al Cementeri d'Alacant' o 'Epístola d'urgència a Miguel Hernández'.

'Demane la paraula per a tu' és un espai dedicat a l'elecció de la seua poètica, a la forma i la paraula, a la prosa i al vers amb el qual ens parlen de la cerca d'eixa paraula precisa, exacta i popular.

L'exposició es completa amb dos estructures centrals que mostren aquest "trajecte comú entre la individualitat, l'expressió del drama personal i de l'íntim, cap a la consciència del seu ser històric i col·lectiu". Així, mentre 'Amb tres feridos jo' està dedicada a l'amor, la vida i la mort, 'De les coses del món front a l'home' s'ocupa d'una poesia compromesa, que va de la crítica social a la denúncia de la repressió política i moral de la postguerra.

Finalment, un mural audiovisual contextualitza el treball de tots dos poetes amb altres formes de producció cultural.

"Visibilitzar la paraula"

El comissari artístic Nacho París ha assenyalat que no es tracta d'una "exposició a l'ús, històrica o bibliogràfica", sinó que tracta de "visibilitzar les paraules" a través de la poesia "més temporal i íntima" d'aquests dos autors, la que versa sobre l'amor o la mort, a més de textos referents a l'estil i les seues reflexions sobre l'ús de la paraula.

Hernández i Estellés van emprendre en la seua prolífica carrera la "cerca d'una paraula poètica però popular" i açò es trasllada a aquesta mostra, que és "una antologia feta exposició". "No eren dos bizantins en una torre de Babel", ha dit París.

Carmen Alemany, per la seua banda, ha indicat que Hernández i Estellés van tindre "vides paral·leles" i, a més, compartien un "compromís amb la paraula". "Una de les claus de l'exposició", ha apuntat.

Tots dos tenien també en comú "una idea molt pareguda de la idea de poble", que es veu reflectida a través d'una "poesia compromesa". La comissària ha explicat que Miguel Hernández, en castellà, i Vicent Andrés Estellés, en valencià, suposen "exemples de com utilitzem les dos llengües a la Comunitat Valenciana" i ha valorat que aquest és un "moment decisiu per a reivindicar la figura dels dos poetes i les dos llengües".

Una exposició itinerant

En aquest mateix sentit, Rubén Trenzano ha reivindicat que el seu és un govern "compromés amb la protecció del valencià" i amb "estendre ponts" entre les dos llengües oficials de la Comunitat. Així, ha advocat per "enorgullir-se perquè som un poble amb dos llengües" i ha fet notar que la voluntat és "mai construir torres i sí ponts".

A més, ha anunciat que l'exposició estarà acompanyada d'elements didàctics per a acostar-la als col·legis i que la mostra recorrerà diferents punts de la Comunitat Valenciana després del seu pas pel Centre del Carme i les dos ciutats natals dels autors, Orihuela i Burjassot.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento