Comunitat Valenciana

La Mesa del Congrés desbloqueja la reforma de l'Estatut valencià

  • La qüestió estava pendent des de 2011 i congelada des de novembre de 2016.
  • El PP s'ha quedat en minoria defenent la pròrroga, pel que ha acabat el termini d'esmenes parcials.
  • Fins ara, el partit en el govern i Ciutadans havien demanat ja 45 sol·licituds d'ajornament.
Ana Pastor preside la Mesa del Congreso.
Ana Pastor preside la Mesa del Congreso.
Europa Press
Ana Pastor preside la Mesa del Congreso.

La Mesa del Congrés ha acordat aquest dimarts posar fi a les successives pròrrogues dels terminis de presentació d'esmenes de nou iniciatives legislatives, la majoria de l'oposició, amb el que podran continuar la seua tramitació, que ha estat bloquejada durant mesos. En el llistat figura la reforma de l'Estatut valencià i d'altres normes com la llei Seguretat Ciutadana (coneguda com a 'llei mordassa' pels seus detractors), de la presó permanent i de la Justícia Universal.

Aquesta decisió s'ha adoptat per no haver-hi peticions d'ampliació de termini o, en la majoria dels casos, en quedar-se el PP en minoria defenent la pròrroga en la Mesa del Congrés. Així, ha acabat el termini d'esmenes parcials a la reforma de l'Estatut valencià, pendent des de 2011, congelada des de novembre de 2016 i la tramitació del qual venien reclamant formalment des de fa setmanes tant Compromís com el PSOE.

De fet, Compromís ha celebrat que continue la tramitació de l'Estatut després de 45 sol·licituds d'ampliació del període d'esmenes del PP i Ciutadans. "Després de set anys als llimbs parlamentaris, per fi, es tramita una reforma que només busca que les inversions de l'estat s'ajusten al pes poblacional dels territoris", apunten des de la formació en un comunicat, en el qual atribueix a la seua "pressió contínua" la decisió de la formació taronja de no sol·licitar l'ampliació, "deixant sol en el bloqueig al PP".

"Un gran dia per a tots els valencians"

"Hui és un gran dia per a tots els valencians, han sigut set anys molt durs veient com estatuts com el de Múrcia o Canàries ens passaven per davant", han indicat. Per al portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, "després de molts mesos de complicitat entre el PP i Ciutadans hui, per vergonya, els 'populars' s'han quedat a soles atemptant contra els drets de tots els valencians".

Al seu juí, "no és raonable que la reforma d'una única disposició addicional d'un estatut d'autonomia es demore quasi set anys pel filibusterisme parlamentari del PP i Cs però, encara així, hui és un dia molt important per al poble valencià".

Per la seua banda, el diputat del PSPV-PSOE en el Congrés Artemi Rallo també ha celebrat el desbloqueig de la reforma malgrat que el PP "ha tornat a intentar paralitzar-ho i impedir que la Comunitat Valenciana tinga les inversions que mereix".

"El PP de Mariano Rajoy s'ha quedat a soles i ja no hi ha cap impediment formal perquè tire avant", ha indicat el diputat socialista, qui ha advertit que ara "dependrà de l'impuls polític que els grups del Parlament vullguen donar-li a la reforma per a agilitzar la seua posada en marxa".

El PSPV tractarà que entre en vigor "com més prompte milllor"

Els socialistes, ha assegurat, "anem a fer tot el que siga necessari perquè el text que garanteix unes inversions justes per a les valencianes i valencians entre en vigor com més prompte millor". En aquest moment, ha explicat el diputat per Castelló, "el text passa a debat en ponència i comissió i esperem que el PP no intente de nou torpedejar la seua tramitació i que en el termini més breu possible es puga aprovar".

La reforma, pendent des de l'any 2011, contempla equiparar les inversions del territori amb el pes poblacional, en el que es coneix com a 'clàusula Camps'. Per tant, "suposarà augmentar les inversions de l'Estat a la Comunitat Valenciana, que representa un 10,6% de la població espanyola i que ara només rep un 6,9% de les inversions".

Rallo ha destacat la "importància vital" d'aquesta reforma que "superarà el reiterat desequilibri en la inversió de l'Estat a la Comunitat Valenciana que perjudica el desenvolupament econòmic de la societat valenciana i la qualitat dels seus serveis públics".

Els grups en Les Corts celebren la notícia

La notícia ha sigut coneguda durant les rodes de premsa que se celebren després de la Junta de Portaveus en les Corts Valencianes i tots els grups han mostrat la seua alegria pel desbloqueig de la reforma estatutària.

Així, el portaveu socialista, Manolo Mata, ha manifestat la seua "satisfacció absoluta" i ha indicat que "després de 45 aturades ara per fi existeix una majoria en el parlament per a avançar en la tramitació parlamentària" per a aconseguir l'aprovació definitiva i s'ha mostrat convençut que els grups en el Congrés "agilitzaran tot el possible la seua tramitació".

El síndic de Podem, Antonio Estañ, ha celebrat la "bona notícia, que ja tardava a arribar" i permet "per fi respirar" a l'Estatut, la tramitació del qual "es vé postergant massa temps". "Ja està bé que ens avançaren totes les comunitats", ha incidit.

Per la seua banda, la portaveu adjunta del PP, Eva Ortiz, ha assenyalat que estan "molt contents" i els "agrada molt que això siga així" perquè, ha incidit, és el que han defés "sempre".

La portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Mònica Àlvaro, ha celebrat el desbloqueig "després de 45 ajornaments" i ha indicat que "ja era hora que es posara a treballar" el Congrés perquè "han sigut moltes les queixes" sobre la tramitació de la reforma de l'Estatut, que "permetrà blindar les inversions" a la Comunitat Valenciana.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento