Comunitat Valenciana

El PP es querella contra Rius per "irregularitats" en la contractació d'actors-mims en el MuVIM

  • La portaveu del Partit Popular en la Diputació de València, Mari Carmen Contelles, ha anunciat la presentació d'una querella contra el diputat de Cultura, Xavier Rius, pels presumptes delictes de prevaricació, falsedat documental, malversació i tràfic d'influències en haver detectat suposades "irregularitats" en la contractació d'actors-mims per a l'exposició permanent del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM).
Mari Carmen Contelles en roda de premsa
Mari Carmen Contelles en roda de premsa
PP DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA
Mari Carmen Contelles en roda de premsa

Així ho ha donat a conéixer la representant 'popular' en una roda de premsa en la qual ha estat acompanyada pel diputat provincial Francisco Izquierdo.

Contelles ha explicat que la querella es presenta després de les irregularitats detectades en la contractació d'actors-mims en l'exposició permanent del MUVIM 'L'aventura del pensament'".

La portaveu ha asseverat que "des de la reobertura al desembre de 2015 d'aquesta exposició s'han produït contractacions continuades "a dit" a una empresa, Somnis, una fàbrica de sueños SL, i a dos autònoms, Francisco R.P. i Eva María M.H. -administradors de l'empresa anteriorment contractada- per a un mateix servei: els actors-guies de l'exposició 'L'Aventura del Pensament'". Les facturacions que sumen més de 108.000 euros, ha estimat.

Segons Contelles, "Xavier Rius, diputat de Cultura i portaveu de Compromís en la Diputació, ha avalat la contractació d'aquesta empresa, l'administrador de la qual ha resultat ser el germà de qui fóra assessor seu fins a octubre de 2016 i actualment primer tinent d'alcalde de Paterna i president de l'empresa pública GESPA del citat municipi, Juan Manuel Ramón Paul".

En la seua opinió, "resulta cridaner que, a més, la cunyada del llavors assessor del diputat de Cultura hauria facturat en cinc ocasions per un servei d'actors suposadament prestat entre juliol i octubre de 2016 per a eixa exposició del MuVIM que en eixe període estava tancada, la qual cosa ens genera seriosos dubtes sobre la realització o no d'eixos treballs".

"Estem davant un 'modus operandi' per part del portaveu de Compromís que presumptament busca eludir el control per part d'intervenció i adjudicar a dit contractes que haurien d'estar sotmesos a una major fiscalització", ha considerat.

I ha agregat: "Hem d'assenyalar, a més, que des de la delegació que dirigeix Rius hi ha hagut un intent deliberat d'ocultar aquestes contractacions, ja que en dos informes entregats pel MuVIM al Grup Popular, s'obvien aquestes factures i es ressaltava, literalment, que des de maig de 2016 fins a desembre de 2016 'no va haver-hi cap càrrec al pressupost del MuVIM en concepte de retribució de mims".

"Uns fets que, tal com s'ha demostrat, són falsos ja que es van pagar fins a cinc factures per valor de més de 17.000 euros", ha ressaltat la portaveu.

Contelles s'ha preguntat "on han anat els diners d'unes factures que deien que no existien, per a uns serveis que el MuVIM afirmava que no s'havien realitzat i s'han pagat". "I volem saber també -ha incidit- si la Diputació de València va a reclamar a la beneficiària per aquests pagaments".

"TRAVES"

Per la seua banda, Francisco Izquierdo ha lamentat "les traves que està posant el govern provincial per a aclarir aquestes contractacions" i que ha obligat el PP "a acudir als tribunals per a reclamar tota la documentació i que encara no hem rebut".

El diputat provincial ha assenyalat "com a mostra de l'opacitat els comente que no hem pogut adjuntar en la querella copia física de les factures ja que des de Presidència se'ns ha negat còpia de les mateixes". "Esperem que tal com contemplem en la querella, es remeten al jutjat", ha postil·lat.

Contelles ha insistit que el portaveu de Compromís, Xavier Rius, "no pot seguir al capdavant de Cultura després de faltar a la veritat quan va afirmar que desconeixia la contractació de la cunyada del seu assessor ja que ell mateix va firmar eixes factures, com ell mateix no va tindre més remei que admetre posteriorment".

"A més segueix sense explicar convincentment també per què les contractacions de la cunyada del seu llavors assessor corresponen a un període de temps on l'exposició permanent del MuVIM estava tancada per obres i qui va encarregar aquestes contractacions", ha qüestionat la portaveu.

Finalment, ha reclamat al president de la corporació provincial, Jorge Rodríguez que, "donat que Rius ha sigut incapaç d'assumir cap responsabilitat política davant aquests fets, no mire cap a un altre costat i prenga decisions: o avala aquests comportaments presumptament delictius o destitueix de les seues funcions al diputat de Cultura.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento